ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κίνδυνο «ανάφλεξης» βλέπει ο Γιούνκερ...

Και ο Στόλτενμπεργκ προωθεί τη συνεργασία με τη Σερβία λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ βομβάρδισε το λαό της το 1999 για να τον «σώσει» από την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς

Από την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στη Σερβία
Από την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στη Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Την κλιμάκωση των πιέσεων για να «τρέξουν» στα Βαλκάνια οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, που σηματοδοτούν ένταση των αντιπαραθέσεων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα - κατά βάση τη Ρωσία - και τεράστιους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, προδιέγραψαν με δηλώσεις τους τις προηγούμενες μέρες ΕυρωΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η πρόβλεψη για ανάφλεξη συγκρούσεων και πολέμων στα Δυτικά Βαλκάνια, που έκανε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην αυστριακή Βουλή με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αυστριακής Δημοκρατίας. «Εάν δεν ανοιχθούμε περισσότερο σε χώρες σε αυτήν την ιδιαιτέρως περίπλοκη και τραγική περιοχή, εάν δεν τους προσφέρουμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, θα δούμε τον πόλεμο να επιστρέφει σε αυτήν την περιοχή, όπως το είδαμε τη δεκαετία του '90... Δεν θέλω να δω τον πόλεμο να επιστρέφει στα Βαλκάνια, άρα χρειάζεται να κάνουμε ένα άνοιγμα προς αυτά», τόνισε. Συνέστησε ακόμη πως η ΕΕ «πρέπει να τείνει χέρι προς τα Δυτικά Βαλκάνια εντατικά και να βοηθήσει όπου είναι απαραίτητο», ώστε να εξασφαλίσει ότι «θα επιλυθούν όλες οι συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ των δυτικοβαλκανικών χωρών πριν αποκτήσουν την ιδιότητα της χώρας - μέλους».

Η εμπρηστική «πρόβλεψη» του Γιούνκερ για τα Δυτικά Βαλκάνια συμπληρώνεται με την τριήμερη επίσκεψη που ολοκλήρωσε, χτες, Δευτέρα στη Σερβία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Αφορμή έδωσε η πραγματοποίηση των κοινών ασκήσεων αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων μεταξύ του ΝΑΤΟικού Ευρωατλαντικού Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Καταστροφών (EADRCC) και του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών στο Μλαντένοβατς (κοντά στο Βελιγράδι). Οι ασκήσεις, που δεν είναι τυπικά «στρατιωτικού τύπου», ξεκίνησαν το Σάββατο και ολοκληρώνονται την Πέμπτη με τη συμμετοχή 2.000 ατόμων από 38 χώρες.

Στόλτενμπεργκ: Σας βομβαρδίσαμε για να σας σώσουμε...

Σαν αλεπού στο παζάρι ο Στόλτενμπεργκ από την Παρασκευή έως χτες προσπάθησε να «φτιασιδώσει» το προφίλ του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟικού οργανισμού υποστηρίζοντας θρασύτατα ότι το 1999 η λυκοσυμμαχία βομβάρδισε τη Σερβία τάχα για να σώσει το λαό της από την κυβέρνηση του τότε Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς! Υποκριτικά εξέφρασε «λύπη» για τους χιλιάδες «αθώους αμάχους που σκοτώθηκαν» από τις βόμβες των ΝΑΤΟικών μαχητικών το 1999. «Τόνισα ότι το κάναμε αυτό για να προστατεύσουμε αμάχους και να σταματήσουμε το καθεστώς Μιλόσεβιτς (...) Το ΝΑΤΟ θέλει η συμμαχία και το Βελιγράδι να κοιτάξουν το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκαλώντας τον σερβικό λαό που έζησε από τα τέλη Μάρτη έως τις αρχές Ιούνη του 1999 τη ΝΑΤΟική θηριωδία...

Ο Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε τη χαμηλή δημοτικότητα του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «κατανοεί» την επιλογή της σημερινής σερβικής ηγεσίας του Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς να διατηρήσει η Σερβία «στρατιωτική ουδετερότητα» και να μην επιδιώξει την ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Την ίδια ώρα, διαβεβαίωνε ότι το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να προωθήσει τα σχέδιά του που περιλαμβάνουν και τη Σερβία και σηματοδοτούν ένταση των ανταγωνισμών, δηλώνοντας ότι η αρνητική γνώμη του σερβικού λαού για το ΝΑΤΟ «θα μπορούσε να αλλάξει μέσω της συνεργασίας όπως η σημερινή άσκηση». Διαβεβαίωσε επίσης ότι η διμερής «συνεργασία» θα βελτιωθεί, «αν και η Σερβία θέλει να μείνει ουδέτερη». Αναφερόμενος στη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR που δρα στο Κοσσυφοπέδιο είπε πως είναι απαραίτητη και πως «θα συνεχίσει για να μειώνει τις εντάσεις»!

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Α. Βούτσιτς, από τη μεριά του, έδειξε τη διάθεση μέρους της σερβικής αστικής τάξης να παζαρέψει, συνεχίζοντας το «φλερτ» με το ΝΑΤΟ παράλληλα με την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία. Είπε ότι η Σερβία «σε εθνικό επίπεδο είναι ικανοποιημένη» από το ΝΑΤΟ, αποδίδοντας τη χαμηλή δημοτικότητα του εγκληματικού οργανισμού «σε συνδυασμό συναισθηματικών και ψυχολογικών ζητημάτων»! Ισχυρίστηκε δε ανερυθρίαστα πως οι Σέρβοι θα εκτιμήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα του Στόλτενμπεργκ «για τους θανάτους αθώων Σέρβων αμάχων το 1999». Εξήρε επίσης τη στάση του Στόλτενμπεργκ γιατί «δεν κρύφτηκε», όπως άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι, όταν ζήτησε την υποστήριξή του πριν από μερικές βδομάδες όταν δυνάμεις ασφαλείας των Κοσσοβάρων Αλβανών κατέλαβαν εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικού σταθμού στη λίμνη Γκαζίβοντε του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, με αφορμή την αιφνιδιαστική εκεί επίσκεψη του Προέδρου των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι. Αποδέχθηκε πλήρως τη συνέχιση δράσης της ΝΑΤΟικής KFOR στο Κοσσυφοπέδιο λέγοντας ότι η Σερβία «συμφωνεί να φρουρεί τα πάντα» στο προτεκτοράτο, στο πλαίσιο της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι «το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση επαφής για συντήρηση της ζωής και της ειρήνης» στην περιοχή...

Παζάρια με «άρωμα» εκλογών στην ΠΓΔΜ

Την ίδια ώρα, στην ΠΓΔΜ εντείνεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, και την αξιωματική αντιπολίτευση του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στο φόντο της προσπάθειας του πρώτου να εξασφαλίσει τα 2/3 των βουλευτών της 120μελούς Βουλής ώστε να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να προωθηθεί σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων με στόχο να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ο Μίτσκοσκι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή ξεκαθάρισε ότι δεν έχει διάθεση για συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ και ότι θα επιδιώξει την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με στόχο τη διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών. Τόνισε έτσι ότι δεν θα στηρίξει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη Βουλή. Επανέλαβε την απαίτηση για διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών για το επόμενο τρίμηνο και αλλαγή της επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας. Ο Μίτσκοσκι διέκρινε «δύο επιλογές»: `Η εκλογές αφού προηγηθούν συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών και διορισμός νέου γενικού εισαγγελέα από την αντιπολίτευση, ή ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ πριν προκηρυχθούν νέες εκλογές. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Μίτσκοσκι εξήγησε ότι το κόμμα του θα υιοθετήσει τη συγκρότηση νέου θεσμού καταπολέμησης του εγκλήματος από γενικό εισαγγελέα κοινοβουλευτικής συναίνεσης «από όλα τα πολιτικά κόμματα». Διαπίστωσε, τέλος, πως τα Σκόπια εισέρχονται «σε νέα πολιτική κρίση», που αν συνεχιστεί «θα καταστρέψει εντελώς την οικονομία», κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προωθεί λύση «καταστροφική και απαράδεκτη».

Ο Ζ. Ζάεφ, από την άλλη, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τον Χρ. Μίτσκοσκι, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει να συζητήσει «τίποτε» μαζί του. Μιλώντας προχτές στο τηλεοπτικό δίκτυο «Euronews» ο Ζάεφ δεν απέκλεισε ως έσχατη λύση τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών «αφού αποτύχουν όλοι οι δυνατοί τρόποι στο Κοινοβούλιο». Ισχυρίστηκε ότι η οικονομία της χώρας είναι «σε εξαιρετική κατάσταση» και ότι σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, τότε «προφανής και λογικός στόχος» του κόμματός του «θα είναι η πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 80 βουλευτές...».

Από το Βελιγράδι, πάντως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ότι εάν στα Σκόπια αποφασίσουν να εφαρμόσουν «τη συμφωνία για το όνομα με την Ελλάδα, τότε είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τη χώρα αυτή ως το 30ό μέλος μας».

Με αντιπροσωπεία της ΔΟΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί την Τετάρτη 10 Οκτώβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, με αντιπροσωπεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ