Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Στην Τουρκία από χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ με «βαριά ατζέντα»

Στην Τουρκία με «βαριά ατζέντα» βρίσκεται από χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, για διήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι παρά την επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας συνεχίζεται, πρωτίστως σε επίπεδο ηγετών, και στο πλαίσιο αυτό προσθέτει ότι οι δύο Πρόεδροι, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, έχουν διατηρήσει τακτική επικοινωνία μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, 5 φορές φέτος.

Λαβρόφ και Τσαβούσογλου έχει προγραμματιστεί να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, στον Νότιο Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Μόσχα σκοπεύει «με τη βοήθεια των Τούρκων εταίρων» να διασφαλίσει ολοκληρωμένη εφαρμογή των συμφωνιών για τα σιτηρά, «όσον αφορά όχι μόνο τον εφοδιασμό των ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση των διεθνών οικονομικών φορέων στα ρωσικά γεωργικά προϊόντα και λιπάσματα», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ σχετικά με τις συμφωνίες για τα σιτηρά, τις οποίες η ρωσική πλευρά παρέτεινε για 60 μέρες αντί για 90.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκφράζοντας «ανησυχία» για τις νέες πολεμικές προετοιμασίες των δύο πλευρών.

Θα συζητηθούν επίσης η πρόοδος των συνομιλιών για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Συρίας που ξεκίνησαν στη Μόσχα, η συμμετοχή του Ιράν στο τετραμερές σχήμα ως εγγυήτριας χώρας της Διαδικασίας της Αστάνα, καθώς και τα βήματα για την παροχή βοήθειας στην Αγκυρα και στη Δαμασκό.

Η επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, η διασφάλιση των μεταφορικών συνδέσεων και της επικοινωνίας, καθώς και η εμβάθυνση της συνεργασίας στον Νότιο Καύκασο, συμπεριλαμβανομένης της μετασυγκρουσιακής ανασυγκρότησης της περιοχής, είναι επίσης στην ατζέντα των δύο ΥΠΕΞ.

Στον τομέα της Ενέργειας, θα μιλήσουν για τη συνεργασία Ρωσίας και Τουρκίας σε «στρατηγικά έργα», όπως η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού (ΑΗΣ) Ακουγιού και ο αγωγός φυσικού αερίου «Turkish Stream».

Υπενθυμίζεται ότι τα πυρηνικά καύσιμα θα φορτωθούν στην πρώτη μονάδα ισχύος του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού στα τέλη Απρίλη.

Στο μεταξύ, προχθές ο Βλ. Πούτιν συναντήθηκε με τον Ιμπ. Καλίν, εκπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, στη Μόσχα, όπου συζητήθηκαν η επικείμενη τελετή φόρτισης καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού «και άλλα μεγάλα έργα στην ατζέντα των δύο χωρών». Ο Καλίν μετέφερε στον Πούτιν μηνύματα του Ερντογάν και για το θέμα της Ουκρανίας.

Πυροβολισμοί στα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Λίγες μέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε το εκλογικό κέντρο του «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Αξενέρ, επίθεση δέχτηκε χθες και το κεντρικό γραφείο του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αστυνομικού που εφημερεύει στο κτίριο και της ιδιωτικής φύλακα στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο, στο περιστατικό σημειώθηκαν 6 - 7 πυροβολισμοί. Η τουρκική κυβέρνηση μιλάει για τυχαίο περιστατικό και ότι οι πυροβολισμοί έπεσαν όταν ένας ιδιωτικός φρουρός κυνηγούσε έναν ληστή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμάκωση με ρωσικά πλήγματα στο λιμάνι Ιζμαήλ στον Δούναβη (2023-08-03 00:00:00.0)
Επαφές για μια «σχέση ευρύτερη και βαθύτερη» (2022-02-03 00:00:00.0)
Ρωσικές πιέσεις για «ξεκαθάρισμα» στο Ιντλίμπ και αιχμές εναντίον της Τουρκίας (2021-10-06 00:00:00.0)
Παράλληλες κινήσεις περαιτέρω συνεργασίας αλλά και ενίσχυσης αντιθέσεων (2021-10-01 00:00:00.0)
«Τρέχουν» διεργασίες και στο Κυπριακό (2021-02-02 00:00:00.0)
Βαθαίνουν οι διεργασίες και εντός του ΑΚΡ (2018-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ