Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Περιοδεία Μπορέλ σε Κατάρ, Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

Την πρώτη του περιοδεία σε χώρες του Περσικού Κόλπου με την ιδιότητα του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ πραγματοποιεί από χτες και έως τις 3 Οκτώβρη ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Στη συνέχεια είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αχμεντ αλ Μισνάντ.

Μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της χώρας, ο Μπορέλ ανήγγειλε το άνοιγμα Γραφείου Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ντόχα και την υπογραφή συμφωνίας για την πολιτική αεροπορία μεταξύ ΕΕ και Κατάρ, επισημαίνοντας πως θα είναι η πρώτη συμφωνία του είδους που θα υπογράψει η ΕΕ με χώρα του Περσικού Κόλπου. Είπε επίσης πως οι συνομιλίες για τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα επαναληφθούν σύντομα».

Σήμερα ο Μπορέλ αναμένεται να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Παγκόσμιας Πολιτικής (WPC), στο Αμπου Ντάμπι. Θα έχει διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της διάσκεψης, μεταξύ των οποίων και με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Μπορέλ στην περιοχή είναι η Σαουδική Αραβία, στην οποία αναμένεται αύριο, ενώ την Κυριακή θα συναντηθεί με τον γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χάιραφ, και τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. Στο Ριάντ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Υεμένης, Χάντι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ