ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Δήμος - πιλότος εφαρμογής νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Ενδεικτική για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης η εισήγηση, για το δημοτικό προϋπολογισμό του 2001, που έκανε ο προβεβλημένος από το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλήρη προσαρμογή της λειτουργίας των δήμων στη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, αναλαμβάνει ο δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Π. Κουκουλόπουλος, σηματοδοτώντας τη στάση του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης στις κατευθύνσεις που χαράσσονται για το μέλλον του θεσμού.

Ο δεκάλογος των προτάσεων που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2001, συμπυκνώνει τις κυβερνητικές επιταγές για δήμους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και όργανα υλοποίησης κεντρικών αντιλαϊκών πολιτικών, όπως η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και η καταστρατήγηση κεκτημένων δικαιωμάτων. Παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος, ώστε να δεχτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις αντιδραστικές αλλαγές της κυβέρνησης με τη δήθεν συναίνεση του οργάνου που την εκπροσωπεί, την ΚΕΔΚΕ, και του προέδρου της. Χωρίς καν να κρατά τα προσχήματα, ο Π. Κουκουλόπουλος κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο δέκα προτάσεις -αντίγραφο των αντίστοιχων του υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες προφανώς συνέταξαν από κοινού- μακριά από το σύνολο των ανθρώπων του θεσμού και μερίδας αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ.

Με το «επιχείρημα» πως ο δήμος και η Αυτοδιοίκηση γενικότερα πρέπει να είναι «έτοιμη» να λειτουργήσει χωρίς τους πόρους από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ΚΠΣ) - προσπερνώντας ότι για κάθε δραχμή που εισπράττει η χώρα μας επιστρέφουμε τρεις, καθώς και το γεγονός ότι τα ΚΠΣ χρηματοδοτούν δράσεις που εξυπηρετούν κυρίως το κεφάλαιο και την πολιτική της ΕΕ, μακριά από τις τοπικές λαϊκές ανάγκες - ο Π. Κουκουλόπουλος πρότεινε την αναζήτηση νέων τρόπων εξεύρεσης πόρων, μέσα από το χαράτσωμα των δημοτών, την αυτοχρηματοδότηση, το δανεισμό,τις συμβάσεις παραχώρησης για την υλοποίηση έργων. Ταυτόχρονα, προωθείται η μείωση των κοινωνικών δαπανών του δήμου, κάτι που ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ ονομάζει «εξορθολογισμό» των υπηρεσιών, καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση να την ελέγχει γι' αυτό.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, πρότεινε την είσπραξη όλων των βεβαιωμένων εσόδων του δήμου, ακόμα και με τρόπους δυσάρεστους (!) Δηλαδή και με εκβιασμούς (;). Τη θέσπιση νέων εσόδων τόσο με την αξιοποίηση του νόμου 1828, όσο και των αυξημένων δυνατοτήτων που θα προκύψουν με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου δίνεται η δυνατότητα επιβολής τοπικών εσόδων. Είναι προφανής η ταύτιση του Π. Κουκουλόπουλου με την κυβερνητική πολιτική σταδιακής υποκατάστασης των πόρων που εισπράττουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό με ίδια έσοδα. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε φορολογία των δημοτών για κάθε τι που χρησιμοποιούν ή «απολαμβάνουν» στο δήμο τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με την άλλη πρότασή του, «να αναζητηθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης έργων και δράσεων, τόσο με δανεισμό όσο και με θέσπιση τέλους χρήσης - αυτοχρηματοδότησης», η οποία μεταφράζεται και σε ιδιωτικοποιήσεις, είναι φανερό ότι οι δημότες θα πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο των «νέων δρόμων» που επιλέγει ο Π. Κουκουλόπουλος.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ προτείνει την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης για την υλοποίηση έργων, το δραστικό περιορισμό της αυτεπιστασίας και διατήρηση αυτού του τρόπου εκτέλεσης έργων σε ελεγχόμενα πλαίσια, όπου επιβάλλεται.

Τέλος, ως καλός «μαθητής» της κυβέρνησης προχωρεί στη συμπίεση κάθε μορφής δαπανών, με παράλληλο εξορθολογισμό και κοστολόγηση όλων των υπηρεσιών, δράσεων και πολιτικών του δήμου, ώστε να αυξηθεί το αποτέλεσμα. Μάλιστα, καταθέτοντας τα διαπιστευτήριά του στην υπουργό Εσωτερικών, προτείνει την εισαγωγή δεικτών παρακολούθησης και ελέγχου τόσο του κόστους όσο και της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Σε κινητοποιήσεις για τα χρωστούμενα

Τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από χτες Τρίτη και για κάθε Τρίτη, μέχρι τις 6 του Απρίλη, οι εργαζόμενοι του Δήμου Καματερού. Κύριο αίτημά τους είναι η καταβολή των δεδουλευμένων των τριών τελευταίων μηνών. Σημειώνεται ότι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι έχουν φτάσει τους 110 και έχουν προσληφθεί μέσα από τα προγράμματα των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, όπως «Βοήθεια στο Σπίτι». Τις κινητοποιήσεις οργανώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Φυλής, Καματερού, Θρακομακεδόνων και όπως είπε στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του, Γ. Παπαπαναής, «ανάλογα με την πορεία του αγώνα θα αποφασίσουμε αν θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι των άλλων τεσσάρων δήμων».

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι πρέπει να εξοφληθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι και δίνουν προθεσμία στη δημοτική αρχή μέχρι τις 6 του Απρίλη, ζητώντας παράλληλα να οριστικοποιηθεί η ανά δεκαπενθήμερο πληρωμή όλων των εργαζομένων. Σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρξει λύση του προβλήματος, οι μόνιμοι υπάλληλοι του δήμου θα προχωρήσουν σε επαναλαμβανόμενες 3ωρες στάσεις εργασίας και οι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν μέσω ΤΣΑ, σε επίσχεση εργασίας. Ο δήμαρχος Καματερού Χρ. Δανακός, από την πλευρά του, υποσχέθηκε στους εργαζόμενους, ότι μέχρι τα τέλη Μάρτη θα έχουν αποπληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι.

Ο Γ. Παπαπαναής, επισήμανε ότι η πολιτική σκοπιμότητα της διοίκησης του δήμου είναι να ιδιωτικοποιηθούν τομείς του δήμου και να υπάρξουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων. Για το λόγο αυτό η δημοτική αρχή «προχώρησε σε προσλήψεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει χρήματα για να μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στις υποχρεώσεις της». Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Σπ. Μαγγίνας, είπε ότι η κυβέρνηση θέλει τους δήμους επιχειρήσεις «που θα είναι το μακρύ χέρι της».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παραίτηση - καταγγελία της Ελ. Παπαδοπούλου

Η Αναπτυξιακή Δήμων Πειραιά (ΑΝΔΗΠ) όταν δημιουργήθηκε στο τιμόνι των περισσότερων δήμων της Β' Πειραιά ήταν οι κομμουνιστές δήμαρχοι, που μαζί με τους συνεργάτες τους από τον προοδευτικό χώρο έδιναν τη μάχη για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των δημοτών και όχι το μακρύ χέρι του κράτους στην τσέπη τους. Η φιλοσοφία για τη δημιουργία της ΑΝΔΗΠ ήταν να έχουν οι δήμοι ένα έγκριτο τεχνικό σύμβουλο που να τους βοηθά στη χάραξη και υλοποίηση της πολιτικής τους.

Σήμερα οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει. Οι δήμοι της Β' Πειραιά βρίσκονται σε χέρια δημάρχων που εντάσσουν την Αυτοδιοίκηση στα γενικότερα σχέδια μιας πολιτικής που θέλει δήμους απονευρωμένους στην υπηρεσία των μονοπωλίων. Ετσι και η ΑΝΔΗΠ από σύμβουλος των δήμων έχει στην πραγματικότητα μετατραπεί σε διαχειριστή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αβέβαιο μέλλον.

Αυτή η κατάσταση δεν ήταν δυνατό να γίνει αποδεκτή από αυτούς που έχουν άλλη αντίληψη για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η σταγόνα που ήρθε να ξεχειλίσει το ποτήρι, ήταν η πρόσληψη με αδιαφανείς διαδικασίες στην ΑΝΔΗΠ του πρώην διευθυντή του Συνδέσμου για το νεκροταφείο, για τον οποίο εκκρεμεί ΕΔΕ από την Περιφέρεια, μετά από καταγγελίες που έγιναν εναντίον του για κακή διαχείριση και χρηματισμό. Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος αποπομπής του από το Σύνδεσμο.

Μετά από αυτά, η Ελένη Παπαδοπούλου, επικεφαλής της ΔΑΣ Κερατσινίου, παραιτήθηκε από τη θέση της β' αντιπροέδρου της ΑΝΔΗΠ, παραμένοντας μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Παράλληλα, ζητά την άμεση σύγκλιση της ΕΕ και του ΔΣ για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά της εταιρίας, καθώς και την προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Στην επιστολή της παραίτησής της, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η δραστηριότητα της ΑΝΔΗΠ έχει περιοριστεί στην εξασφάλιση προγραμμάτων από την ΕΕ και κάποια επιχορήγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το τμήμα μελετών έχει συρρικνωθεί και υποβαθμιστεί, γεγονός που το καθιστά ανενεργό στην εκπόνηση μελετών, η οποία είναι η πιο κερδοφόρα δραστηριότητα της εταιρίας. Επίσης, επισημαίνει πως όλα τα μέλη του προεδρείου είναι έμμισθοι και πληρώνονται κανονικά από την ΑΝΔΗΠ, όταν πολλές φορές υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή των εργαζομένων.

Παζάρι βιβλίου στην Καισαριανή

«Παζάρι βιβλίου», διοργανώνει από 2 έως 4 του Απρίλη 2001 ο Δήμος Καισαριανής, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου (Υμηττού 57 - αίθουσα μουσικής).

Το παζάρι θα λειτουργεί απογευματινές ώρες, από τις 4 μ.μ. έως 9.30 μ.μ., ενώ τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων που έχουν δωριστεί από διάφορους εκδοτικούς οίκους για την ενίσχυση λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα κατατεθούν στον οικείο λογαριασμό του δήμου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει παλιούς και νέους τίτλους βιβλίων, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Πρόγραμμα για τους ομογενείς

Προγραμματική σύμβαση για την πραγματοποίηση «Επιχειρησιακού Προγράμματος Δράσης Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού - Τοπικής Αυτοδιοίκησης», με στόχο τη διεύρυνση των σχέσεων των ομογενών με την Ελλάδα, υπέγραψαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

Στόχος του προγράμματος, όπως σημειώνεται στη σύμβαση, είναι «η διεύρυνση και σύσφιξη των σχέσεων των ομογενών με τη σύγχρονη Ελλάδα και κυρίως με την ιδιαίτερη πατρίδα, μέσω της συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις κοινότητες και τους συλλόγους των αποδήμων, η διατήρηση των εθίμων, των παραδόσεων και της θρησκείας, καθώς και η καλύτερη οργάνωση των σχέσεων και η συστηματικοποίηση των δράσεων, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες προς όφελος του ελληνισμού συνολικά».

Ζητούν να τους καταβληθεί το 18χίλιαρο

Πικετοφορία έξω από την κεντρική είσοδο του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του δήμου, ζητώντας να τους καταβληθεί το ειδικό επίδομα των 18.000 δραχμών, που τους χρωστούν οι διοικήσεις από το 1990.

Την κινητοποίηση αποφάσισε η πλειοψηφία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης και κύρια οι επιτροπές χώρων δουλιάς, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της σημερινής και των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου να καταβάλουν το 18χίλιαρο, προβάλλοντας διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες.

«Ζητούμε να καταβάλει επιτέλους ο δήμος αυτά που μας χρεωστάει από το 1990. Από τους 400 χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους μόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει δώσει το επίδομα σε 1.800 άτομα από το προσωπικό», τονίζει ο Μήτσος Πατσιάς, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου των Εργαζομένων στο δήμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ