Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προβλέψεις για «αναιμική ανάκαμψη»

Πρόβλεψη για χαμηλή ανάπτυξη την επόμενη πενταετία κάτω από το 3% έκανε, χτες, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία των επιτελείων του κεφαλαίου. «Με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός είναι ανέφικτη μια ισχυρή ανάκαμψη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 2023 η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη για το 90% των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών επειδή η αυστηρότερη νομισματική πολιτική μειώνει τη ζήτηση και ρίχνει τους ρυθμούς της οικονομικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις σφοδρές αντιθέσεις συμφερόντων ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, κ.ά., απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις «να αποφύγουν τον οικονομικό κατακερματισμό και να δημιουργήσουν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας». Απευθυνόμενη προς τους κεντρικούς τραπεζίτες πρότεινε συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, εφόσον περιοριστούν οι πρόσφατες πιέσεις που ασκήθηκαν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο σε ΗΠΑ και Ελβετία.

Οι προβλέψεις της επικεφαλής του ΔΝΤ έρχονται ενόψει της έναρξης της κοινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη βδομάδα, στην Ουάσιγκτον.

Λίγες ώρες πριν από την προτροπή της Γκεοργκίεβα για υψηλά επιτόκια, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει και άλλο τα επιτόκια τον Μάη, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την ανοδική τάση.

Από την άλλη, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 6,50%. Την περασμένη Τρίτη και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Πάντως, ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Κίνας, Γι Γκανγκ, δήλωσε ότι η διατήρηση της νομισματικής και της οικονομικής σταθερότητας είναι οι δύο πιο σημαντικοί στόχοι για την προώθηση των θέσεων εργασίας, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να επιτευχθεί η κεντρική επιδίωξη για τον εκσυγχρονισμό της κινεζικής οικονομίας.

Παράλληλα, χτες, οι Πρόεδροι 11 χωρών της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Κούβα, Βενεζουέλα, Μπελίζ, Βολιβία, Ονδούρα, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες) ανακοίνωσαν μια «συμμαχία» κατά του πληθωρισμού με βασική προσδοκία να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών της περιοχής και ειδικά στον τομέα των τροφίμων, με επιδίωξη να μειωθούν οι τιμές τους. Τη συμφωνία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μεξικού έπειτα από διαδικτυακή συνάντηση των επικεφαλής των 11 κρατών και κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες σε συνάντηση στο Κανκούν στις 6 και 7 Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμετάβλητα τα επιτόκια μετά το μπαράζ αυξήσεων (2023-09-22 00:00:00.0)
Νέες «προειδοποιήσεις» ΔΝΤ - ΕΚΤ για τις διεθνείς επιπτώσεις της σύγκρουσης (2022-04-15 00:00:00.0)
Διαπάλη και ανταγωνισμοί για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους (2015-04-11 00:00:00.0)
Αναζωπύρωσε τις κόντρες η έκθεση του ΔΝΤ (2013-08-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-09-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ