ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Κυβερνητική μετάβαση με γεωπολιτικές προεκτάσεις

Τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης υπό τον νομπελίστα Γιουνούς χαιρέτισαν οι ΗΠΑ

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις μετά την αποχώρηση της πρωθυπουργού

Copyright 2024 The Associated

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις μετά την αποχώρηση της πρωθυπουργού
Με την παραίτηση και διαφυγή της πρωθυπουργού, Σέιχ Χασίνα, καθώς και την επιστροφή του νομπελίστα και αποδεχτού από τις ΗΠΑ, Μουχάμαντ Γιουνούς, επισφραγίστηκαν οι πολύνεκρες ταραχές στο Μπανγκλαντές, στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Βρετανίας με την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Την Πέμπτη, ο Γιουνούς επέστρεψε στην Ντάκα για να αναλάβει την ηγεσία της προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει το Μπανγκλαντές σε εκλογές, έπειτα από περίπου έναν μήνα διαδηλώσεων με αίτημα την παραίτηση της πρωθυπουργού και επεισοδίων μεταξύ αντικυβερνητικών και μελών της κυβέρνησης, με τουλάχιστον 560 νεκρούς και πολλούς συλληφθέντες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Prothom Alo».

Στις διαδηλώσεις πρωτοστάτησαν οργανώσεις φοιτητών και «νέων», οι οποίες και πρότειναν τον Γιουνούς ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο στρατός τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής αλλαγής και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μπήκε επικεφαλής μιας διαδικασίας σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης.

Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισαν οι ΗΠΑ και μάλιστα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σχολίασε τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας στην κρίση και στη μετάβαση στο Μπανγκλαντές, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι «ο στρατός αντιστάθηκε στην πίεση να καταστείλει» τις διαδηλώσεις, σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε σε προηγούμενες μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν, δήλωσε βέβαιος ότι ο Γιουνούς «θα φέρει εις πέρας μια δημοκρατική διαδικασία σε όφελος του πληθυσμού», ενώ το αμερικανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε αντίστοιχα την πεποίθηση ότι «η προσωρινή κυβέρνηση θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην εδραίωση μακροπρόθεσμης ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας».

Στο μεταξύ, πτώματα μελών του πρώην κυβερνώντος κόμματος Awami League, της Χασίνα, ανακαλύφθηκαν σε πολλές πόλεις του Μπανγκλαντές, μετέδωσε η «Dhaka Tribune». 232 θάνατοι διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών σημειώθηκαν τις τρεις μέρες μετά τη διαφυγή της Χασίνα στην Ινδία και περίπου 328 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις το διάστημα 16 Ιούλη - 4 Αυγούστου, μετέδωσε το «Prothom Alo».

Ομοιότητες με «χρωματιστή επανάσταση»

Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει έμμεσα η Ινδία και η Ρωσία. Το Μπανγκλαντές υπό την Χασίνα ήταν ο πιο αξιόπιστος «σύμμαχος» της Ινδίας στην περιοχή.

Τα γεγονότα στο Μπανγκλαντές έχουν ομοιότητες με «χρωματιστές επαναστάσεις» σε διάφορες χώρες και υποδηλώνουν την ενίσχυση της αγγλοαμερικανικής παρουσίας στη στρατηγική περιοχή του Κόλπου της Βεγγάλης απέναντι σε Ινδία, Ρωσία, Κίνα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινδός πρώην διπλωμάτης και ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας Μελκουλανγκάρα Μπαντρακούμαρ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Το Μπανγκλαντές γίνεται κρίσιμος γεωπολιτικός παίκτης της περιοχής μετά την αποτυχία της πρόσφατης έγχρωμης επανάστασης στην Ταϊλάνδη, το αδιέξοδο στη Μιανμάρ, την άρνηση της Ινδίας να είναι φιλοδυτικός σύμμαχος και φυσικά την εδραίωση της Κίνας σε Σρι Λάνκα και Μιανμάρ», δηλώνει ο Ινδός διπλωμάτης.

«Με φόντο την ιστορική στιγμή της ασταθούς παγκόσμιας τάξης» η αλλαγή καθεστώτος στο Πακιστάν το 2022 και τώρα στο Μπανγκλαντές πρέπει να ιδωθεί «υπό αυτό το πρίσμα».

Ο «μικροπιστωτής» τραπεζίτης

Ο Γιουνούς, γνωστός ως ο «μικροπιστωτής τραπεζίτης», και η τράπεζά του (Grameen Bank) βραβεύθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης το 2006, με το σκεπτικό ότι παρείχαν σε εκατομμύρια φτωχούς αγρότες μικρά δάνεια, κάτω των 100 δολαρίων, ενώ στις ΗΠΑ ο Γιουνούς έχει ιδρύσει το «μη κερδοσκοπικό» χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Grameen America.

Δεν είναι λίγες, βέβαια, οι καταγγελίες ότι οι μικροδανειστές χρεώνουν υπερβολικά υψηλά επιτόκια στους φτωχούς αγρότες, με τον Γιουνούς να απαντάει ότι τα επιτόκια είναι «πολύ χαμηλότερα» από τα επιτόκια των τραπεζών.

Στο Μπανγκλαντές βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά δικαστικών διώξεων για κατηγορίες που τις χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες», ενώ έχει καταδικαστεί για παραβιάσεις του εργατικού δικαίου και για υπεξαίρεση 252,2 εκατ. τάκα από το ταμείο πρόνοιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών, που ο ίδιος είχε ιδρύσει.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
1,3 εκατ. συνταξιούχοι στο ... μεροκάματο

4 στους 10 καλούνται να ζήσουν με σύνταξη στο όριο της φτώχειας

Νέα στοιχεία, που φανερώνουν την επιδείνωση της θέσης των συνταξιούχων στη Γερμανία, καταρρίπτοντας τον μύθο της «άνετης ζωής» και μάλιστα μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, είδαν το φως της δημοσιότητας από Ερώτηση στη γερμανική Βουλή.

Σύμφωνα με αυτά, 1,3 εκατ. συνταξιούχοι στη Γερμανία - σε σύνολο 18,6 εκατ. - συνεχίζουν να εργάζονται για να συμπληρώσουν τη σύνταξη που λαμβάνουν. Πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι εργάζονται μάλιστα σε καθεστώς minijobs.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2022 και προκύπτουν από τον επίσημο γερμανικό φορέα παροχής συντάξεων, όπως μετέδωσε πρώτος ο δημοσιογραφικός όμιλος «Ippen».

Τα δεδομένα αυτά όμως δεν προκαλούν καμία έκπληξη. Οπως επισημαίνουν γερμανικά μέσα, η μέση σύνταξη στη χώρα μετά τη συμπλήρωση τουλάχιστον 35 χρόνων Ασφάλισης ανέρχεται σε περίπου 1.400 ευρώ και εξαρτάται ανά περίπτωση από τις αποδοχές, τη διάρκεια επαγγελματικής απασχόλησης και την καταβολή των απαιτούμενων εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Στη Γερμανία η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65 έτη και για όσους έχουν γεννηθεί από το 1964 και μετά, τα 67.

Πρόσφατη μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου για την Αγορά Εργασίας και την Ερευνα στο Πεδίο της Απασχόλησης (IAB) επιχειρεί να αναλύσει τις αιτίες που ωθούν ολοένα περισσότερους δικαιούχους συντάξεων στη Γερμανία να εργάζονται. Παρότι «η χαρά της εργασίας» και η «επαφή με άλλους ανθρώπους» προωθούνται ως τα βασικά κίνητρα για την εργασία μετά τη συνταξιοδότηση, όπως εξηγεί στην εφημερίδα «taz» η Ζίλκε Ανγκερ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο κίνδυνος φτώχειας στην τρίτη ηλικία εξαιτίας των χαμηλών συντάξεων παραμένει υπαρκτό πρόβλημα στη Γερμανία.

Οπως επισημαίνει η Ανγκερ, πολλοί συνταξιούχοι στη Γερμανία αναγκάζονται να περνούν τον μήνα με λίγα χρήματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, 4 στους 10 συνταξιούχους πρέπει να ζήσουν με καθαρό εισόδημα κάτω των 1.250 ευρώ τον μήνα - δηλαδή κοντά στο επίσημο όριο της φτώχειας - όταν τα ενοίκια και το κόστος ζωής έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Από τα σχεδόν 7,5 εκατ. συνταξιούχων, οι οποίοι θεωρούνται πιο ευάλωτοι, τα 5,2 εκατ. είναι γυναίκες. Η Γερμανίδα ειδικός αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΑΒ, «1 στους 5 συνταξιούχους στη Γερμανία που δεν εργάζονται» σκέφτεται ή ήδη αναζητά εργασία.

ΚΙΝΑ
Μέτρα για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Με φόντο την αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού και του «κόστους» της Ασφάλισης

Μέτρα για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα επιταχύνει η κινεζική κυβέρνηση, όπως αναφέρει και πρόσφατη απόφαση Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με το αγγλόφωνο κείμενο που ανάρτησε και το πρακτορείο «Σινχουά», «προκειμένου να ανταποκριθούμε στη γήρανση του πληθυσμού, θα καθοριστούν πολιτικές και μηχανισμοί για την ανάπτυξη προγραμμάτων και βιομηχανιών για τη φροντίδα ηλικιωμένων», όπως επίσης «θα αναπτυχθεί η "αργυρή οικονομία" και η υποστήριξη της δημιουργίας διαφόρων εργασιών επεξεργασμένων για ηλικιωμένους». Τα μέτρα - όπως υποστηρίζει το κείμενο - θα διαμορφωθούν με βάση «την εθελοντική συμμετοχή με κατάλληλη ευελιξία», ενώ προστίθεται ότι οι σχετικές μεταρρυθμίσεις «θα αυξήσουν σταδιακά την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης με έναν συνετό και μεθοδικό τρόπο».

Ρεπορτάζ της «Λαϊκής Ημερησίας», που παρουσιάζει τα σχέδια, αναφέρει ότι «το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στη χώρα ξεπέρασε το 21% πέρυσι και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 30% ως το 2035». Παραθέτει δε δηλώσεις του Λου Ζιεχουά, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, για να συμπεράνει ότι «η έννοια της "αργυρής οικονομίας" ενσωματώνει πλέον όχι μόνο οικονομικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε πολίτες που έχουν ήδη φτάσει τα 60, αλλά και προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην προετοιμασία για τα γηρατειά», αναδεικνύοντας δηλαδή και τομείς όπου θα στραφούν κεφάλαια και επενδύσεις, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης.

Σχετικά ρεπορτάζ συνδέουν τις αποφάσεις και με το «αυξημένο κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, που συνεπάγεται η αύξηση των συνταξιούχων για τα κρατικά ταμεία. Σημειώνουν δε ότι η μεταρρύθμιση θεωρείται επείγουσα καθώς το προσδόκιμο της ζωής στη χώρα έχει αυξηθεί στα 78 χρόνια (2021), από περίπου 44 που ήταν το 1960 και μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τα 80.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι «σήμερα, κάθε Κινέζος συνταξιούχος "στηρίζεται" στις εισφορές 5 εργαζομένων. Η αναλογία είναι η μισή από αυτήν που ήταν πριν από μια δεκαετία και τείνει προς 4 προς 1 το 2030 και 2 προς 1 το 2050. Οι οικονομολόγοι λένε ότι το τρέχον συνταξιοδοτικό σύστημα της Κίνας, το οποίο βασίζεται σε ένα συρρικνούμενο ενεργό εργατικό δυναμικό για να πληρώσει τις συντάξεις ενός αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων, είναι μη βιώσιμο και πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Εντεκα από τις 31 αρμόδιες σε επαρχιακό επίπεδο υπηρεσίες της Κίνας παρουσιάζουν ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους για τις συντάξεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Η κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών βλέπει το συνταξιοδοτικό σύστημα να ξεμένει από χρήματα μέχρι το 2035».

Την ίδια στιγμή, επιχειρηματικοί κολοσσοί που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια γουάν, όπως η «κεντρικά διοικούμενη κρατική επιχείρηση» China Merchants FM, ανακοίνωσαν αναπροσαρμογή των μισθών ανώτατων στελεχών τους, που - όπως αναμετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ - φέτος θα «περιοριστούν» στα 3 εκατομμύρια γουάν (379.493 ευρώ)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ