Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Παράλληλες κινήσεις περαιτέρω συνεργασίας αλλά και ενίσχυσης αντιθέσεων

Στο επίκεντρο η συνεργασία σε Ενέργεια και Αμυνα, την ίδια ώρα που εντείνονται οι επαφές Τουρκίας - Ουκρανίας για Κριμαία και Μαύρη Θάλασσα

Από την προχθεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

Turkish Presidency

Από την προχθεσινή συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι
Την ίδια ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντιόταν προχτές με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στο Σότσι, η Αγκυρα υπέγραφε νέα συμφωνία εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας της με το Κίεβο, σε μία ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη συνθετότητα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και «συνεργασιών».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας και η τουρκική εταιρεία «Bayraktar Savunma», παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, υπέγραψαν προχτές μνημόνιο για την κατασκευή εκπαιδευτικού κέντρου στην περιοχή του Κιέβου, για την εξυπηρέτηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών «Bayraktar» και την εκπαίδευση προσωπικού που θα αναλάβει τον χειρισμό τους.

«Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό είναι μια πραγματική υποστήριξη της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», επισήμανε ο Ζελένσκι.

Με δεδομένες τη διάσταση συμφερόντων των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ρωσίας για την Κριμαία και τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αντιδρώντας στη νέα συμφωνία, επανέλαβε πως η παράδοση των drones στην Ουκρανία «μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση αυτών των όπλων από τον ουκρανικό στρατό εναντίον του λαού» του Ντονμπάς.

Παράλληλα, εξάλλου, εντείνεται η συνεργασία Τουρκίας - Ουκρανίας στην εξωτερική πολιτική και την Αμυνα, με επίκεντρο τη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εντός του μήνα θα συναντηθούν οι ΥΠΕΞ των δύο κρατών, Μ. Τσαβούσογλου και Ντμ. Κουλέμπα στο Λβιβ, για να προετοιμάσουν τη 10η συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου στο Κίεβο στις αρχές του επόμενου έτους, όπου θα συμπροεδρεύσουν ο Ερντογάν και ο Ζελένσκι. Εξάλλου η πόλη Λβιβ - κύριος κόμβος τουρισμού, βιομηχανίας, μεταφορών, πολιτισμού και τεχνολογιών πληροφορικής της Ουκρανίας - θα παρουσιαστεί σε Τούρκους επενδυτές.

Επίσης, οι δύο ΥΠΕΞ θα συνομιλήσουν για την «κατάσταση ασφαλείας» στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενόψει της συνάντησης του σχήματος «Quadriga» στην Αγκυρα μέχρι το τέλος του 2021. Το σχήμα προβλέπει ετήσιες συναντήσεις των ΥΠΕΞ και των υπουργών Αμυνας των δύο κρατών.

Αμυντικά και πυρηνικά σχέδια Τουρκίας - Ρωσίας

Την ίδια στιγμή που η Αγκυρα προωθεί τα παραπάνω, εντείνοντας αντικειμενικά τις αντιθέσεις με τη Ρωσία, εξετάζει περισσότερα κοινά βήματα με τη Μόσχα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως δήλωσε ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιστρέφοντας από τις προχτεσινές συνομιλίες στο Σότσι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να αναφερθεί σε ενδεχόμενη νέα παραγγελία αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400», με φόντο τη σχετική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει και έκανε λόγο για άλλα πιθανά αμυντικά προγράμματα με τη Ρωσία. Οπως είπε, με τον Πούτιν συζήτησαν συνολικά βήματα για την παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών, για τα μαχητικά αεροσκάφη, για την κατασκευή πλοίων και υποβρυχίων. Επίσης, ο Πούτιν πρότεινε την ανάπτυξη πλατφορμών για εκτοξεύσεις διαστημικών πυραύλων, δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δυνατότητα κατασκευής ορισμένων εξαρτημάτων των «S-400» σε τουρκικό έδαφος.

Σχετικά με τη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Ακούγιου που κατασκευάζει η ρωσική «Rosatom», ο Ερντογάν πρότεινε την κατασκευή δύο ακόμη μονάδων, ενώ συζήτησαν γενικότερα επενδύσεις στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας.

«Ενας νέος, προηγμένος, υψηλής τεχνολογίας οικονομικός τομέας δημιουργείται στην Τουρκία, καθαρός από άποψη της "πράσινης" μετάβασης. Η Ρωσία, φυσικά, βοηθά την Τουρκία και θα επεκτείνει τη συνεργασία», είπε ο Πεσκόφ.

Τέλος, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διεξαχθεί το ρωσοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στο τέλος του έτους αν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ