Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ Αμετάβλητα στο 4,25% άφησε την περασμένη Πέμπτη τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν μέσω της κλονισμένης οικονομικής ανάπτυξης και του ανοδικού πληθωρισμού, στο 3,8%, που πλήττει τη ζώνη του ευρώ. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι το κόστος δανεισμού δε θα μειωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Η ΕΚΤ είχε προβεί σε άνοδο των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλη λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

ΡΩΣΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ Η ρωσική εταιρεία «Gazprom» ανακοίνωσε τη σύναψη συμβολαίου με τη Νιγηρία για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα. Η «Gazprom» ανέφερε ότι η συμφωνία της με την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Νιγηρίας καλύπτει την εκμετάλλευση πολλών κοιτασμάτων, την οποία θα αναλάβει κοινή εταιρεία. Μέχρι πρόσφατα, η Νιγηρία αποτελούσε τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στην Αφρική, τώρα τα πρωτεία έχει πάρει η Αγκόλα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ.

ΔΝΤ - ΓΕΩΡΓΙΑ Δάνειο, σε «τιμή προστασίας», ύψους 750 εκατ. δολαρίων προς τη Γεωργία ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γεωργιανής υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης, Εκα Σαραζίτζε. Την είδηση επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τιφλίδα, και ο σύμβουλος του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία Ντέιβιντ Οουεν, σημειώνοντας πως «σήμερα συνάψαμε συμφωνία κατ' αρχήν με την κυβέρνηση για ένα δάνειο, το οποίο θα δοθεί σε τιμή προστασίας και θα έχει διάρκεια 18 μηνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ