Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Μέτρα για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Με φόντο την αύξηση του γηράσκοντος πληθυσμού και του «κόστους» της Ασφάλισης

Μέτρα για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα επιταχύνει η κινεζική κυβέρνηση, όπως αναφέρει και πρόσφατη απόφαση Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με το αγγλόφωνο κείμενο που ανάρτησε και το πρακτορείο «Σινχουά», «προκειμένου να ανταποκριθούμε στη γήρανση του πληθυσμού, θα καθοριστούν πολιτικές και μηχανισμοί για την ανάπτυξη προγραμμάτων και βιομηχανιών για τη φροντίδα ηλικιωμένων», όπως επίσης «θα αναπτυχθεί η "αργυρή οικονομία" και η υποστήριξη της δημιουργίας διαφόρων εργασιών επεξεργασμένων για ηλικιωμένους». Τα μέτρα - όπως υποστηρίζει το κείμενο - θα διαμορφωθούν με βάση «την εθελοντική συμμετοχή με κατάλληλη ευελιξία», ενώ προστίθεται ότι οι σχετικές μεταρρυθμίσεις «θα αυξήσουν σταδιακά την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης με έναν συνετό και μεθοδικό τρόπο».

Ρεπορτάζ της «Λαϊκής Ημερησίας», που παρουσιάζει τα σχέδια, αναφέρει ότι «το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω στη χώρα ξεπέρασε το 21% πέρυσι και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 30% ως το 2035». Παραθέτει δε δηλώσεις του Λου Ζιεχουά, καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, για να συμπεράνει ότι «η έννοια της "αργυρής οικονομίας" ενσωματώνει πλέον όχι μόνο οικονομικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε πολίτες που έχουν ήδη φτάσει τα 60, αλλά και προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην προετοιμασία για τα γηρατειά», αναδεικνύοντας δηλαδή και τομείς όπου θα στραφούν κεφάλαια και επενδύσεις, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης.

Σχετικά ρεπορτάζ συνδέουν τις αποφάσεις και με το «αυξημένο κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, που συνεπάγεται η αύξηση των συνταξιούχων για τα κρατικά ταμεία. Σημειώνουν δε ότι η μεταρρύθμιση θεωρείται επείγουσα καθώς το προσδόκιμο της ζωής στη χώρα έχει αυξηθεί στα 78 χρόνια (2021), από περίπου 44 που ήταν το 1960 και μέχρι το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τα 80.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι «σήμερα, κάθε Κινέζος συνταξιούχος "στηρίζεται" στις εισφορές 5 εργαζομένων. Η αναλογία είναι η μισή από αυτήν που ήταν πριν από μια δεκαετία και τείνει προς 4 προς 1 το 2030 και 2 προς 1 το 2050. Οι οικονομολόγοι λένε ότι το τρέχον συνταξιοδοτικό σύστημα της Κίνας, το οποίο βασίζεται σε ένα συρρικνούμενο ενεργό εργατικό δυναμικό για να πληρώσει τις συντάξεις ενός αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων, είναι μη βιώσιμο και πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Εντεκα από τις 31 αρμόδιες σε επαρχιακό επίπεδο υπηρεσίες της Κίνας παρουσιάζουν ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους για τις συντάξεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Η κρατική Κινεζική Ακαδημία Επιστημών βλέπει το συνταξιοδοτικό σύστημα να ξεμένει από χρήματα μέχρι το 2035».

Την ίδια στιγμή, επιχειρηματικοί κολοσσοί που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια γουάν, όπως η «κεντρικά διοικούμενη κρατική επιχείρηση» China Merchants FM, ανακοίνωσαν αναπροσαρμογή των μισθών ανώτατων στελεχών τους, που - όπως αναμετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ - φέτος θα «περιοριστούν» στα 3 εκατομμύρια γουάν (379.493 ευρώ)...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ