Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΖΟΡΑΝ ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ
Δεν μπορούμε να κινηθούμε χωρίς την ξένη στήριξη

Συνεχίστηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 8ου Φόρουμ για τη ΝΑ Ευρώπη

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας το επόμενο διάστημα θα περάσει νόμο που θα αφορά στη συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτό είπε στη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια του 8ου Φόρουμ, ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Τζόραν Τζίντζιτς, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη δήλωση Κοστούνιτσα ότι ο Μιλόσεβιτς δεν πρόκειται να παραδοθεί στη Χάγη. Αναλύοντας τα «πιστεύω του» ο Τζίντζιτς ανέφερε απερίφραστα ότι «η Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς την ξένη στήριξη».

Οσον αφορά στις εξελίξεις στο Κόσσοβο και το Μαυροβούνιο, ο Τζίντζιτς τόνισε ότι αν προκύψουν κι άλλα κράτη, θα ακολουθήσει νέα κρίση στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι ούτε οι Αμερικανοί θέλουν απόσχιση του Μαυροβουνίου. Ειδικότερα για το Μαυροβούνιο είπε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ψηφίσουν τα 2/3 του Κοινοβουλίου υπέρ του δημοψηφίσματος, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατό. Αν τελικά ο λαός του Μαυροβουνίου ψηφίσει υπέρ της απόσχισης, πρόσθεσε, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δε θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να σεβαστεί την απόφαση. Ωστόσο, σημείωσε, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τους Ελληνες αλλά και τους επιχειρηματίες «όπου Γης» να αναλάβουν δράση στη χώρα του μετά τις «δημοκρατικές» αλλαγές, σημειώνοντας ότι η Γιουγκοσλαβία ενδιαφέρεται για τις νέες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα στον τραπεζικό τομέα, καθώς και για τις εμπειρίες που έχει στον τουρισμό. Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων της Γιουγκοσλαβίας είχε καλέσει τους Ελληνες και ξένους κεφαλαιούχους να πάρουν μέρος στο ξεπούλημα εκατοντάδων επιχειρήσεων που θα αρχίσει το επόμενο διάστημα.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Παρέμβαση στο 8ο Φόρουμ έκανε χτες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρ. Πρωτόπαππας, που παρουσίασε μία ονειρική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά στην εργασία, στην κοινωνική και τη μεταναστευτική πολιτική κ.ά. Πρότεινε την ανάπτυξη ενός προγράμματος δράσης, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στα Βαλκάνια, όπως και να διαμορφωθεί στα Βαλκάνια μια μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική. Ακόμη εισηγήθηκε την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ενός ακαδημαϊκού δικτύου βαλκανικών πανεπιστημίων, που θα διαμορφώνει κινήματα Παιδείας με κοινή βάση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υφυπουργός, «έτσι θα διαμορφώσουμε την κοινωνία του μέλλοντος, ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που συνδυάζει την ανάπτυξη με την κοινωνική πολιτική». Πιο καθαρά τα είπαν οι επιχειρηματίες σχετικά με το ρόλο της Παιδείας στην οικονομία της αγοράς. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΛΟΥΜΥΛ, «οι κυβερνήσεις των Βαλκανίων πρέπει να προσαρμόσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα στις απαιτήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, και σίγουρα να αναγνωρίσουν και να ανταμείψουν τις δυσκολίες που δημιουργούνται στις νέες επενδύσεις, που θέλουν να προσελκύσουν, τόσο ως προς το κόστος, όσο και ως προς το χρόνο που πρέπει να δαπανήσουν οι βιομηχανίες για να εκπαιδεύσουν από μόνες τους το δυναμικό αυτό».

Πάντως, πολλοί ομιλητές διαπίστωσαν ότι παρ' όλα τα μεγάλα λόγια που εκστομίζονται στα διάφορα και πολλά φόρα η ανάπτυξη της βιομηχανίας στη ΝΑ Ευρώπη δεν έχει ακολουθήσει τους ρυθμούς που περίμεναν, καθώς τα τελευταία χρόνια οι πραγματοποιούμενες επενδύσεις στην περιοχή είναι ελάχιστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ