Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - «ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ»
Εγκαίνια της πρεσβείας στο Μπαχρέιν

Στη Μανάμα του Μπαχρέιν έφτασε χτες ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γ. Λαπίντ, για να εγκαινιάσει την πρεσβεία της χώρας του. Εγινε έτσι ο πρώτος Ισραηλινός ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε επίσημα το Μπαχρέιν, ως αποτέλεσμα της υπογραφής πριν από έναν χρόνο συμφωνίας ομαλοποίησης σχέσεων, στο πλαίσιο των λεγόμενων «συμφωνιών του Αβραάμ» που προώθησε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, τις οποίες επιδιώκει να διευρύνει παραπέρα σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Λαπίντ συναντήθηκε πρώτα με τον ομόλογό του, Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι, και μετά με τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ Χαλίφα.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του είχε προγραμματίσει να υπογράψει συμφωνίες για διαχείριση υδάτινων πόρων, για το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Νέοι θάνατοι Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά

Στο μεταξύ, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, με νέους θανάτους Παλαιστινίων από πυρά του ισραηλινού στρατού.

Την Κυριακή, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχείρησής τους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν η «πρόληψη επιθέσεων»...

Το τελευταίο 24ωρο, άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά.

Πρώτα σκοτώθηκε ένας 40χρονος Παλαιστίνιος από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, όταν πλησίασε φράκτη ασφαλείας στα σύνορα της βόρειας Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, μαζί με άλλους δύο άνδρες. Οι Ισραηλινοί θεώρησαν την κίνησή του «ύποπτη» και τον τραυμάτισαν θανάσιμα με πέντε σφαίρες στο σβέρκο.

Ακολούθησε η δολοφονία μίας 30χρονης Παλαιστίνιας, μητέρας 4 παιδιών από την Τζενίν, που είχε εισέλθει «παράνομα», όπως αναφέρεται, στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τις κατοχικές αρχές, η γυναίκα φέρεται πως είχε «αιχμηρό αντικείμενο» και πως επιχείρησε με αυτό να επιτεθεί σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ στο δρόμο προς το τέμενος Αλ Ακσα, όταν την πλησίασαν για να της κάνουν έλεγχο επειδή την θεώρησαν «ύποπτη». Τελικά την τραυμάτισαν θανάσιμα και ξεψύχησε επιτόπου.

Περίπου την ίδια ώρα, ένας 22χρονος Παλαιστίνιος, μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, έπεσε νεκρός κοντά στην Τζενίν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών υπό ασαφείς συνθήκες.

Στο μεταξύ, το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα συναντήσει σήμερα στη Ραμάλα δύο Ισραηλινούς υπουργούς, με την επισήμανση (από την ισραηλινή πλευρά) πως δεν πρόκειται για διαβουλεύσεις με στόχο πιθανή επανέναρξη «ειρηνευτικών» διαβουλεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ