Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΙΛΗΣ
Νομιμοποιεί τη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις καταστολής

Τη νομιμοποίηση της χρήσης πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις καταστολής προχώρησε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Προέδρου της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που αυτή υλοποιεί.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη, προβλέπει πως για κάθε στρατιωτικό ή αστυνομικό που κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου θα έχει ισχύ το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας, το οποίο δεν θα αίρεται παρά μόνο αν έρευνα δείξει ότι έδρασε κακόβουλα.

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης του νομοσχεδίου είναι το άρθρο, που αποσύρθηκε μετά από σφοδρές αντιδράσεις, το οποίο προέβλεπε ότι αστυνομικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν όπλα αν δέχονταν επίθεση από τουλάχιστον δύο άοπλους. Το νομοσχέδιο πέρασε στη Βουλή με συμφωνία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ το ΚΚ Χιλής, που στηρίζει την κυβέρνηση, ψήφισε κατά.

Ολα αυτά λίγες μέρες μετά τη γενικευμένη καταστολή από τη διαβόητη στρατοχωροφυλακή (carabineros), που προέρχεται από την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ και διατηρείται από την κυβέρνηση Μπόριτς, εναντίον διαδήλωσης μαθητών και φοιτητών στο Σαντιάγο οι οποίοι ζητούσαν δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση, με σύγχρονες υποδομές και καθολική πρόσβαση των νέων σε όλες τις βαθμίδες. Και πάλι αξιοποιήθηκε η δράση μικρής ομάδας προβοκατόρων.

Θυμίζουμε πάντως τους πανηγυρισμούς στη χώρα μας από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες οπορτουνιστικές δυνάμεις, από το ΜέΡΑ25 ως το ΝΑΡ, όταν εκλέχτηκε ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Γκ. Μπόριτς, που μίλαγαν για «έναν κόσμο που αλλάζει». Τα ίδια λένε και για όποια άλλη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στον κόσμο, καλλιεργώντας αυταπάτες για έναν ...πιο ανθρώπινο καπιταλισμό, που πάντα προετοιμάζει ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ