ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολλά θεατρικά βραβεία

Απονεμήθηκαν από το ΥΠΠΟ τα Κρατικά Βραβεία Θεατρικών Εργων. Φέτος, στην κατηγορία δοκίμων συγγραφέων δεν απονεμήθηκαν τα δύο πρώτα βραβεία, ενώ το Γ΄ Βραβείο απονέμεται από κοινού στους:

α) Γιάννη Βούρο για το «Αρωμα ανδρών», το οποίο υπέβαλε στο διαγωνισμό με το ψευδώνυμο «Στέφανος Αλεξίου». β) Γιάννη Παπάζογλου για το έργο «Εξόριστοι», το οποίο υπέβαλε με το ψευδώνυμο «Γιώργος Σταθόπουλος». γ) Θανάση Κριτσινιώτη για το έργο «Ο οδοκαθαριστής και οι άλλοι», το οποίο υπέβαλε με το ψευδώνυμο «Ιάσων Ιασωνίδης». Το χρηματικό έπαθλο του Βραβείου αυτού είναι 3.000 ευρώ.

Στο διαγωνισμό για νέους θεατρικούς συγγραφείς απονέμεται το Α΄ Βραβείο στον Γιάννη Τσίρο, για το έργο «Αξύριστα πιγούνια». Το χρηματικό έπαθλο του Βραβείου είναι 8.000 ευρώ.

Το Β΄ Βραβείο στον Γιάννη Πλιάγκο για το έργο «Η ζωή σε άλλους πλανήτες». Το χρηματικό έπαθλο είναι 5.000 ευρώ.

Το Γ΄ Βραβείο, από κοινού στους: Κωνσταντίνο Νούλα για το έργο «Ουδέτερη ζώνη» και Πένυ Φυλακτάκη για το έργο «Το πρωτάθλημα». Το χρηματικό έπαθλο του Βραβείου αυτού είναι 3.000 ευρώ.

Καλή είναι η «φουρνιά» για το παιδικό έργο, δεδομένου ότι είναι από τις λίγες χρονιές που δίνονται τόσα βραβεία σ' αυτή την κατηγορία: Α' Βραβείο από κοινού στους: Βίλια Χατζοπούλου για το έργο «Η Γαλάζια Νο» και στην ομάδα συγγραφέων Φωτεινή Αλεβίζου, Γιούλη Αθουσάκη, Κυριάκο Χρηματόπουλο, Ελένη Συμεωνίδου, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Μαρίνα Τσορτανίδου, Νίκη Προυσαλίδου και Χριστίνα Βαβελίδου, για το έργο τους «Πώς σώθηκαν τα όνειρα». Το χρηματικό έπαθλο του Βραβείου αυτού είναι 8.000 ευρώ.

Το Β΄ Βραβείο από κοινού στους: Βασίλη Ραΐση για το έργο «Η Πασχαλίτσα που ξέβαφε» και Γιάννη Νικολάου για το «Μικρός πιγκουίνος χαμένος σ' ένα δάσος». Το χρηματικό έπαθλο είναι 5.000 ευρώ.

Και το Γ΄ Βραβείο στη Βησσαρία Ζορμπά -Ραμμοπούλου για το έργο «Ιβάν... ο τρυφερός». Το χρηματικό έπαθλο είναι 3.000 ευρώ.

Το ΕΚΕΒΙ στη Θεσσαλονίκη

«Δάφνις και Χλόη» του Ο. Λάσκου
«Δάφνις και Χλόη» του Ο. Λάσκου
Την πρώτη του εμφάνιση θα κάνει φέτος το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα μάλλον αναμενόμενο «βήμα» δεδομένης της υπάρχουσας συνεργασίας του ΕΚΕΒΙ με κινηματογραφικούς φορείς.

Ετσι, στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της πόλης, όπου στεγάζεται σήμερα το «Festival Center», το ΕΚΕΒΙ έφτιαξε δικό του περίπτερο, «γεμάτο βιβλία και ταινίες» που βασίστηκαν σε βιβλία. Βιβλία που έγιναν ταινίες, βιβλία που μιλούν για το σινεμά. Επίσης, συγκέντρωσε σε ένα έγχρωμο δεκαεξασέλιδο φυλλάδιο τις γραπτές μαρτυρίες Ελλήνων σκηνοθετών, σεναριογράφων, ηθοποιών, παραγωγών και συγγραφέων που συμμετείχαν στη διαδικασία της μεταφοράς ενός βιβλίου σε ταινία. Το σχέδιο του εξωφύλλου υπογράφει ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Χερουβείμ.

Επιπλέον, προχώρησε σε μια πρώτη «καταλογογράφηση» των ταινιών - από τις απαρχές του ελληνικού κινηματογράφου - που βασίστηκαν σε ελληνικά βιβλία. Η πρώτη τέτοια ταινία είναι του 1931, η «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου από το «Ειδύλλιο του Λόγγου». Ακολουθεί ο «Κακός δρόμος» του Γρ. Ξενόπουλου που ο ίδιος μεταφέρει σε σενάριο και γυρίζεται το 1933 από τον Ερτογρούλ Μουχσίν, ενώ το 1948 ο Ν. Τσιφόρος κάνει σενάριο τη «Μαντάμ Σουσού» του Δ. Ψαθά.

Φέτος το Φεστιβάλ παρουσιάζει δύο ταινίες βασισμένες σε ελληνικά λογοτεχνικά έργα: το «Hardcore» του Ντένη Ηλιάδη από το μυθιστόρημα της Αλέκας Λάσκου (Ωκεανίδα, 2000) και την ταινία «Χαιρέτα μας τον πλάτανο» του Δημήτρη Μακρή βασισμένη στο μυθιστόρημα «Χαιρετίσματα από το Νότο» του Γεράσιμου Δενδρινού (Κέδρος, 2003). Συνολικά το ΕΚΕΒΙ εντόπισε 118 βιβλία που «πέρασαν» στη μεγάλη οθόνη.

Στη Θεσσαλονίκη το ΕΚΕΒΙ θα οργανώσει συζήτηση με θέμα «Από το βιβλίο στην οθόνη» με καλεσμένους σεναριογράφους, σκηνοθέτες, παραγωγούς και συγγραφείς, στις 27 Νοέμβρη, στη 1 μμ, στο «Festival Center». Επίσης, ανακοινώνει ότι από το 2005 θα απονέμει δύο βραβεία για το «Καλύτερο σενάριο βασισμένο σε ελληνικό λογοτεχνικό έργο», ένα για ταινία μεγάλου μήκους και ένα για ταινία μικρού μήκους. Οι όροι συμμετοχής και η πενταμελής κριτική επιτροπή θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ενίσχυση της ελληνικής ταινίας

«Εμπνευσμένη αναπτυξιακή πολιτική στο χώρο του κινηματογράφου με γενναία μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγής, προώθησης και διανομής της ελληνικής ταινίας» ζητά από το κράτος το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού, Κ. Καραμανλή και τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη.

Το σωματείο εκτιμά ότι «οι ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου είναι στην πλειοψηφία τους έργα τέχνης, που διακρίνονται και διεθνώς, έχουν να αντιμετωπίσουν οικονομικά μονοπώλια τα οποία καθορίζουν τον προσανατολισμό της ψυχαγωγίας και κατανάλωσης του κοινού, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για την ευρωπαϊκή και γενικότερα την ταινία των δημιουργών». Ετσι, «είναι πρόδηλο πως στη χώρα μας δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή να αποτελέσει βασική πρώτη ύλη για την ανάπτυξη εθνικού πλούτου».

Ως «βασικά προαπαιτούμενα για μια άλλη πολιτική» στον κινηματογράφο, το σωματείο θεωρεί: την «ενίσχυση των επενδύσεων» στον κινηματογράφο, τη θεσμοθέτηση και σταθερή ροή των πόρων για την παραγωγή, προβολή και διανομή των ελληνικών ταινιών, καταβολή από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς του 1,5% στον κινηματογράφο, τη δημιουργία νέων κινήτρων για την παραγωγή και διανομή ταινιών και τη «θέσπιση εθνικής πολιτικής προβολής του κινηματογράφου για τη χαρτογράφησή του στη διεθνή αγορά».

Ενα σημαντικό στοιχείο που θέτει η επιστολή είναι «η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του ισχύοντος νομικού πλαισίου», που το σωματείο το συνδέει με τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της GATT για τη διατήρηση του χαρακτηρισμού του κινηματογράφου ως πολιτιστικού προϊόντος.

Τέλος, το σωματείο ανακοινώνει και τη σύνθεση του νέου ΔΣ του: Βασίλης Βαφέας, πρόεδρος, Λουκία Ρικάκη, γενική γραμματέας, Δημήτρης Αθανίτης, αντιπρόεδρος, Νίκος Κανάκης, ταμίας και μέλη: Ντίνος Κατσουρίδης, Δημήτρης Μακρής και Χρήστος Βούπουρας.

«Κι εμείς... χειρότερα»

Οι Ολυμπιακοί μας τελείωσαν... Τα λεφτά μας τελείωσαν προ πολλού... Το τσιγάρο το κόψαμε... Το τηλέφωνο μας το κόψανε... Αλλά κάποιοι κοιτάζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Από τα «δαντελένια ακρογιάλια της λίμνης ντεν πατώνω», το θέατρο «Περοκέ» μετακάλεσε το «αστέρι» του καλλιτεχνικού πατινάζ σε κόντρα πλακέ, τον Χάρρυ Κλυνν ντε λα ίσα βάργκα ίσα πανιά. Από σήμερα, λοιπόν, ο Χάρρυ Κλυνν σε συνεργασία με τους Ντίνο Σπυρόπουλο και Γιώργο Γαλίτη παρουσιάζουν την επιθεώρηση «Και φάγανε αυτοί καλά κι εμείς... χειρότερα». Η σκηνοθεσία είναι του Χάρρυ Κλυνν, τα σκηνικά - κοστούμια του Μιχάλη Σδούγκου, η μουσική του Νίκου Στρατηγού, οι χορογραφίες της Νανάς Δόγκα. Μαζί με τον Χάρρυ Κλυνν, οι Σωτήρης Μουστάκας, Βέτα Μπετίνη (ως Γιάννα Αγγελοπούλου), Τάκης Παπαματθαίου, Ντίνος Σπυρόπουλος, Αθηνά Μαυρομάτη κ.ά.

70χρονη η ΕΕΛ

Εβδομήντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και τα γιορτάζει με εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορική της πορεία, με ιδιαίτερη αναφορά στους πρωτεργάτες της και από τους σημαντικότερους λογοτέχνες μας, τον Κωστή Παλαμά και τον Γρηγόριο Ξενόπουλο. Η εκδήλωση θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου, 7 μμ, στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» (Γενναδίου 8, 7ος όροφος). Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Παύλος Ναθαναήλ και ο αντιπρόεδρος, Πέτρος Μπίκος. Κείμενα θα αποδώσει ο ηθοποιός Δημήτρης Πετράτος, ενώ στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, η Γιώτα Βέη θα ερμηνεύσει τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης.

Στο «Θέατρο της Ημέρας» (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι) παρουσιάζεται σήμερα (8.30μμ) το εικαστικό λεύκωμα της ζωγράφου και βραβευμένης εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη με τίτλο «Σαπφώ - Δώδεκα ποιήματα». Συμμετέχουν: Γιάννης Σφυρής (μουσική), Πατρίσια Απέργη (κίνηση), Ιωάννα Βρακατσέλη (τραγούδι), Χρήστος Χαριτόπουλος (τεχνική υποστήριξη), Εύη Γεροκώστα, Ελίνα Πάντου (ανάγνωση και επιμέλεια της εκδήλωσης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ