ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΖΟΡΑΝ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ
Δεν μπορούμε να κινηθούμε χωρίς την ξένη στήριξη

Συνεχίστηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 8ου Φόρουμ για τη ΝΑ Ευρώπη

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το επόμενο διάστημα θα περάσει νόμο που θα αφορά στη συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό είπε στη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια του 8ου Φόρουμ, ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Τζόραν Τζίντζιτς, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη δήλωση Κοστούνιτσα ότι ο Μιλόσεβιτς δεν πρόκειται να παραδοθεί στη Χάγη. Αναλύοντας τα «πιστεύω του» ο Τζίντζιτς ανέφερε απερίφραστα ότι «η Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς την ξένη στήριξη».

Οσον αφορά στις εξελίξεις στο Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο, ο Τζίντζιτς τόνισε ότι αν προκύψουν κι άλλα κράτη, θα ακολουθήσει νέα κρίση στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι ούτε οι Αμερικανοί θέλουν απόσχιση του Μαυροβουνίου. Ειδικότερα για το Μαυροβούνιο είπε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ψηφίσουν τα 2/3 του Κοινοβουλίου υπέρ του δημοψηφίσματος, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατό. Αν τελικά ο λαός του Μαυροβουνίου ψηφίσει υπέρ της απόσχισης, πρόσθεσε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να σεβαστεί την απόφαση. Ωστόσο, σημείωσε, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τους Ελληνες αλλά και τους επιχειρηματίες «όπου Γης» να αναλάβουν δράση στη χώρα του μετά τις «δημοκρατικές» αλλαγές, σημειώνοντας ότι η Γιουγκοσλαβία ενδιαφέρεται για τις νέες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για τις εμπειρίες που έχει στον τουρισμό. Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων της Γιουγκοσλαβίας είχε καλέσει τους Ελληνες και ξένους κεφαλαιούχους να πάρουν μέρος στο ξεπούλημα εκατοντάδων επιχειρήσεων που θα αρχίσει το επόμενο διάστημα.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Παρέμβαση στο 8ο Φόρουμ έκανε χτες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρ. Πρωτόπαππας, που παρουσίασε μία ονειρική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά στην εργασία, στην κοινωνική και τη μεταναστευτική πολιτική κ.ά. Πρότεινε την ανάπτυξη ενός προγράμματος δράσης, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στα Βαλκάνια, όπως και να διαμορφωθεί στα Βαλκάνια μια μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική. Ακόμη εισηγήθηκε την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ενός ακαδημαϊκού δικτύου βαλκανικών πανεπιστημίων, που θα διαμορφώνει κινήματα Παιδείας με κοινή βάση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός, «έτσι θα διαμορφώσουμε την κοινωνία του μέλλοντος, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που συνδυάζει την ανάπτυξη με την κοινωνική πολιτική». Πιο καθαρά τα είπαν οι επιχειρηματίες σχετικά με το ρόλο της Παιδείας στην οικονομία της αγοράς. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΥΛ, «οι κυβερνήσεις των Βαλκανίων πρέπει να προσαρμόσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα στις απαιτήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, και σίγουρα να αναγνωρίσουν και να ανταμείψουν τις δυσκολίες που δημιουργούνται στις νέες επενδύσεις, που θέλουν να προσελκύσουν, τόσο ως προς το κόστος, όσο και ως προς το χρόνο που πρέπει να δαπανήσουν οι βιομηχανίες για να εκπαιδεύσουν από μόνες τους το δυναμικό αυτό».

Πάντως, πολλοί ομιλητές διαπίστωσαν ότι παρ' όλα τα μεγάλα λόγια που εκστομίζονται στα διάφορα και πολλά φόρα η ανάπτυξη της βιομηχανίας στη ΝΑ Ευρώπη δεν έχει ακολουθήσει τους ρυθμούς που περίμεναν, καθώς τα τελευταία χρόνια οι πραγματοποιούμενες επενδύσεις στην περιοχή είναι ελάχιστες.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΟΣΤΟΦ
Συμφωνούν στην πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί

Κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών στη Θεσσαλονίκη

Την πλήρη ταύτιση της Βουλγαρίας με τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ιβάν Κοστόφ, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες από τη Θεσσαλονίκη με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Και οι δύο πρωθυπουργοί επέμειναν πως επιθυμούν πολιτική λύση για την κρίση στην ΠΓΔΜ, χωρίς βία και μέσα από συνεννόηση στη βάση των αρχών του απαραβίαστου των συνόρων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Την ίδια στιγμή όμως, ο Ι. Κοστόφ ανακοίνωνε πως η Βουλγαρία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετέχει στις «πολυεθνικές ειρηνευτικές» δυνάμεις για την προστασία των συνόρων Κοσσόβου - ΠΓΔΜ.

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι σύμφωνες σε σχέση με την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Οτι πρέπει να έχει εφαρμογή το Διεθνές Δίκαιο, ότι δε νοείται η αλλαγή συνόρων, ότι η χρήση βίας για να επιλυθούν προβλήματα είναι αρνητική και ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συνεργασία όλων των πλευρών. Γιατί μονάχα η συνεννόηση είναι εκείνη που μπορεί να εξασφαλίσει την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση, η κάθε μια από τη δική της πλευρά», δήλωσε ο Κ. Σημίτης, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συζήτησης που είχε προηγούμενα με τον Βούλγαρο ομόλογό του.

Και απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι τα απώτατα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική, δήλωσε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είπαμε ότι θα πρέπει να γίνει συνεννόηση, ότι θα πρέπει να πάψει η βία και να υπάρχει πολιτική συνεννόηση. Αυτή είναι η πολιτική».

«Δεν υπάρχουν εθνικές βλέψεις από την πλευρά της Βουλγαρίας. Η δήλωση του Προέδρου της Βουλγαρίας, πρέπει να ερμηνευτεί όπως την εννοούσε, δηλαδή, ότι θα υπάρχει πρωτοβουλία, αν χρειαστεί», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της χώρας του για αποστολή στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ. Ο Ι. Κοστόφ, πρόσθεσε όμως πως βολιδοσκοπείται η άποψη για ενδεχόμενη συμμετοχή στις πολυεθνικές ειρηνευτικές δυνάμεις και στο γενικό τους επιτελείο στο Πλόβντιβ, προκειμένου να αναλάβουν κάποια λειτουργία στο Κόσσοβο. «Και σ' αυτή την περίπτωση, θα δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν ορισμένες περιοχές, προκειμένου να καλύπτονται καλύτερα τα σύνορα μεταξύ Κοσσόβου και ΠΓΔΜ», είπε και διευκρίνισε πως αυτό σχετίζεται με την εκτόνωση της στρατιωτικής έντασης. «Μόνο μ' αυτή την έννοια μπορούμε να μιλήσουμε, ότι δηλαδή, μια τέτοια πρωτοβουλία νοείται μόνο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στρατιωτικοτεχνική βοήθεια που παρέχει η χώρα του στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι και στο μέλλον να παρέχουμε τέτοια βοήθεια στην πολυεθνική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Και θέλω να υπενθυμίσω ότι παρόμοια θέση εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, καθώς και τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που διατύπωσε στο πλαίσιο του 8ου Φόρουμ Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Γκ. Σβιλάνοβιτς, να γίνει μία βαλκανική διάσκεψη, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η πρόταση αυτή εξετάζεται όπως όλες οι προτάσεις, ενώ ο κ. Κοστόφ σημείωσε ότι ήδη γίνονται διαβαλκανικές συναντήσεις κορυφής οι οποίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλίες της Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί πως άλλη μια δε θα πρόσθετε τίποτα.

Εκτός από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έγινε συνάντηση και μεταξύ αντιπροσωπειών στην οποία συζητήθηκαν, κυρίως, τα διμερή θέματα σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον οικονομικό τομέα, στον τομέα των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρυσά κλειδιά στους ευρωΝΑΤΟφρονες

Μετά τον Ρομάνο Πρόντι, σειρά για την ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου Θεσσαλονίκης, πήρε χτες ο Ιβάν Κοστόφ. Μετά τον εκφραστή του απάνθρωπου και εγκληματικού προσώπου της ΕΕ, ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που ετοιμάζεται να θυσιάσει το λαό της χώρας του στο βωμό των ίδιων απάνθρωπων και εγκληματικών συμφερόντων «εργαζόμενος» για την ένταξή της στην ίδια λυκοσυμμαχία.

Και το επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χθες, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου του απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

«Με τις εκδηλώσεις σας ενθαρρύνετε τη Βουλγαρία να συνεχίσει την πορεία της στο δρόμο που επέλεξε, στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ και στις ευρωατλαντικές δομές», είπε ο Ιβάν Κοστόφ, ευχαριστώντας το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για την τιμητική διάκριση που του απένειμε. Και πώς αλλιώς να το εκλάβει δηλαδή, αφού αυτό ακριβώς έπραξε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου όταν διά στόματος δημάρχου με την τιμητική διάκριση τού αναγνώριζε τη συνεισφορά του «στη μέχρι σήμερα κοινή πορεία των λαών, στις νέες, από εδώ και πέρα προσπάθειες και κυρίως στα αποτελέσματά τους». Και προηγούμενα αναγνώριζε πως έχουν «επίγνωση της κοινής προοπτικής Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο μεγάλο ευρωπαϊκό σπίτι, στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανακοίνωσε με χαρά πως από τις 10 Απρίλη θα καταργηθεί η βίζα για τους Βούλγαρους πολίτες, οπότε ελεύθερα και χωρίς εμπόδια οι επιχειρηματίες θα μπορούν επεκτείνουν τις δουλιές τους στη χώρα μας. Ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό για το θέμα της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δράσης των συμπατριωτών του και πιο συγκεκριμένα για την παροχή διευκολύνσεων στα βουλγάρικα φορτία που θα διοχετεύονται μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και γενικότερα του ελληνικού θαλάσσιου δίαυλου επικοινωνίας. Χαρακτηριστικά μάλιστα, τονίζοντας τη σημασία που έχει η πρόσβασή τους στο Αιγαίο, είπε: «Για μας το Αιγαίο είναι πιο κοντά από τη Μαύρη Θάλασσα». Και συνέστησε στους τοπικούς άρχοντες της Θεσσαλονίκης, να αναζητήσουν πιο αναβαθμισμένο ρόλο για την πόλη, και φυσικά το λιμάνι, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Η Αλέκα Παπαρήγα στον τηλεοπτικό «Αλφα»

Προσκαλεσμένη του τηλεοπτικού «ΑΛΦΑ» είναι αύριο Πέμπτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην πρωινή εκπομπή «ΑΛΦΑ Μαγκαζίνο». Η Αλέκα Παπαρήγα θα συζητήσει στις 9 το πρωί για τις πολιτικές εξελίξεις με τους δημοσιογράφους Θανάση Αθανασιάδη και Αρετή Σιδηροκαστρίτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ