Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - YEMENH
Με γενικευμένο πόλεμο απειλεί τον Λίβανο ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας

Σε μαζική διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία διοικητή της Χεζμπολάχ στην Βυρητό

Copyright 2024 The Associated

Σε μαζική διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία διοικητή της Χεζμπολάχ στην Βυρητό
Αμείωτες συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις στον Λίβανο, με ισραηλινά αεροπλάνα να πραγματοποιούν επιδρομή στην πόλη Ζουγουάρα του Νότιου Λιβάνου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ, ενός δεύτερου ατόμου και τον τραυματισμό άλλων έξι.

Σε νέες απειλές κατά του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προχώρησε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης προσομοίωσης επίθεσης στον Λίβανο. Κατηγόρησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ πως «θα αναγκάσει το κράτος του Λιβάνου να πληρώσει βαριά τιμήματα» και πως όπως βαίνουν τα πράγματα, «ο Νασράλα θα σύρει τον Λίβανο σε πόλεμο δίχως να μπορούν να φανταστούν καν τι μπορεί να συμβεί». Ο ίδιος πρόσθεσε με νόημα πως η κατάσταση αυτή «μπορεί να επιδεινωθεί και να εξελιχθεί σε πόλεμο», τονίζοντας πως «αυτό δεν είναι θεωρητικό αλλά πραγματικό».

Το Λονδίνο ετοιμάζεται για απομάκρυνση Βρετανών από τον Λίβανο

Το περιοδικό «Der Spiegel» και το Γερμανικό Πρακτορείο ανέφεραν πως η Γερμανία ετοιμάζεται να απομακρύνει μαζικά τους περίπου 2.000 Γερμανούς που ζουν στον Λίβανο. Ωστόσο, χτες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους πολίτες του πως θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο, με κάθε τρόπο, ακόμη και οδικώς, τονίζοντας πως έχουν ψευδή εντύπωση ασφαλείας. Απέφυγε πάντως να ξεκαθαρίσει εάν θα προχωρήσει σε έκτακτο σχέδιο απομάκρυνσής τους σε περίπτωση συγκρούσεων.

Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως πάνω από 1.000 Βρετανοί στρατιώτες στη στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, για να σπεύσουν να απομακρύνουν Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο. Το Σάββατο, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει ακόμη μία φορά έκκληση στους περίπου 16.000 Βρετανούς που ζουν στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Αμερικανοβρετανικές επιθέσεις στην Υεμένη

Αργά προχτές βράδυ, δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πραγματοποίησαν δύο αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Σιίτες Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Χούθι.

Οι δύο επιδρομές έγιναν στην επαρχία Ταΐζ, δίχως να γίνει γνωστό εάν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ