Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινές απειλές για γενικευμένο πόλεμο

Κόκκινο χτυπά η επικίνδυνη αύξηση της έντασης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, μετά τις τελευταίες επιθέσεις του κράτους - δολοφόνου κατά ηγετικών στελεχών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης αλλά και τις καθημερινές απειλές για ολοκληρωτικό πόλεμο και «πλήρη συντριβή» της Βηρυτού από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και τον γενικό επιτελάρχη, στρατηγό Χέρτζι Χαλέβι.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με νέο διάγγελμά του αυτή τη βδομάδα, προειδοποίησε το Ισραήλ πως θα πρέπει να αναμένει την «αναπόφευκτη απάντησή μας», τονίζοντας πως θα πρόκειται για «μια αληθινή απάντηση, όχι μια επιφανειακή».

Σε αυτό το φόντο, την Παρασκευή, ένας Αμερικανός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο CNN ότι οι φόβοι είναι μεγαλύτεροι τώρα για την ανάληψη δράσης από τη Χεζμπολάχ παρά από το Ιράν, αυξάνοντας την προοπτική ότι η λιβανέζικη οργάνωση μπορεί να δράσει αυτόνομα, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμη περισσότερους στρατιωτικούς στόχους και πιθανώς στελέχη της Mossad.

«Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μπορεί να οδηγήσει τον Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», ανταπάντησε προκλητικά την Πέμπτη ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ σε μία πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης με τον Λίβανο.

Σε αυτό το φόντο, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει καθημερινά τις επιδρομές σε πόλεις και χωριά του Νότιου Λιβάνου, σκοτώνοντας την Παρασκευή άλλους δύο Λιβανέζους σε ανάλογη επιδρομή ώστε να προκαλέσει νέα αντίποινα με ρουκέτες της Χεζμπολάχ.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ έκανε την Παρασκευή νέα έκκληση για αποκλιμάκωση και εκεχειρία στη Γάζα, ώστε να μειωθούν και οι πιθανότητες για πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου.

Από την άλλη μεριά, οι Χούθι της Υεμένης, που πριν μερικές βδομάδες υπέστησαν (τον Ιούλιο) ισραηλινή αεροπορική επίθεση κυρίως στο λιμάνι Χοντέιντα με αφορμή πρότερη δική τους επίθεση στο κέντρο του Τελ Αβίβ με έναν νεκρό και 10 τραυματίες, προειδοποιούν επίσης με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιθέσεων που κάνουν στο Ισραήλ με drone και πυραύλους. Ο ηγέτης των Υεμενιτών Χούθι Αμντούλ Μάλικ αλ Χούθι δήλωσε την Πέμπτη πως η οργάνωση θα συντονίσει τις ενέργειές της με τα άλλα μέλη του «Αξονα της Αντίστασης» (Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ κ.ά.) σε οποιαδήποτε νέα επιχείρηση. Τόνισε επίσης πως η απόφαση για αντίποινα κατά του Ισραήλ θα ληφθεί από κοινού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με γενικευμένο πόλεμο απειλεί τον Λίβανο ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας (2024-08-08 00:00:00.0)
Κλιμάκωση συγκρούσεων και ισραηλινή επίδειξη στη Βηρυτό (2024-08-07 00:00:00.0)
Δύο νεκροί από επίθεση σε εμπορικό πλοίο ανοικτά του Αντεν (2024-03-07 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις σε Βηρυτό και αντιπαράθεση στον Κόλπο του Αντεν (2024-03-06 00:00:00.0)
Συνέχεια στην ένταση, μετά τη βία στο Αλ Ακσα (2023-04-07 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις «Χεζμπολάχ» (2019-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ