Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σε νέα κλιμάκωση των επιχειρήσεων προχωρά ο στρατός

Αποτροπιασμός από βίντεο με σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων στα ισραηλινά κολαστήρια
Οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων στα ισραηλινά κολαστήρια
Σε νέες χερσαίες επιχειρήσεις σε ανατολικές συνοικίες της πόλης της Γάζας και άλλων περιοχών της Βόρειας Λωρίδας της Γάζας προχωρά ο ισραηλινός στρατός, μετά τις νέες προειδοποιήσεις που έκανε χτες σε Παλαιστίνιους εκτοπισμένους αμάχους της περιοχής, ενώ η περιοχή είναι ήδη ισοπεδωμένη με διαλυμένες όλες τις υποδομές.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε τουλάχιστον 24 νεκρούς και 110 τραυματίες, με τον νέο συνολικό επίσημο απολογισμό νεκρών να φθάνει τους 39.677 και των τραυματιών τους 91.645.

Στόχος νέων βομβαρδισμών έγιναν χτες συνοικίες της πόλης Ντέιρ αλ Μπάλαχ, που βρίσκεται στο κέντρο της Λωρίδας.

Αποτροπιασμός με βίντεο για βιασμό Παλαιστίνιου στις φυλακές

Σάλο προκαλεί εντός και εκτός Ισραήλ η διαρροή βίντεο που καταγράφηκε μέσα στις φυλακές - κολαστήρια Sde Teiman και καταγράφει τον ομαδικό βιασμό ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε χτες από το ισραηλινό Κανάλι 12 και καταγράφει περίπου 10 Ισραηλινούς στρατιώτες να παίρνουν έναν σωριασμένο στο πάτωμα κρατούμενο, να τον οδηγούν σε απόμερο μέρος όπου οι κάμερες δεν μπορούν να καταγράψουν λεπτομερώς, να σχηματίζουν γύρω του ένα «τείχος» με τις ασπίδες τους και να τον βιάζουν ομαδικά.

Ο Παλαιστινιακός λαός βλέπει καθημερινά τα παιδιά του να υποφέρουν

Copyright 2024 The Associated

Ο Παλαιστινιακός λαός βλέπει καθημερινά τα παιδιά του να υποφέρουν
Το άγρια βιασμένο και βασανισμένο θύμα τους μεταφέρεται αιμόφυρτο και σε άθλια κατάσταση σε νοσοκομείο, καθώς αδυνατούσε να σταθεί στα πόδια του.

Ο αποτρόπαιος βιασμός του Παλαιστίνιου δεν είναι το μοναδικό τέτοιο κρούσμα σεξουαλικής κακοποίησης κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, αλλά ένα από τα χειρότερα. Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης κραυγαλέας βίας προκάλεσε έρευνα από ισραηλινό στρατοδικείο, με αποτέλεσμα τις πρόσφατες έντονες αντιδράσεις ακροδεξιών Ισραηλινών (μεταξύ αυτών βουλευτές και υπουργοί), που θεωρούν «δικαίωμά τους» να κακοποιούν ακόμη και σεξουαλικά τους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Τα κρούσματα αποτρόπαιων βασανιστηρίων στις ισραηλινές φυλακές είναι πολλά και καταγγέλλονται τακτικά από ισραηλινές και διεθνείς ΜΚΟ, αλλά οι ΗΠΑ και οι άλλοι σύμμαχοι του Ισραήλ τηρούν σιγή ιχθύος, προστατεύοντας το - δήθεν «ηθικό» - κράτος δολοφόνο και σε αυτά τα εγκλήματα...

Αντιδράσεις για την εκλογή Γ. Σινουάρ στην κορυφή της Χαμάς

Στο φόντο των αμείωτων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, η προχτεσινή ανάδειξη του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, στην κορυφή της ηγεσίας του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος προκαλεί αντιδράσεις, πρώτα στο Ισραήλ, που τον θεωρεί «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων της 7ης Οκτώβρη.

Σε συνέντευξη που έδωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, παραδέχθηκε πως και ο νέος αρχηγός της Χαμάς είναι στο στόχαστρο επίθεσης του στρατού μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επέμεινε πως ο νέος αρχηγός της Χαμάς Γ. Σινουάρ «ήταν και παραμένει ο βασικός άνθρωπος που θα αποφασίσει την εξασφάλιση εκεχειρίας στη Γάζα». Πρόσθεσε πως ο Σινουάρ «ήταν και παραμένει ο πρώτος άνθρωπος που αποφασίζει» στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, τονίζοντας πως στο τέλος είναι και ο μόνος που αποφασίζει «εάν θα προχωρήσει σε μία εκεχειρία που θα βοηθήσει πολλούς Παλαιστίνιους που την έχουν απεγνωσμένα ανάγκη, γυναικόπαιδα και άνδρες που είναι εν μέσω διασταυρούμενων πυρών... Πραγματικά εναπόκειται σε αυτόν».

Ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του ΠΓ της Χαμάς, σε δηλώσεις που έκανε χτες, ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για ανάσχεση του πολέμου στη Γάζα «θα συνεχιστούν υπό την επίβλεψη του νέου ηγέτη» του κόμματος. Πρόσθεσε πως ο Γιαχία Σινουάρ «ήταν πάντα παρών και δεν ήταν μακριά από τις διαπραγματεύσεις» και πως η ομάδα διαπραγματευτών θα συνεχίσει τις προσπάθειες υπό την «επίβλεψη του Σινουάρ».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, αποδοκίμασε επίσης έντονα την εκλογή του Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς, λέγοντας πως το μήνυμα που στέλνεται είναι «πως το παλαιστινιακό ζήτημα πλέον ελέγχεται ολοκληρωτικά από το Ιράν και τη Χαμάς». Ο Κατζ δικαιολόγησε ακόμη και την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Οχθης, χαρακτηρίζοντάς την «δικαιολογημένη» γιατί «αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει τη Χαμάς να αναλάβει πλήρως τον έλεγχο». Κατηγόρησε επίσης το Ιράν, αναφέροντας πως η Τεχεράνη δοκίμασε να κάνει λαθρεμπόριο όπλων από την Ιορδανία στην Αίγυπτο και από εκεί στη Δυτική Οχθη. Κατέληξε υποστηρίζοντας πως «το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης ασφαλείας και τις εξωτερικές υποθέσεις» των παλαιστινιακών περιοχών «ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να διαχειριστούν τις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Ο επίσημος εκπρόσωπος της οργάνωσης των Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, από την πλευρά του εξέφρασε την υποστήριξη των Χούθι στον Σινουάρ. Παράλληλα και η Χεζμπολάχ τον συνεχάρη, λέγοντας ότι η επιλογή του Γ. Σινουάρ, ως επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, «επιβεβαιώνει ότι ο εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του».

Η δήθεν δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη δολοφονία Χανίγια

Στο φόντο αυτών των αντιδράσεων ήρθε δημοσίευμα της εφημερίδας «Washington Post», που ανέφερε χτες πως το Ισραήλ παραδέχθηκε τη δολοφονία Χανίγια προκαλώντας τάχα «οργή» στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, παρασκηνιακά υπάρχει αυξανόμενη τριβή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φέρονται πως απάντησαν «με έκπληξη και αγανάκτηση» στη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου, την οποία θεώρησαν ως οπισθοδρομική πράξη στην πολύμηνη προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σε μια διαδικασία που πίστευαν ότι σημειώνουν πρόοδο.

Ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τη δολοφονία του Χανίγια, ενημέρωσε Αμερικανούς αξιωματούχους αμέσως μετά ότι εκείνο ευθύνεται για την επίθεση.

Η Τουρκία στο πλευρό της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο της Χάγης

Τέλος, χτες η Τουρκία επιβεβαίωσε πως θα πάρει το πλευρό της Νότιας Αφρικής σε ό,τι αφορά την προσφυγή της τελευταίας έναντι του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για τα εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η αίτηση της Τουρκίας επικαλείται τα άρθρα 1, 2 και 3 της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας, την οποία έχει υπογράψει, και ζητά τη λήψη μέτρων για τη διερεύνηση και τη δίωξη των πράξεων γενοκτονίας. H τουρκική δήλωση παρέμβασης έγινε από τη Νομική Επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και βασίστηκε στο άρθρο 63 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Η εξέλιξη καταγράφεται με φόντο τον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, που τροφοδοτείται σχεδόν καθημερινά. Χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ αποδοκίμασε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, μετά από δήλωση του τελευταίου. Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα «Χ», ο Κατζ ανέφερε ότι «ο αντισημίτης δικτάτορας Ερντογάν χτες επιτέθηκε στις ΗΠΑ και στις δυτικές χώρες και είπε ότι είναι δυστυχώς δέσμιες του Ισραήλ και μιας χούφτας φανατικών σιωνιστών. Ερντογάν, αυτοί που είναι δέσμιοι, είναι οι πολίτες της Τουρκίας που είναι αιχμάλωτοι της δικτατορίας σας, αφού αποκλείσατε 57 εκατομμύρια χρήστες του Instagram στη χώρα από το να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό - αλλά αφήσατε ελεύθερη την πρόσβαση στον ιδιωτικό σας λογαριασμό στο Instagram».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ