ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Για την πείνα... λόγος ουδείς!

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Γεωργία: Χώρος, μία μεσοδυτική πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Σεντ Λούις της πολιτείας του Μιζούρι. Συμμετέχοντες μόνο αντιπρόσωποι επιχειρήσεων, διεθνών οργανισμών και αναπτυσσομένων χωρών. Κύριο χαρακτηριστικό, οι διαφωνίες... για την αντιμετώπιση της πείνας που μαστίζει τον πλανήτη.

Εννοείται ότι καμία ουσία και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για λύσεις, όσον αφορά στην εξάλειψη της πείνας στον κόσμο, που υποτίθεται ήταν το κυρίαρχο θέμα του Παγκόσμιου Φόρουμ. Για άλλη μια φορά, το χάσμα ήταν παρόν. Από τη μια πλευρά, οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές εταιρίες παρουσίασαν την «τεχνολογία», δηλαδή την ολοένα με μεγαλύτερη επέκταση της καλλιέργειας γενετικά μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων, ως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα του υποσιτισμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από την άλλη πλευρά βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των μεμονωμένων χωρών και των διεθνών οργανισμών που προτίμησαν να δώσουν έμφαση σε πιο άμεσα και «γήινα» προβλήματα, όπως η έλλειψη επενδύσεων, οι ανισότητες στο εμπόριο και οι επιδοτήσεις των βιομηχανικών χωρών.

Οπως επισημαίνει η Οργάνωση Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι πρόσφατες προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δεν έχουν στεφθεί από επιτυχία. Ο λόγος δεν είναι το μέγεθος της γεωργικής παραγωγής, αλλά η άνιση κατανομή της. «Αν όλα τα τρόφιμα που παράγονταν στον κόσμο κατανέμονταν ισότιμα μεταξύ των κατοίκων του, κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί θα κατανάλωνε 2.760 θερμίδες την ημέρα», σημειώνει ο Ζακ Ντιουφ, γενικός διευθυντής της FAO.

Την ίδια στιγμή, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, τα Ηνωμένα Εθνη πιστεύουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα υπερβαίνει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050, έναντι 6 δισεκατομμυρίων που είναι σήμερα, με τη συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού να ανήκει σε «υποσιτιζόμενους» ή τους «μερικώς σιτιζόμενους». Τη στιγμή, που κάποια ευτραφής κυρία προσπαθεί να διώξει τα παραπανίσια κιλά, προκειμένου να βγει στην παραλία, κάποιο παιδί στον αποκαλούμενο Τρίτο Κόσμο -ένας όρος που κάποτε εμπεριείχε υπερηφάνεια, ενώ τώρα είναι συνώνυμος με την υπανάπτυξη, την πείνα και τη δυστυχία- θα χάνει τη ζωή του για λίγες σταγόνες γάλα και κάποιες βιταμίνες.

Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η ανισορροπία; Εννοείται ούτε με ευχολόγια, ούτε καν με ικανές και αναγκαίες πράξεις. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί ποτέ να εξαφανιστεί με την πολιτική που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο των τροφίμων και που επιτάσσεται από μόνο μία χούφτα εκ των «ισχυρών» της γης.

Ανισότητα και τεχνολογία

Αυτή η πολιτική ξεδιπλώθηκε και στο Παγκόσμιο Φόρουμ, που ούτε καν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» μπόρεσαν να αγνοήσουν την παραφωνία τους. Ενδεικτικά η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση της παραγωγής τροφίμων αποδείχτηκε επαρκής για την αύξηση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι τιμές των τροφίμων να πέσουν. Καθώς διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας νέος γύρος συνομιλιών για το διεθνές εμπόριο, οι αναπτυσσόμενες χώρες δίνουν έμφαση στις συνέπειες που υφίστανται από τις επιδοτήσεις των τροφίμων στις βιομηχανικές χώρες. Οπως λένε, οι γεωργικές επιδοτήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες ισούνται με το συνολικό ΑΕΠ της υποσαχάριας Αφρικής.

«Μόνο το 1999, η στήριξη της γεωργίας από τις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε τα 361,5 δισεκατομμύρια δολάρια, το 1,4% του συνολικού τους ΑΕΠ», υπογραμμίζει ο Ντιουφ. «Μπορεί αυτή η στήριξη να μην παραβιάζει τις συμφωνίες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, δημιουργεί όμως μια ανταγωνιστικότητα που οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να αντέξουν».

Ταυτόχρονα, οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να προβούν σε διαρθρωτικές αλλαγές ή να κάνουν επενδύσεις στη γεωργική τους υποδομή. Στην Ινδονησία, για παράδειγμα, δεκάδες εκατομμύρια αγρότες δεν μπορούν να αγοράσουν λίπασμα. Ακόμη και οι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας αναγνωρίζουν ότι τα δάνεια για αγροτικά προγράμματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι μικρότερα από ποτέ και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι δομικές αλλαγές.

Υπάρχει, τέλος, το ακανθώδες ζήτημα της τεχνολογίας. «Η τεχνολογία είναι απολύτως αναγκαία, αλλά η απάντηση δε βρίσκεται σε μια τεχνολογία, παρά σε ένα τεχνολογικό πακέτο», λέει ο Τσαρλς Φίσερ, πρόεδρος της εταιρίας «Dow-Agrosciences».

Η «πράσινη επανάσταση», τόνισε στο Σεντ Λούις ένας αντιπρόσωπος της Ινδονησίας, οδήγησε σε κάθετη αύξηση της παραγωγής και δημιούργησε την εντύπωση ότι η τεχνολογία αποτελεί πανάκεια. «Την τελευταία δεκαετία, όμως, έχουμε αρχίσει να υποφέρουμε από τις επιπτώσεις αυτής της επανάστασης, όπως είναι οι αρρώστιες και η υποβάθμιση του εδάφους»...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Θερμό διπλωματικό καλοκαίρι

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα χτες ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Ινδίας, Πραμόντ Μαχατζάν, αναφέρουν ότι η επίσκεψη στο Νέο Δελχί του στρατηγού -«διευθύνοντος» το Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, θα πραγματοποιηθεί «μέσα στην πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα» του προσεχούς Ιουλίου. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, θα εισαχθεί σε νοσοκομείο της Βομβάης για εγχείρηση στο γόνατο την 7η Ιουνίου, γεγονός που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση της «Συνόδου Κορυφής» των δύο ηγετών νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «Ρόιτερς» και «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Προχτές ο Βάτζπαϊ είχε εκδηλώσει την «ικανοποίησή του» για την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε στον Μουσαράφ, από τη διπλωματία του Πακιστάν. Η συνάντησή τους θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές επαφές που είχαν ουσιαστικά διακοπεί για πάνω από δύο χρόνια, μετά την πολύμηνη σύγκρουση στα υψίπεδα του Κασμίρ το καλοκαίρι του 1999, που κόστισε πάνω από 2.000 νεκρούς.

Ο Μουσαράφ χαρακτηρίζει ακριβώς το Κασμίρ ως «το ριζικό αίτιο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών μας». Το θέμα θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών, αν και διπλωματικές πηγές στο Ισλαμαμπάντ δήλωσαν προς την εφημερίδα «Dawn» ότι «δεν αναμένουν σημαντικές αλλαγές ή κάποιου είδους υπέρβαση» στη Σύνοδο Κορυφής. Ακριβώς οι ίδιες εκτιμήσεις απαντώνται σε άρθρα του ινδικού Τύπου, με σχεδόν ταυτόσημες διατυπώσεις, π.χ. στην εφημερίδα «Express India», σε ρεπόρτερ της οποίας διπλωμάτες μίλησαν περί «συγκρατημένης αισιοδοξίας». Κατά τις διπλωματικές ελίτ των δύο χωρών, το θετικό είναι ότι θα ξαναρχίσει ο «διάλογος». Η επίτευξη απλώς και μόνον αυτού «θα είναι μια μεγάλη επιτυχία».

Ωστόσο, υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια στη διαδικασία, όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή ή μη των αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ στο διάλογο αυτόν: πακιστανικές διπλωματικές πηγές μιλούν για «τριμερή» διαπραγμάτευση, πράγμα που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ινδική πλευρά θα αποδεχτεί.

Η πιθανότητα να συναντηθούν οι αυτονομιστές με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ινδίας, εξάλλου, προκάλεσε και την άρνησή της Συνόδου Ολων των Κομμάτων της Ελευθερίας (All-Parties Hurriyat Conference, η «ομπρέλα» δεκάδων ένοπλων οργανώσεων) να δουν τον απεσταλμένο «ειρηνοποιό» του Ινδού πρωθυπουργού στο Κασμίρ, Κρίσνα Τσάντρα Παντ. Η αποστολή του, σχολίασε εκπρόσωπος της Συνόδου προς ινδικά μέσα ενημέρωσης, «έχασε όλη της την ουσία, αν είχε καθόλου».

Στο μεταξύ πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν τουλάχιστον 16 νεκρούς σε ένοπλες συγκρούσεις αυτονομιστών με άνδρες των ινδικών ένοπλων δυνάμεων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Πράσινο φως» για τις αποζημιώσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως μέλη της ανά την υφήλιο εβραϊκής κοινότητας και επιζώντες του Ολοκαυτώματος, θα μπορούν πια να εισπράξουν τις αποζημιώσεις, αφού πια το ζήτημα αυτό πέρασαν και την τελευταία νομική διελκυστίνδα, που ήταν η έγκρισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε, την Τετάρτη, τη συμμετοχή του γερμανικού δημοσίου και κορυφαίων βιομηχανιών της χώρας στο Ειδικό Ταμείο των 10 δισεκατομμυρίων μάρκων, υπέρ όσων εργάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα στα ναζιστικά στρατόπεδα ή των δικαιούχων τους κι αποδίδοντας δικαιοσύνη σε αυτούς τους αδικαίωτους τόσα πολλά χρόνια ανθρώπους. Χρειάστηκαν μήνες νομικής διαδικασίας και 24 μήνες διαβουλεύσεις - καθώς 6.300 επιχειρήσεις και βιομηχανίες συμφώνησαν τελικά υπό τον όρο ότι ποτέ ξανά στο μέλλον δε θα μηνυθούν από επιζώντες - πριν να καταστεί εφικτή αυτή η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Υπολογίζεται ότι θα αποζημιωθούν με μία εφάπαξ αποζημίωση που θα κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δέκα χιλιάδων μάρκων ο καθένας από τους περίπου ένα εκατομμύριο ηλικιωμένους σήμερα επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Από αυτούς, έχουν ήδη εγκριθεί οι αιτήσεις για αποζημίωση περίπου 300 χιλιάδων. Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ με δηλώσεις του τόνισε ότι για τη Γερμανία με τον τρόπο αυτό «θα κλείσει το κεφάλαιο της ευθύνης της στη σύγχρονη Ιστορία» και επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η εκταμίευση των πρώτων χιλιάδων αποζημιώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ