ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες δυο λαών, αλλά μιας ελπίδας

Από την ταινία του Γιλμάζ Γκιουνέι «Ελπίδα»
Από την ταινία του Γιλμάζ Γκιουνέι «Ελπίδα»
Αφιέρωμα στον ελληνικό και τουρκικό κινηματογράφο με τίτλο «Μια θάλασσα, δυο λαοί, μια ελπίδα», από 2 μέχρι 13 του Οκτώβρη συνδιοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφουτης Αγκυρας («Festival of European Films - festival on wheels») και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Κινηματογραφικού Αρχείου του Ν. Μπιλίλη, της Μακεδονικής Ταινιοθήκης και άλλων φορέων.

Η πρωτοβουλία της Λέσχης Κινηματογράφου του ΕΚΘ σκοπεύει στο να αναδείξει το μήνυμα του πολιτισμού, που υπερπηδά τα σύνορα και συρματοπλέγματα, γραφειοκρατίες. Ο πολιτισμός έχει «ψυχή» και διηγείται μια και μόνη ιστορία: «Την ιστορία της ανθρωπότητας». Η προσπάθεια αυτή της Λέσχης Κινηματογράφου του ΕΚΘ να συνενώσει όλες τις μορφές τέχνης θέλει να καταδείξει ότι η ειρήνη δεν είναι ζήτημα ελπίδας, καρδιάς και θέλησης.

Το 12ήμερο θα περιλαμβάνει και προβολές ιστορικών ντοκιμαντέρ, μεταμεσονύχτιες προβολές, παράσταση Καραγκιόζη, έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Κερσανίδη (κριτικός κιν/φου) από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης, trailer τούρκικων ταινιών των δεκαετιών '50 και '60, καθώς και έκθεση αφισών από παλιές τούρκικες ταινίες (αρχείο Ν. Μπιλίλη) και τέλος απαγγελίες κλασικών ποιητών των δυο χωρών.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει: 2/10: «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» του Θ. Αγγελόπουλου (9μμ). «Ο καϊκτσής» της Μπίκετ Ιλχάν (11μμ). θα προβληθεί και η ταινία των Αδελφών Μανάκια: «H επίσκεψη του Σουλτάνου Ρεσάτ στη Θεσσαλονίκη το 1911». 3/10: «Διαγωγή μηδέν» του Μιχάλη Γαζιάδη (1949). 4/10: «Οι απελπισμένοι» του Γιλμάζ Γκιουνέι. 5/10: «Η σφαγή του κόκορα» του Ανδρέα Πάντζη. 6/10: «Ο Αραμπάς» του Μπέι Οκάν. 7/10: «Τούμπες μέσα σε φέρετρο» του Ντερβίς Ζαΐμ (9μμ). «Αθωότητα» του Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ (11μμ).Μεταμεσονύκτια προβολή της ταινίας «Η εποχή των δολοφόνων» του Νίκου Γραμματικού (1πμ). 8/10: «Ιστορίες με πριονίδια» του Μπαρίς Πιρχασάν (9μμ). «Το μυστικό πρόσωπο» του Ομέρ Καβούρ (11μμ). 9/10: «Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά» του Σταύρου Τσιώλη. Θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Ν. Μπιλίλη «Στιγμές του Κεμάλ Ατατούρκ στη Μ. Ασία» και στιγμιότυπα από τη «Ζωή της Θεσσαλονίκης στα 1911». 10/10: «Το κανάλι» του Ερντέν Κιράλ. 11/10: «Ο εχθρός» του Ζεκί Οκτέν. 12/10: «Οι απόντες» του Νίκου Γραμματικού. 13/10: «Η ελπίδα» του Γιλμάζ Γκιουνέι.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 και Ολύμπου), στις 9 μ.μ.

Μεσογείου ήχοι και εικόνες

Αφίσα της μεσογειακής συνάντησης στην Κρήτη
Αφίσα της μεσογειακής συνάντησης στην Κρήτη
«Εικόνες και ήχοι από τη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος της πρώτης Συνάντησης Δημιουργών Τεχνολογίας και Τέχνης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Σεπτέμβρη έως την 1η Οκτώβρη, στην Ελούντα της Κρήτης. Την Ευρω - Μεσογειακή Πολιτιστική Συνάντηση Κρήτης διοργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου Κρήτης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου και ο Συνεταιρισμός Ελλήνων Σκηνοθετών. Κύριος στόχος της, η προώθηση της συνεργασίας στα οπτικοακουστικά και γενικότερα στα θέματα νέων τεχνολογιών, τέχνης και δημιουργίας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

Φεστιβάλ Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ με διαγωνιστικό και πληροφοριακό τμήμα (για το διαγωνιστικό τμήμα 30 ταινίες), που θ' ανοίξει στις 26/9 με την ταινία «Μεταμορφεύς», ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στον Ορφέα, γυρισμένο από το μεγάλο Αγγλο ποιητή Τόνι Χάρισον, που θα είναι «παρών» στο Φεστιβάλ, και τον καθηγητή Κλασικών Σπουδών της Οξφόρδης, Ολιβερ Τάπλιν, (παραγωγή του BBC, που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρώτη).

Φεστιβάλ Πολυμέσων, τα οποία, όπως σημειώνεται, «αντιπροσωπεύουν μια νέα και πολλά υποσχόμενη διάσταση ειδικά στην οπτικο-ακουστική δημιουργία».

Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Τηλεόραση, Τηλεταινία και Πολιτισμός. Προοπτικές 21ου αιώνα». Στόχος του, η δημιουργία ενός κοινού χώρου ενημέρωσης για τις νέες εξελίξεις, προβληματισμού για τη σημασία τους και για τις πολιτικές που πρέπει να τις συνοδεύουν και, τέλος, χώρου συνάντησης, συνεργασίας και δημιουργίας μεταξύ δημιουργών Τεχνολογίας και Τέχνης.

Εκθέσεις: («Φωτοθήκη του Αγίου Ορους», «Αρχαία και Βυζαντινή Καλαβρία», «Η επιστροφή του Ικάρου», «1941 - 1945. Ο πόλεμος ενός εφήβου», αφίσας κ.ά.), καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τη Μεσόγειο (συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής, κρητικής από τους Ψαραντώνη και Νίκη Ξυλούρη κ.ά.). Επίσης, αφιέρωμα Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη μνήμη του Ρούσσου Κούνδουρου.

Σερβική τέχνη

«Σερβική αγιογραφία» και «Σύγχρονη σερβική τέχνη» είναι οι τίτλοι των εκθέσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των 35ων «Δημητρίων». Η πρώτη φιλοξενείται (έως και αύριο) στο Κέντρο Ιστορίας του δήμου και παρουσιάζει εικόνες της σερβικής αγιογραφίας, που φιλοτεχνήθηκαν στο εργαστήρι αγιογραφίας της Μονής Ζίτσας. Η δεύτερη φιλοξενείται στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί) και παρουσιάζει έως τις 22 του Σεπτέμβρη έργα Σέρβων καλλιτεχνών.

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για τη συνέχιση των εργασιών ανοικοδόμησης της Μονής Αγίας Ζίτσας, οι οποίες διακόπηκαν λόγω των οικονομικών δυσκολιών που δημιουργήθηκαν από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. Σημειώνουμε ότι το μοναστήρι χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία.

Ματαιώνονται...

Δε θα πραγματοποιηθούν οι δύο συναυλίες της Χαρούλας Αλεξίου, στο «Θέατρο Γης» (Θεσσαλονίκη), που είχαν προγραμματιστεί για τις 15 και 16/9. Επίσης, ματαιώνονται οι παραστάσεις, που θα έδινε ο Θύμιος Καρακατσάνης με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, στις 19 και 25/9.

  • Ματαιώνεται, ακόμη, η συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», που είχε προγραμματιστεί για τις 20/9, στο «Βεάκειο» του Πειραιά. Αιτία, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ Πειραιά, «η έκτακτη αναχώρηση της Αλέξιας για τις ΗΠΑ, για σοβαρό προσωπικό λόγο».
Θεσσαλική κεραμική

Διήμερο συνέδριο, με θέμα «Θεσσαλική Κεραμική - Χώμα και νερό από την Προϊστορία στην τρίτη χιλιετία. Μνήμη Γεωργίου Γουργιώτη» διοργανώνει (16 και 17/9) το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Στόχος του συνεδρίου είναι να φωτιστεί η σχετικά άγνωστη κεραμική δραστηριότητα στη Θεσσαλία κατά το πέρασμα των αιώνων. Θα διερευνηθεί η εμφάνιση, ανάπτυξη και εξέλιξη της κεραμικής τέχνης στη Θεσσαλία από τους Προϊστορικούς χρόνους έως και σήμερα.

Συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές στους τομείς της Αρχαιολογίας και της Λαογραφίας, αρχαιολόγοι της ΙΓ` και ΙΕ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ιστορικοί, διευθυντές και επιμελητές μουσείων και κεραμίστες. Ανάμεσά τους οι: Κωνσταντίνος Γαλλής, Γιώργος Τουφεξής, Βάσω Ροντήρη, Σοφία Καραπάνου, Αθανάσιος Τζιαφάλιας, Χρήστος Γρουσόπουλος, Κατερίνα Κορρέ - Ζωγράφου, Μπέττυ Ψαροπούλου, Αικατερίνη Πολυμέρη - Καμηλάκη, Ελένη Παπαθωμά, Λένα Γουργιώτηκ.ά.

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Γεωργίου Γουργιώτη, οραματιστή και πρωτεργάτη της ίδρυσης του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, ο οποίος ήταν μελετητής της θεσσαλικής κεραμικής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων.

«Ο Φλωριάς» των Νιοχωριτών

Ενας νέος σύλλογος ιδρύθηκε πριν λίγες μέρες στο Νεοχώρι Ερυσσού. Πρόκειται για τον Σύλλογο Φίλων Αρχείου και Μουσείου Γιώργου Δενδρινού και Νιοχωριτών συγγραφέων «Ο Φλωριάς». Ο σύλλογος θα στεγαστεί στο κάτω πάτωμα της αναγειρόμενης οικοδομής του συγγραφέα Βαγγέλη Σακκάτου, στο Νιοχώρι. Σκοπός του νεοσύστατου συλλόγου είναι να συγκεντρωθούν όλα τα υπάρχοντα έργα, χειρόγραφα, κειμήλια, έγγραφα κ.ά. των Νιοχωριτών συγγραφέων. Επίσης, η μέριμνα για τη διατήρηση και αξιοποίησή τους, η έκδοση των ανέκδοτων έργων τους, αλλά και η επανέκδοση και αναπαραγωγή εκδοθέντων και εξαντληθέντων.

Μαθήματα Παλαιογραφίας

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και το Ιστορικό -Παλαιογραφικό Αρχείο του, σε συνεργασία με το Δήμο Δημητσάνας, οργανώνει σεμινάριο Ελληνικής Παλαιογραφίας και Ιστορίας των Κειμένων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Δημητσάνα από αύριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου (έναρξη αύριο στις 6.30 μ.μ.).

Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν 22 μεταπτυχιακοί φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και θα περιλαμβάνει μαθήματα ανάγνωσης και περιγραφής βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων, βασισμένα και σε βιβλιακό υλικό της φημισμένη Βιβλιοθήκης της Δημητσάνας. Ως προς την ιστορία των κειμένων, τα μαθήματα θα αφορούν στην παράδοση των αρχαίων ελληνικών και βυζαντινών κειμένων, μέσω των χειρογράφων και του τρόπου έκδοσής τους. Παράλληλα, θα γίνουν και μαθήματα γύρω από την ιστορία της Πελοποννήσου κατά τη Φραγκοκρατία και Βενετοκρατία.

«Δήλος και θάλασσα»

«Δήλος και θάλασσα» είναι το θέμα της περιοδικής έκθεσης που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου από το ΥΠΠΟ και την ΚΑ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα του 2ου αιώνα π.Χ., όπου η Δήλος αναδεικνύεται σε εμπορικό κέντρο όλης της Μεσογείου και, συνακόλουθα, σε τόπο συνάντησης ανθρώπων από τις πόλεις της Μεσογείου που συγκροτούν μια πολυφυλετική κοινότητα, με ό,τι θετικό σημαίνει αυτό για τον πολιτισμό της περιοχής.

Τα εγκαίνια θα «ντυθούν» μουσικά από την Σαβίνα Γιαννάτου και το συγκρότημα «Primavera en Salonico» με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Λίβανο, την Ιταλία, την Κάτω Ιταλία (Ελληνόφωνοι και Αρβανίτες), την Κορσική, τη Σαρδηνία, την Ισπανία και την Αφρική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ