Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνέχεια στην ένταση, μετά τη βία στο Αλ Ακσα

Φωτιές στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ προκάλεσε η όξυνση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος Παλαιστινίων και Μουσουλμάνων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ, εν μέσω της νηστείας του Ραμαζανίου και του εβραϊκού Πάσχα.

Χτες το μεσημέρι, μπαράζ 34 ρουκετών εκτοξεύτηκε από τα νότια σύνορα του Λιβάνου προς βόρειες μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ. Αρχικές πληροφορίες από το λιβανέζικο δίκτυο «Αλ Μανάρ» (πρόσκειται στην ισλαμιστική «Χεζμπολάχ») μετέδωσε ότι υπήρξε ρίψη πυρών ισραηλινού πυροβολικού προς το λιβανέζικο μεθοριακό χωριό Qlayle, στην πιο σοβαρή ανταλλαγή πυρών από τον Ιούλιο του 2006.

Χτες το πρωί η «Χεζμπολάχ» είχε εκφράσει την πλήρη στήριξή της στον λαό και στις ένοπλες οργανώσεις της Παλαιστίνης, μετά την προχτεσινή επιδρομή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Αλ Ακσα την Τετάρτη, τον τραυματισμό τουλάχιστον 12 νεαρών και τις συλλήψεις πάνω από 350 άλλων. «Η "Χεζμπολάχ" διαβεβαιώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε όλα τα μέτρα που θα λάβουν, προκειμένου να προστατεύσουν τους πιστούς και το τέμενος Αλ Ακσα και να αποτρέψουν τον εχθρό να συνεχίσει τις επιθέσεις του», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ευθύνες στη «Χαμάς»

Αργότερα χτες όμως, το βράδυ, μετά από έκτακτη σύσκεψη αρμόδιων υπουργών και αξιωματούχων του στρατού του Ισραήλ, ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επέρριψε τις ευθύνες όχι στη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» αλλά στη «Χαμάς», υποστηρίζοντας ότι διατηρεί παρουσία και στον νότιο Λίβανο (και όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας). Ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν σαφείς οδηγίες για αντίποινα, με εντολή που θα δώσει η ισραηλινή πολιτική ηγεσία στον στρατό.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ παρείχαν πλήρη κάλυψη σε νέο αιματοκύλισμα της Λωρίδας της Γάζα από το Ισραήλ, βάζοντας πλάτες στη σκλήρυνση της κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε το «δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα» απέναντι στις ρουκέτες που δέχτηκε από τον Λίβανο.

Ο δε Αντόνιο Γκουτέρες, γγ του ΟΗΕ, εξέφρασε «ανησυχία» και κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν «υπέρτατη αυτοσυγκράτηση».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) είχε χαρακτηρίσει πολύ σοβαρά τα περιστατικά με την εκτόξευση ρουκετών, απευθύνοντας με τη σειρά του έκκληση για αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Σε ό,τι αφορά την ωμή βία της ισραηλινής αστυνομίας εντός του τεμένους Αλ Ακσα το τελευταίο 48ωρο, υπήρξε αντίδραση και από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στο τουρκικό κανάλι 24TV το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε ότι «θα πρέπει να τερματιστούν οι επεμβάσεις και οι απειλές κατά του ιστορικού στάτους και της πνευματικότητας του τεμένους Αλ Ακσα, του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ζωή και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Πάντως, και χτες το πρωί επαναλήφθηκαν οι επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ