Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ασταμάτητες σφαγές σε σχολεία του ΟΗΕ

Αλλο ένα βομβαρδισμένο σχολείο από τους Ισραηλινούς με δεκάδες θύματα
Αλλο ένα βομβαρδισμένο σχολείο από τους Ισραηλινούς με δεκάδες θύματα
Σταματημό δεν έχουν τα καθημερινά εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά από 10 μήνες πολέμου, τα θύματα μεταξύ Παλαιστινίων αμάχων εξακολουθούν να αυξάνονται καθημερινά και να ρημάζονται όσες κατοικημένες περιοχές και υποδομές είχαν γλιτώσει έως σήμερα από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στο στόχαστρο του στρατού του Ισραήλ παραμένουν τα σχολεία της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA. Μέσα στο τελευταίο 8ήμερο βομβαρδίστηκαν άλλα εννιά σχολεία του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 79 αμάχων (τα περισσότερα παιδάκια και οι μητέρες τους) και τον τραυματισμό άλλων 143. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων θεωρείται πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεκάδες άνθρωποι θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τα ερείπια.

Μέσα στους νεκρούς του τελευταίου 24ώρου ήταν 15 γυναικόπαιδα και 30 άλλοι άμαχοι που τραυματίστηκαν. Ολοι τους είχαν καταφύγει σε σχολείο του ΟΗΕ. Η νότια πόλη Χαν Γιούνις υφίσταται νέες καταστροφές από τον νέο γύρο ισραηλινών επιδρομών αυτή τη βδομάδα.

Εως την Παρασκευή, 308η μέρα του πολέμου, ο συνολικός επίσημος αριθμός νεκρών στη Γάζα έφθασε τους 39.699 και των τραυματιών τους 91.722.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν σταματά να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επιδημίας πολιομυελίτιδας στην ευρύτερη περιοχή, επαναλαμβάνοντας την απεγνωσμένη έκκλησή του για εκεχειρία ώστε να γίνει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού στη Γάζα.

Την ώρα που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν σαν αστακό το κράτος - δολοφόνο, εξέδωσαν υποκριτικά πριν τα χαράματα της Παρασκευής κοινή ανακοίνωση - έκκληση με το Κατάρ και την Αίγυπτο, ώστε να ολοκληρωθεί το πλαίσιο μίας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς (η οποία τελεί πλέον εδώ και λίγες μέρες υπό την ηγεσία του Γιαχία Σινουάρ, που ήταν ο επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα) για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων. Στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών ΗΠΑ - Αίγυπτος και Κατάρ ζητείται να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις την επόμενη βδομάδα σε Ντόχα ή Κάιρο, ώστε να επέλθει «άμεση ανακούφιση στον λαό της Γάζας, τους ομήρους και τις οικογένειές τους» που υποφέρουν εδώ και πολύ καιρό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου δήλωσε την Παρασκευή πως θα στείλει τη διαπραγματευτική του ομάδα σε όποιον τόπο αποφασιστεί ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 15 Αυγούστου.

Πάντως, σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο σταθμός «Sky News Arabia» μετέδωσε την Παρασκευή ότι η Χαμάς απαίτησε στην πρώτη φάση της εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους να συμπεριλαμβάνεται ο 65χρονος στέλεχος της Φατάχ Μαρουάν Μπαργούτ από τους ηγέτες στη δεύτερη Ιντιφάντα (εξέγερση).

Οι εξελίξεις αυτές διαδραματίζονται στο κάδρο των ισραηλινών ωμοτήτων και των φρικτών βασανιστηρίων που διαπράττονται σε βάρος χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, με χειρότερες τις φυλακές Sde Teiman, όπου αποκαλύφθηκε προ ημερών βίντεο με τον ομαδικό βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου.

Το νέο φρικτό κρούσμα βίας αποτελεί την «κορυφή του παγόβουνου» από τα βασανιστήρια και τις μαζικές παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού σε Γάζα και Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ