Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ξεχωριστές διερευνητικές επαφές προγραμματίζουν SPD και CDU/CSU

Αλλεπάλληλες διερευνητικές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματίζονται στη Γερμανία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο εν λόγω ενδοαστικό παζάρι να διεκδικούν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που βγήκαν πρώτο κόμμα, όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), που ήρθαν δεύτεροι με μικρή διαφορά.

Σήμερα οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) - δηλαδή οι πιθανότεροι εταίροι σε μια κυβέρνηση υπό το SPD ή την CDU/CSU - θα πραγματοποιήσουν τη δεύτερη μεταξύ τους συνάντηση στο πλαίσιο των «προκαταρκτικών διερευνητικών».

Την Κυριακή το SPD θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους Πράσινους και το FDP, το οποίο την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με την CDU/CSU. Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση της CDU/CSU με τους Πράσινους.

Παρότι η CDU/CSU δεν έχει δικαίωμα σχηματισμού κυβέρνησης μέχρι να αποτύχουν οι συνομιλίες του SPD, μπορεί να κάνει «προσφορά» και «αυτή η προσφορά έγινε αποδεκτή» από τα άλλα δύο κόμματα, δήλωσε ο γγ της CDU, Πάουλ Τσίμιακ, ενόψει των διερευνητικών επαφών του κόμματός του με Φιλελεύθερους και Πράσινους. «Είναι λογικό να συζητάμε για το αν υπάρχει πιθανότητα και δυνατότητα να δημιουργηθεί μια μελλοντική συμμαχία», συμπλήρωσε.

Τα δύο πιθανότερα σενάρια παραμένουν προς το παρόν είτε μια κυβέρνηση SPD - Πρασίνων - FDP, είτε κυβέρνηση CDU/CSU - Πρασίνων - FDP.

«Μέχρι τα μέσα Οκτώβρη θα είναι ξεκάθαρο σε ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», εκτίμησε ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θα προσέλθουν στις διερευνητικές με σταθερή βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο σταθερός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε γρήγορα έναν συνασπισμό των νικητών», δήλωσε ο γγ του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Σχολιάζοντας την επερχόμενη συνάντηση του FDP και των Πρασίνων με τους Χριστιανοδημοκράτες, είπε ότι «αποφασιστικής σημασίας είναι ποιος τελικά θα υπογράψει τη συμφωνία συνασπισμού».

Ο ίδιος υπογράμμισε τους στόχους της μελλοντικής κυβέρνησης, «να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα όσον αφορά την προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Με τις ίδιες προτεραιότητες - που είναι οι προτεραιότητες των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων - προσέρχονται όλα τα κόμματα στις διαπραγματεύσεις. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι «ένας συνασπισμός για τη βιωσιμότητα», είπε αντίστοιχα ο γγ της CDU και ανέφερε, μεταξύ άλλων, την προστασία του κλίματος, τα έσοδα του κράτους, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ψηφιοποίηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ