ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2005
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Κατοχικές εκκαθαρίσεις

Ορκίστηκε για δεύτερη φορά, και πάλι ελλιπής, η κυβέρνηση Τζαφάρι

Από χτεσινή επίθεση της αντίστασης
Από χτεσινή επίθεση της αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ευρύτατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έχουν εξαπολύσει οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις στην περιοχή αλ Ανμπάρ και κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις μέσα στην πρωτεύουσα και ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι προσπαθεί να «σταθεροποιήσει» τα μέλη της κυβέρνησής του, που την Κυριακή ορκίστηκε για δεύτερη φορά!

Η περιοχή Ομπάιντι βρίσκεται στο στόχαστρο των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή τους, σκότωσαν το τελευταίο 24ωρο 75 αντάρτες. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για τη μεγαλύτερη, από άποψη αριθμού, επιχείρηση του αμερικανικού στρατού, που χρησιμοποιεί αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι σε αλλεπάλληλες επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων, την Κυριακή, στην πόλη Κάιμ, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, σκοτώθηκαν 6 αντάρτες και έγιναν 54 συλλήψεις.

Χθες, εντός της Βαγδάτης, σημειώθηκε νέα επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, με στόχο σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 6, όπως και 3 πολίτες. Το απόγευμα, άλλες 3 επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα συγκλόνισαν την πρωτεύουσα, και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μία προκάλεσε αρκετά θύματα μεταξύ Ιρακινών στρατιωτών.

Τέλος, χθες το μεσημέρι, έγινε στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι η κηδεία 6 σιιτών που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν, το Σαββατοκύριακο, κοντά στη Γιουσουφίγια, νοτίως της Βαγδάτης. Αν και δεν έγινε ευθεία αναφορά στους σουνίτες αντάρτες, ιμάμηδες του Σαντρ Σίτι προειδοποίησαν ότι στόχος των δραστών της δολοφονίας αυτής δεν είναι παρά η πρόκληση θρησκευτικής διαμάχης.

Κυβερνητικές παλινωδίες...

Για δεύτερη φορά ορκίστηκε, την Κυριακή, η κυβέρνηση του Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι, μετά τις πιέσεις των Κούρδων να συμπεριληφθεί στο κείμενο του όρκου συγκεκριμένη αναφορά «για ένα ομοσπονδιακό Ιράκ». Ο Τζαφάρι δεν παρέλειψε, σε δηλώσεις του, να επαναλάβει ότι «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί η βία στο Ιράκ, ακόμη και να επιβάλει στρατιωτικό νόμο». Το Σαββατοκύριακο, ο «πρωθυπουργός» ανακοίνωσε, επίσης, ότι πέτυχε να καλύψει τις προσωρινές θέσεις των 5 κρίσιμων υπουργείων, καθώς και τη μία κενή θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού.

Υπουργός Αμυνας διορίστηκε ο σουνίτης Σααντούν αλ Ντουλάιμι και ως υπουργός Πετρελαίου ο σιίτης Μπαχρ αλ Ούλουμ. Εντούτοις, ο σουνίτης αξιωματούχος στον οποίο είχε ανατεθεί το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα, αναγκάζοντας τον Τζαφάρι να αρχίσει, εκ νέου, διαβουλεύσεις. Επίσης, κενή παραμένει και η δεύτερη θέση αναπληρωτή πρωθυπουργού, η οποία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό, προορίζεται για γυναίκα.

...και μια διάσπαση

Διχασμένο είναι, με βάση πληροφορίες, από τα τέλη Απρίλη το Τουρκομανικό Μέτωπο, το οποίο αποτελείται από 7 κόμματα και εκπροσωπεί την τουρκομανική μειονότητα στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι τουρκομανικές παρατάξεις διαφώνησαν μεταξύ τους όσον αφορά στη στάση που θα πρέπει, πλέον, να κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση Τζαφάρι και στον Κούρδο Πρόεδρο Ταλαμπανί, καθώς ορισμένοι εκτιμούν, πλέον, ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία. Το Τουρκομανικό μέτωπο λαμβάνει οικονομική βοήθεια 300.000 δολαρίων το μήνα από την Τουρκία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Καθυστερεί η αποχώρηση «παγώνει» η απελευθέρωση κρατουμένων

Προηγείται η «Φατάχ» στις δημοτικές εκλογές

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Θα καθυστερήσει, τελικά, για τρεις εβδομάδες η έναρξη της ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται, προκειμένου να γίνει σεβαστή η περίοδος πένθους Τίσα Μπε Αβ του εβραϊκού ημερολογίου. Οπως διευκρίνισε ο Σαρόν, η αποχώρηση θα ξεκινήσει στις 15-17 Αυγούστου, ενώ ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει τα κτίρια των εποικισμών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Η ανακοίνωση της καθυστέρησης ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη. Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούν ότι, μάλλον, σχετίζεται ελάχιστα με τη θρησκευτική γιορτή και πολύ περισσότερο οφείλεται στο γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη προετοιμαστεί επαρκώς. Επίσης, δεν έχουν ακόμη προετοιμαστεί οι οικισμοί και εργασίες που θα δοθούν στους εποίκους οι οποίοι θα μετεγκατασταθούν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Παλαιστινιακής Αρχής γιατί, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή κυβέρνηση αρνείται να συνεννοηθεί με τους Παλαιστινίους.

Κερδίζει η «Φατάχ»

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν, την Πέμπτη, στα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με αυτά, η «Φατάχ» του Προέδρου Αμπάς κέρδισε τις δημοτικές εκλογές, αποκτώντας τον έλεγχο σε 50 από τα 84 δημοτικά συμβούλια. Από την άλλη, όμως, η «Χαμάς» κέρδισε 30 δημοτικά συμβούλια, αρκετά από τα οποία είναι σε μεγάλα και σημαντικά αστικά κέντρα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βουλευτικές εκλογές του Ιούλη θα εξελιχθούν σε σκληρή μάχη.

Η πιθανότητα επικράτησης της «Χαμάς» στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές τέθηκε ως ερώτημα στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών. Ο Σιλβάν Σαλόμ άφησε να εννοηθεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «μπορεί ακόμη και να ακυρώσει την αποχώρηση από τη Γάζα εφόσον νικήσει η Χαμάς», καθώς «δεν μπορεί να συνομιλήσει με όσους επιθυμούν την καταστροφή του Ισραήλ».

Ενδεικτικό, πάντως, του ρεύματος της «Χαμάς» είναι το ότι στην Καλκίλια της Δυτικής Οχθης, μέλος της, που είναι κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές τους τελευταίους 30 μήνες, εκλέχτηκε δήμαρχος. Σχολιάζοντας την εξέλιξη Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι «αυτό δείχνει πόσο σοβαρό είναι το θέμα της απελευθέρωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων». Λίγες ώρες νωρίτερα, την Κυριακή, ο Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε ότι «παγώνει προς το παρόν» η διαδικασία απελευθέρωσης 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων, όπως είχε συμφωνηθεί, επειδή «ο Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει καταπολεμήσει την τρομοκρατία».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, επιπλέον, έκριναν ως ανεπαρκή τη διαδικασία ενσωμάτωσης των μελών των ενόπλων οργανώσεων στις υπηρεσίες ασφαλείας. Η παλαιστινιακή πλευρά ανακοίνωσε ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε στις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχό της, δηλαδή σε Καλκίλια και Ιεριχώ.

Επεισόδια στην Ιερή Πόλη

Τέλος, χτες, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων (με και χωρίς ισραηλινή υπηκοότητα) και της ισραηλινής Αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ. Τα επεισόδια έγιναν κοντά στην ιερή τοποθεσία Χάραμ αλ Σάριφ ή Ορος του Ναού, όπου συγκεντρώθηκαν Παλαιστίνιοι για να εμποδίσουν Εβραίους ακροδεξιούς της οργάνωσης «Ρεβάβα» να εισβάλλουν, όπως είχαν απειλήσει. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 7 Ισραηλινοί αστυνομικοί και 11 διαδηλωτές.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Πιέσεις της ΕΕ πριν τις κάλπες

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Επικρίσεις για τη χρήση «γλώσσας μίσους» στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος «Αιθιοπικού Λαϊκού Επαναστατικού Δημοκρατικού Μετώπου» (EPRDF) έναντι κομμάτων της αντιπολίτευσης έκανε χτες η Ανα Γκόμες, επικεφαλής της ομάδας των περίπου 100 παρατηρητών της ΕΕ που έφθασαν την Κυριακή στην Αντίς Αμπέμπα για να παρακολουθήσουν τις γενικές εκλογές της 15ης του μήνα.

Η Γκόμες μάλιστα κατέγραψε τις επικρίσεις της για την «αντιδεοντολογική» προεκλογική εκστρατεία της κυβερνώσας παράταξης, αλλά και τη «μονοπώληση» των κρατικών ΜΜΕ απ' τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος σε επιστολή που απέστειλε στον Αιθίοπα πρωθυπουργό (και ηγέτη του EPRDF) Μέλες Ζενάουι. Συναφείς πιέσεις επρόκειτο να ασκήσουν - αργότερα χτες βράδυ -στον Μέλες Ζενάουι και οι πρεσβευτές χωρών της ΕΕ στην Αιθιοπία...

Αφορμή για την επιστολή διαμαρτυρίας της Γκόμες υπήρξε η προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Μ. Ζενάουι στην κρατική τηλεόραση πως οι Αιθίοπες ψηφοφόροι πρέπει να τιμωρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προωθούν την ιδεολογία του μίσους και προκαλούν διχόνοια μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, που «θυμίζουν πρακτικές που προκάλεσαν τη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα».

Οι επικρίσεις παρατηρητών της ΕΕ έρχονται μερικές βδομάδες (αρχές Απρίλη) αφότου οι αιθιοπικές αρχές απέλασαν Αμερικανούς πράκτορες («μέλη» Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων») που εκπαίδευαν στελέχη της αντιπολίτευσης, στρατολογούσαν αντιπολιτευόμενους υποστηριχτές και ψηφοφόρους και διένειμαν προεκλογικό υλικό κατά της κυβερνώσας παράταξης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ