ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πολιτιστική Ολυμπιάδα»... της στιγμής

Μέσα στο Δεκέμβρη, δηλαδή ελάχιστα πριν ξεκινήσει τυπικά η Πολιτιστική Ολυμπιάδα, θα ανακοινωθούν «η γενική φιλοσοφία και τα κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων» και «θα δημοσιευτεί ειδικό έντυπο υποβολής προτάσεων που θα συμπληρώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία προς χρήση από όλους τους ενδιαφερόμενους»!

Αυτό αποφασίστηκε προχτές, στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, στην έδρα της εταιρείας (Λυσίου 9), όπου από τις 20/11 θα λειτουργούν τα γραφεία της.

Το Δεκέμβρη θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκδηλώσεις που, προφανώς, είχαν προαποφασιστεί και για τις οποίες, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του «υπήρξε προεργασία από το υπουργείο Πολιτισμού»... Η εξέταση και αξιολόγηση των νέων προτάσεων θα γίνεται με τα προαναφερθέντα κριτήρια και μόνο αφού αυτά ανακοινωθούν, ενώ η υποβολή τους λήγει στις 31/1/2001.

Βέβαια, τα ερωτήματα είναι εύλογα: τα εν λόγω κριτήρια θα είναι αναλόγου... «σαφήνειας» με τα περί «Ολυμπιακού ιδεώδους» που εμπεριέχονται στο σχετικό μνημόνιο του «Αθήνα 2004» και του ΥΠΠΟ, και στο φάκελο υποψηφιότητας που ενέκρινε η ΔΟΕ; Πιθανόν η απάντηση είναι θετική και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάσουμε τους λόγους που θα εγκριθούν ή θα απορριφθούν οι προτάσεις. Οι ήδη εγκεκριμένες εκδηλώσεις από ποιον εγκρίθηκαν, αφού ο φορέας διαχείρισης συστάθηκε πρόσφατα; Και με ποια κριτήρια; Και με ποιο τρόπο «έφταναν στο υπουργείο» οι προτάσεις από το καλοκαίρι, αφού δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως τίποτα;

Οσοι πάντως, αφελώς, περίμεναν ανακοίνωση συγκεκριμένου προγράμματος της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας» θα περιμένουν ακόμη αρκετά...

Βραβεία Θεάτρου - Μουσικής 2000

Το σύμβολο των βραβείων «Κάρολος Κουν» - έργο του Διαμαντή Διαμαντόπουλου για την παράσταση της «Αλκηστης» σε σκηνοθεσία Κουν, το 1934
Το σύμβολο των βραβείων «Κάρολος Κουν» - έργο του Διαμαντή Διαμαντόπουλου για την παράσταση της «Αλκηστης» σε σκηνοθεσία Κουν, το 1934
Σε δύο, διεθνούς φήμης, σκηνοθέτες του θεάτρου θα απονείμει η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, το Διεθνές Βραβείο Θεάτρου «Θέσπις» 1999 και 2000, βραβείο το οποίο καθιέρωσε πριν τρία χρόνια ο Δήμος Αθηναίων. Το βραβείο «Θέσπις» θεσμοθετήθηκε ως έκφραση αναγνώρισης της προσφοράς ξένων πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών όσον αφορά στην προβολή του ελληνικού - αρχαίου και σύγχρονου- πολιτισμού και ειδικότερα στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Σημαντικότατη προσφορά στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος έχουν να επιδείξουν και ο Γερμανός σκηνοθέτης Πέτερ Στάιν, στον οποίο απονέμεται το βραβείο για 1999 και ο Ιάπωνας Ταντάσι Σουζούκι, στον οποίο απονέμεται το βραβείο του τρέχοντος έτος. (Θυμίζουμε ότι το «Θέσπις» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1998 στη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί).

Τα παραπάνω βραβεία ανακοινώθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και του δημάρχου Αθήνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενόψει της απονομής των θεατρικών και μουσικών βραβείων για το 2000, σε γιορταστική τελετή που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής στις 20/11 (1μμ), υπό την αιγίδα του δημάρχου Αθήνας, καθώς με αρωγή του δήμου απονέμονται και τα βραβεία «Κάρολος Κουν».

Στην ομιλία του, ο Δ. Αβραμόπουλος, σχετικά με το διεθνές βραβείο «Θέσπις», σημείωσε ότι όταν πήγε στη Ν. Υόρκη διαπίστωσε ότι «γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του βραβείου, που σημαίνει ότι άρχισε να ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και αξίζει μεγαλύτερης διεθνούς προβολής, καθώς προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης των Αθηνών, της γενέτειρας των τεχνών».

Στις 20 του Νοέμβρη στο Μέγαρο Μουσικής, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ενωσης, μουσικοκριτικός Κώστας Χαραλαμπίδης και μέλη των δύο επιτροπών (θεάτρου, μουσικής), θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία:

Θεάτρου: Το μεγάλο βραβείο της Ενωσης, για το οποίο προτάθηκαν οι Παύλος Μάτεσις, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιώργος Ζιάκας, Θανάσης Παπαγεωργίου. Η Διάκριση σε Θεατρικό Οργανισμό της Περιφέρειας, με υποψήφιο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας «Θεσσαλικό Θέατρο». Η Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος, με υποψήφιους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Ελένη Φεσσά - Εμμανουήλ και Πέτρο Μαρτινίδη και τον σκηνοθέτη Ερμή Μουρατίδη. Βραβείο Νέου Δημιουργού, με υποψήφιους τους Στάθη Λιβαθινό, Ηλέκτρα Γενατά, Σοφία Χιλ. Τα βραβεία «Κάρολος Κουν», που αφορούν όλα σε ελληνικό έργο, είναι: Σκηνοθεσίας, με υποψήφιους τους Διαγόρα Χρονόπουλο, Βασίλη Νικαολαΐδη, Κώστα Τσιάνο, Θόδωρο Τερζόπουλο. Ερμηνείας, με υποψήφιους τους Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργο Παρτσαλάκη, Νίκο Χαραλάμπους, Αλέξη Σταυράκη. Δραματουργίας, με υποψήφιους τους Στέλιο Λύτρα (πέθανε πρόωρα), Λένο Χρηστίδη.

Μουσικής: Το μεγάλο βραβείο μουσικής, με υποψήφιους το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο», τον Τάτση Αποστολίδη, την Ιουλία Τρούσα. Τη Διάκριση Δισκογραφίας, με υποψήφιους την εταιρία «AGORA» (για την προβολή έργων Ελλήνων συνθετών), την «Ορχήστρα των Χρωμάτων», την «Athens Music Society» (ηχογραφήσεις έργων δωματίου Ελλήνων συνθετών), την Δανάη Καρρά. Τη Διάκριση Μουσικού Οργανισμού Περιφέρειας, με υποψήφιο το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας. Τη Διάκριση Νέου Δεξιοτέχνη, με υποψήφιους την Βασιλική Καραγιάννη και τον Κωνσταντίνο Καρύδη.

«Θησαυρός» 2.000 χρόνων

Στον πλούσιο κατάλογο των - καθ' όλα σημαντικών - επιστημονικών βιβλίων της γύρω από την ιστορική, πνευματική και την ανά τους αιώνες πολιτιστική μας κληρονομιά, η «Εκδοτική Αθηνών» προσέθεσε και ένα ακόμη επιστημονικό έργο, με τίτλο «Ο θησαυρός της Ορθοδοξίας (Ιστορία, Μνημεία, Τέχνη)». Ενα «μνημειακό», από επιστημονική και αισθητική άποψη, δίτομο, (χαρτόδετο, σε ενιαία θήκη) συλλογικό έργο πολλών επιφανών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων (πανεπιστημιακών καθηγητών της Βυζαντινής Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Αρχιτεκτονικής, της Ιστορίας της Τέχνης, κλπ., αλλά και αρχαιολόγων, ερευνητών και μελετητών), το οποίο παρουσιάστηκε χτες στην Παλιά Βουλή, από τους καθηγητές - μέλη της επιστημονικής επιτροπής που επόπτευσε τη συγγραφή του έργου -Ελένη Αρβελέρ, Νίκο Ζία, Αντώνιο - Αιμίλιο Ταχιάο (μέλος της Ελληνικής, Σερβικής και Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών), Βλάσιο Φειδά και τον εκδότη Γιώργο Χριστόπουλο.

Η έκδοση παρουσιάζει σφαιρικά και γλαφυρά την ιστορική πορεία, αλλά και συμβολή της Ορθοδοξίας στην παγκόσμια Τέχνη και τον Πολιτισμό. Σε περισσότερες από 1.000 σελίδες- εικονογραφημένες με 600 έγχρωμες φωτογραφίες και σπάνιες εικόνες από όλα τα κέντρα της Ορθοδοξίας, τα ορθόδοξα πατριαρχεία, τις αυτόνομες και αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάζονται και αναλύονται από ιστορική και αισθητική άποψη τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία, τα κινητά και ακίνητα έργα τέχνης, γραπτά και άλλα ιστορικά κειμήλια και ποικίλα εκκλησιαστικά αντικείμενα, τα οποία δίνουν ένα χρονο-χωρικό «πανόραμα» των 2.000 χρόνων της Ορθοδοξίας. Η έκδοση, εντασσόμενη στις εκδηλώσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για τα 2.000 χρόνια της Ορθοδοξίας, συνοδεύεται και με ένα σχετικό πολύτιμο μετάλλιο που φιλοτέχνησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο (προσφέρεται δωρεάν μόνο στους αγοραστές της έκδοσης).

Διαχρονικά χρονογραφήματα

«Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», λέει ο λαός όταν βλέπει τον φταίχτη, ή τον πολιτειακό υπεύθυνο για την καταπολέμηση κάποιου κακού, στραβού κι ανάποδου να παριστάνει τον... κουφό. «Στου κουφού την πόρτα», λοιπόν, με την ελπίδα να πάψει να παριστάνει τον «κουφό», «χτυπούσε» και ο Δημήτρης Ψαθάς με τα «εύθυμα και σοβαρά» χρονογραφήματά του. Ο μεγάλος μάστορας του χρονογραφήματος έγραψε αναρίθμητα χρονογραφήματα σ' όλη τη ζωή του, χώρια τα θεατρικά και πεζογραφικά του έργα. Μετά την επιτυχία της πρώτης συλλογής χρονογραφημάτων του με τίτλο «Στο καρφί και στο πέταλο», οι εκδόσεις της Μαρίας Ψαθά κυκλοφόρησαν μια δεύτερη συλλογή, με τίτλο «Στου κουφού την πόρτα». Η συλλογή παρουσιάστηκε χτες στην ΕΣΗΕΑ από τον κριτικό θεάτρου Κώστα Γεωργουσόπουλο και το δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, ενώ αποσπάσματά της διάβασαν οι ηθοποιοί Αγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Βούρος, Θύμιος Καρακατσάνης, Βάσια Παναγοπούλου.

Η συλλογή περιλαμβάνει 50 χρονογραφήματα γραμμένα στο διάστημα 1946-1974 και εμπλουτίζεται με 60 ανέκδοτες φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα, καθώς και με γελοιογραφίες του κορυφαίου στο είδος, του Φωκίωνα Δημητριάδη (Παγκόσμιο Βραβείο Γελοιογραφίας 1960). Το πρώτο μέρος του βιβλίου περιέχει χιουμοριστικά κείμενα για ποικίλα κοινωνικά θέματα, ενώ στο δεύτερο πλεονεκτούν τα καυστικά χρονογραφήματα για την πολιτική ζωή του τόπου, ιδιαίτερα κατά τη χουντική εφταετία. Ιδιαίτερη θέση στο δεύτερο μέρος έχουν τα χρονογραφήματα που εξιστορούν τη σύλληψή του από τη χούντα, μαζί με διάφορους παράγοντες της πολιτικής ζωής. Χρονογραφήματα μαχητικά που χτυπούσαν τη «φίμωση» του λαού, αρκετά από τα οποία αναδημοσιεύτηκαν σε ξένα έντυπα, ως έκφραση του αγώνα των δημοσιογράφων κατά της δικτατορίας.

Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης

Στον μεταφραστή Ιάκωβο Κοπερτί, για την ελληνική μετάφραση του έργου του Γερμανού συγγραφέα Μπ. Σλινκ, «Διαβάζοντας στη Χάννα», απονεμήθηκε το Ελληνογερμανικό Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το ετήσιο βραβείο θεσπίστηκε το 1998 από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και το ελληνικό Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Απονέμεται σε μεταφραστές έργων που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί από τα ελληνικά στα γερμανικά και αντίστροφα. Το βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο και φιλοξενία τεσσάρων εβδομάδων στη Γερμανία ή στην Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι το 1998 απονεμήθηκε στη Στέλλα Νικολούδη για τη μετάφραση του έργου του Γκαίτε «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» και το 1999 στο Γερμανό μεταφραστή Ν. Χάουζερ για τη μετάφραση του έργου του Γιώργη Γιατρομανωλάκη «Το ανωφελές διήγημα».

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Ν. Αρτεμιάδης, θα παρουσιάσει το βιβλίο του Ευάγγελου Σπανδάγου, μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του Ομίλου για την Προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών, «Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», στις 16/11, 6 μμ, στην Ακαδημία Αθηνών.

«Το μέλλον του παρελθόντος μας. Ανιχνεύοντας τις προοπτικές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αρχαιολογίας», είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων(24-26/11), στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα με το συνέδριο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μαχόμενη αρχαιολογία 1990-2000», με φωτογραφίες από την καθημερινή δραστηριότητα των Εφορειών Αρχαιοτήτων και άλλων σχετικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟ. Η έκθεση θα λειτουργεί στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) και θα εγκαινιαστεί στις 23/11 (8 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ