Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Απέλαση Ιρανών διπλωματών και συλλήψεις για «πραξικόπημα»

Την απέλαση 4 υπαλλήλων της πρεσβείας του Ιράν ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν κατηγορώντας τους για κατασκοπικές δραστηριότητες, μετά από μήνες διπλωματικών εντάσεων.

Η ανακοίνωση της απέλασης ήρθε λίγες ώρες αφότου το Μπακού γνωστοποίησε ότι συνέλαβε έξι Αζέρους πολίτες, οι οποίοι, όπως είπε, συνδέονται με ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και σχεδίαζαν πραξικόπημα για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα.

Σύμφωνα με τις αζέρικες αρχές, σχεδίαζαν «να συγκροτήσουν μια "ομάδα αντίστασης" με στόχο την ίδρυση ενός κράτους της Σαρία στο Αζερμπαϊτζάν μέσω ένοπλων ταραχών και βίαιης ανατροπής της συνταγματικής τάξης του Αζερμπαϊτζάν». Προώθησαν το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» με «χρήματα από κέρδη από εμπόριο ναρκωτικών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν «εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια στον Ιρανό πρέσβη λόγω των πρόσφατων προκλητικών ενεργειών που επέδειξε η χώρα του».

Τον Γενάρη το Αζερμπαϊτζάν ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας του στο Ιράν, αφότου ένας ένοπλος εισέβαλε σκοτώνοντας έναν φρουρό και τραυματίζοντας άλλους δύο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ