Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Νέες επικρίσεις κατά της AUKUS

Τηλεφωνική συνομιλία με τους ομολόγους του από Μαλαισία και Μπρουνέι είχε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, επαναφέροντας τις αντιδράσεις που από την πρώτη στιγμή το Πεκίνο εξέφρασε κατά της νέας ενισχυμένης στρατιωτικής, και όχι μόνο, συμμαχίας στην οποία προχώρησαν ΗΠΑ - Βρετανία - Αυστραλία (AUKUS). Σχολίασε ότι αυτή εξυπηρετεί τη στρατηγική των ΗΠΑ για τον Ινδο-Ειρηνικό, «με στόχο την ανατροπή της σημερινής κατάστασης και την πρόκληση αντιπαλότητας μεταξύ ομάδων (χωρών) στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι αυτό «στρέφεται ενάντια στη σημερινή τάση της εποχής και αναβιώνει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, κάτι που θα έπρεπε να κάνει τις χώρες της περιοχής να επαγρυπνούν».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν, στη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία όπου θίχτηκε και το θέμα της AUKUS, είπε ότι «πρόκειται για μια στρατιωτική συμμαχία που αντανακλά τη λογική της διαρκούς αντιπαράθεσης, σχεδόν στρατιωτικής». Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ υιοθέτησαν αυτήν τη λογική από την εποχή της κυβέρνησης Ομπάμα. Και τώρα η Αυστραλία και άλλοι την υιοθέτησαν επίσης». Υποστήριξε ότι με την ακύρωση του συμβολαίου για τα γαλλικά υποβρύχια, οι Αυστραλοί «υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στις σχέσεις τους με ένα σύμμαχο, αναπτύσσοντας την ίδια στιγμή λογική αντιπαράθεσης με την Κίνα» και κατέληξε αναφέροντας ότι «αφού θυσίασαν την κυριαρχία τους για να κερδίσουν περισσότερη ασφάλεια, τελικά οι σημερινές αρχές της Αυστραλίας δεν θα διασφαλίσουν ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν σε δήλωσή του είπε ότι την επόμενη βδομάδα η Πιονγιάνγκ είναι έτοιμη για να αποκατασταθεί πάλι η λειτουργία των γραμμών «απευθείας επαφής» μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Επέκρινε ωστόσο ως υποκριτικές τις προτάσεις της Ουάσιγκτον για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι γενικά δεν αλλάζουν την «εχθρική πολιτική» τους. Πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε σκοπό ούτε λόγο να προκαλέσουμε τη Νότια Κορέα και καμία ιδέα να τη βλάψουμε», ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο KCNA ζήτησε από Σεούλ και Ουάσιγκτον να σταματήσουν να χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ