Τρίτη 31 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης από εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Από πρόσφατη διαμαρτυρία στον «Ευαγγελισμό»
Από πρόσφατη διαμαρτυρία στον «Ευαγγελισμό»
Σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ προχωρά σε συμβολική διαμαρτυρία, στην πύλη του νοσοκομείου απαιτώντας άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δουλεύουν σε ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους και μεταξύ άλλων απαιτούν:

  • Να προσληφθούν άμεσα τουλάχιστον 100 μόνιμοι νοσηλευτές και επαρκής αριθμός εξειδικευμένων γιατρών για να λειτουργήσουν τα απαραίτητα νέα κρεβάτια ΜΕΘ, καθώς και να υλοποιηθούν οι υπόλοιπες αναγκαίες μαζικές προσλήψεις. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Λοιμώξεων.
  • Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των επαγγελματικά εκτεθειμένων στον COVID-19 υγειονομικών, έγκαιρη διάγνωση όσων έχουν προσβληθεί, καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών. Πρόσθετα μέτρα προστασίας της υγείας των ομάδων υψηλού κινδύνου.
  • Να επιταχθούν άμεσα οι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της επιδημίας ιδιωτικές δομές στο Ηράκλειο.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας, αν χρειάζεται, προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους.
Υπόμνημα από τον «Ευαγγελισμό»

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με υπόμνημά του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας απαιτεί να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Το ΣΕΝΕ επισυνάπτοντας κείμενο με εκατοντάδες υπογραφές, ανακοινώσεις κ.ά., με τα οποία έγκαιρα έχει διατυπώσει ανησυχίες και συγκεκριμένες προτάσεις, απαιτεί από το υπουργείο Υγείας μεταξύ άλλων:

Το διορισμό εκατοντάδων επικουρικών γιατρών, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων, την ενεργοποίηση στις λίστες ειδικοτήτων, την άμεση επίταξη κλινικών, εργαστηρίων και λοιπών δομών του ιδιωτικού τομέα, την άμεση διάθεση των μέσων ατομικής προστασίας και των μέτρων οργάνωσης της εργασίας.

«Να εξασφαλιστεί ότι οι συνάδελφοι και ιδιαίτερα αυτοί που εκτίθενται στην πρώτη γραμμή (ΤΕΠ, ΜΕΘ, κλινικές για κορονοϊό κ.λπ.) θα ελέγχονται τακτικά και για όσους νοσούν θα χορηγείται άμεσα αναρρωτική άδεια και θα απομακρύνονται από το χώρο του νοσοκομείου σε συνθήκες καραντίνας. Τα δε εμπλεκόμενα τμήματα θα κλείνουν όσο χρειαστεί για απολύμανση. Η μέχρι σήμερα εμπειρία στο νοσοκομείο μας αποδεικνύει ότι αυτά δεν τα θεωρείτε αυτονόητα!!», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα.

Απαιτείται ακόμα το άνοιγμα όλων των δομών (ΝΙΜΤΣ, Παμμακάριστος) που μπορούν να αποφορτίσουν τα μεγάλα νοσοκομεία, ώστε να μη χάνεται ο ρόλος τους στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας και σε άλλα σύνθετα νοσήματα.

«Ηδη ασθενείς μας με σοβαρά νοσήματα δεν παρακολουθούνται ή δεν αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα ή αν νοσηλευτούν είναι εκτεθειμένοι στη λοίμωξη από τον κορονοϊό. Πολύ περισσότερο που απ' ό,τι φαίνεται στις προθέσεις σας είναι η περαιτέρω επέκταση των κλινών για κορονοϊό και σε άλλες κλινικές ή και σε ολόκληρες πτέρυγες του μεγαλύτερου νοσοκομείου με τμήματα αναφοράς για σοβαρότατα νοσήματα (βλ. μεταμοσχεύσεις μυελού, οργάνων κ.λπ.)!!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ