ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Σκηνή από την παράσταση «Αυτός που νόμιζε» στο θέατρο «Πορεία»
Σκηνή από την παράσταση «Αυτός που νόμιζε» στο θέατρο «Πορεία»
  • Ξεκίνησαν στο θέατρο «Πορεία» οι παραστάσεις του έργου «Αυτός που νόμιζε» του Πίτερ Μπρουκ και της Μαρί - Ελέν Εστιέν που είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του ουμανιστή νευρολόγου Oliver Sacs «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο». Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου - Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία της Αυστριακής Renate Jett. Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Μανώλης Μαυροματάκης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου. Πρόκειται για 17 σύντομα επεισόδια όπου οι θεατές παρακολουθούν διάφορες εκφάνσεις νευρολογικών δυσλειτουργιών. Οι ηθοποιοί υποδύονται εναλλάξ τους ασθενείς και τους γιατρούς και προσπαθούν να προσεγγίσουν ζητήματα όπως η τρέλα, η αγνωσία, η απελπισία, η μεταφυσική αναζήτηση.
  • «Ο μεγάλος και ο μικρός» ένα έργο «ανατριχιαστικά σημερινό» - όπως το χαρακτηρίζει ο σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής. Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Βρετανού Τέρενς Ράτιγκαν παρουσιάζεται στο θέατρο «Δημήτρης Χορν». Αναφέρεται στο χρηματιστήριο λίγα χρόνια μετά το Κραχ, το '33, με άφατο κυνισμό. «Ο ήρωάς του είναι κάτι μεταξύ Ωνάση και Κοσκωτά» - λέει ο Σταμάτης Φασουλής. «Στο "Μεγάλο και τον μικρό" ο Ράτιγκαν πολιτικοποιείται και διαγράφει τον παγκόσμιο καπιταλισμό ως μελλοθάνατο ασθενή στην Εντατική», σημείωνε το Φλεβάρη, με αφορμή τη λονδρέζικη παράσταση «Evening Standard». Τους ρόλους ερμηνεύουν: Σταμάτης Φασουλής, Σταύρος Ζαλμάς, Μέμος Μπεγνής, Χρήστος Σιμαρδάνης, Σταύρος Νικολαΐδης, Μάντυ Λάμπου και Μαριάννα Πολυχρονιάδη. Το σκηνικό είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Μαργαρίτας Χατζηιωάννου, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.
  • Με το τελευταίο έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ «Ενας Αριθμός», το οποίο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι παραστάσεις του Θεάτρου «Εμπρός». Το έργο της Κάριλ Τσέρτσιλ χαρακτηρίστηκε από την κριτική ως «το πρώτο αληθινό έργο του 21ου αιώνα», τόσο λόγω του τολμηρού θέματός του, που είναι η ανθρώπινη κλωνοποίηση, όσο και λόγω της εξαιρετικά προκλητικής, αλλά και στέρεης γραφής του. Με αφορμή την προσωπική σχέση ενός πατέρα με τις τρεις «εκδοχές» του γιου του, η Τσέρτσιλ φωτίζει θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως το πρόβλημα της ταυτότητας, η αδυναμία του ανθρώπου να κατανοήσει και να ορίσει τον κόσμο του, αναδεικνύοντας παράλληλα το δέος που προκαλεί η ανεξέλεγκτη δύναμη της επιστήμης. Ο Τάσος Μπαντής παίζει το ρόλο του πατέρα και ο Θανάσης Σαράντος του γιου, που ανακαλύπτει την ύπαρξη 20 κλώνων του. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ο «γιος» μαθαίνει ότι δεν είναι καν το πρωτότυπο και όταν ο πατέρας με τη σειρά του έρχεται αντιμέτωπος με τον πραγματικό γιο και τις βασανιστικές επιλογές του παρελθόντος. Η μετάφραση είναι του Τάσου Μπαντή και του Θανάση Σαράντου και η σκηνοθεσία του Τάσου Μπαντή. Το σκηνικό και τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, η μουσική του Ακη Δαούτη, η επιμέλεια κίνησης της Σταυρούλας Σιάμου. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου «Εμπρός» και της Εταιρείας Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον».
Μαρτυρία ψυχής

Ξεχωριστό το βιβλίο που θα παρουσιάσει στις 5/12 (7.30 μ.μ.) στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22), η γκαλερί «Αιγόκερως». Πρόκειται για το βιβλίο - μαρτυρία του αξέχαστου, σπουδαίου ζωγράφου και ΕΑΜίτη Πάρι Πρέκα «Κλουβί 17 - Εl Daba». Μια ημερολογιακή σχεδόν περιγραφή των συνθηκών κράτησης και ζωής των εγκλείστων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Συνθήκες που έζησε ο ζωγράφος στα 18 του χρόνια. Μία κατάθεση ψυχής, που τυχαία ανακάλυψε η ομότεχνη σύντροφός του, Μερόπη Πρέκα.

Ο Π. Πρέκας, σπουδαστής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΕΜΠ και ενταγμένος στο ΕΑΜ τον καιρό της Κατοχής, ζωγράφισε την «Ελλάδα που σπάει τις αλυσίδες» της σκλαβιάς. Αυτό έγινε αφορμή να συλληφθεί το Δεκέμβρη του 1944 και να σταλεί μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές του ΕΑΜ, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ελ Ντάμπα της Αιγύπτου. Αυτές οι βιωματικές εμπειρίες του 18χρονου Π. Πρέκα καταγράφονται ανεξίτηλα στην ψυχή του κι άλλοτε γίνονται βάρος που σε λυγίζει, άλλοτε γίνονται «φτερά του Ικάρου».

Στην εκδήλωση, για τον ζωγράφο και τη μαρτυρία του, θα μιλήσουν οι: Δημήτριος Κωνστάντιος, Αλκη Ζέη, Χάρης Καμπουρίδης, Μαρία Καραβία. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Τάκης Βουτέρης.

Βιογραφία του Μάνου Κατράκη

«Μάνος Κατράκης - στη ζωή, τη σκηνή και την οθόνη» τιτλοφορείται το βιβλίο, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα (5/12), στις 7μμ, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3) από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων. Θα μιλήσουν: Στάθης Λιβαθηνός, Κώστας Καζάκος, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Βαρλάμος και οι θεατρολόγοι - συγγραφείς του βιβλίου Βασίλης Μαρτσάκης, Μαρία Καραγεώργου, Αικατερίνη Δεμέστιχα.

Γιορτινά δημιουργήματα

Στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη) από τις 6/12 και για ένα μήνα, παρουσιάζονται τετράδια, ημερολόγια, κοσμήματα, κάρτες, σελιδοδείκτες, κουτιά, διακοσμητικά, άλλα μικρά και μεγάλα αντικείμενα, αλλά και χαρακτικά, όλα φιλοτεχνημένα από γνωστούς καλλιτέχνες. Οι κάρτες είναι γνήσια χαρακτικά, ενώ τα αντικείμενα και οι κατασκευές είναι εφαρμογές της χαρακτικής. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή (6-9 μ.μ.), Σάββατο (12 μ. - 3 μ.μ.).

  • Χειροποίητα κεραμικά, κατασκευές, έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες, παρουσιάζονται στις 10 και 11/12 (11 π.μ. - 7 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής). Στον ίδιο χώρο στις 17 και 18/12 θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικο παζάρι των δημιουργικών ομάδων του προγράμματος.
  • Το Σάββατο και την Κυριακή (10 π.μ. - 9 μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη αγορά του οργανισμού «Θεόφιλος».
Στον κόσμο του Σκρουτζ

«Ο μαγικός κόσμος του Σκρουτζ» ζωντανεύει και την ερχόμενη Κυριακή (4/12, 11.30π.μ. και 3μ.μ.) στο κινηματοθέατρο «Χάι Λάιφ» (πλατεία Δημαρχείου, Πειραιάς, τηλ. 210-4120524), στον Πειραιά. Το έργο, γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση, που απευθύνεται σε μικρούς, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας θεατές, παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή Μάνου Βενιέρη. Μια παράσταση με γέλιο, χορό, τραγούδι και μουσική του Ζακ Ιακωβίδη. Τα κοστούμια είναι της Σήλιας Δεμίρη, τα σκηνικά της Εύας Ρουχωτά, η χορογραφία του Γιάννη Χριστόπουλου. Παίζουν οκτώ ηθοποιοί και βεβαίως... η πάπια Σκρουτζ.

Σε ψηφιακή μορφή

Η σύνταξη σε ψηφιακή μορφή μιας τεκμηριωμένης βιβλιογραφίας - αρθρογραφίας των δημοσιεύσεων των σημαντικότερων Ελλήνων τεχνοκριτικών του 20ού αιώνα, είναι ο στόχος του ερευνητικού προγράμματος στο πεδίο της ιστορίας της ελληνικής τέχνης, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί και εκδοθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, η καταγραφή, τεκμηρίωση κι επεξεργασία των τεχνοκριτών: Γιώργου Πετρή - Σίμου στην Επιθεώρηση Τέχνης (1974 - 1986), Αρχιτεκτονική Τέχνη και Διακοσμητική (1957 - 1966), Αντί (1974 - 1986), Χρονικό (1970 - 1991), Ηριδανός (1975 - 1976), Εικαστικά (1982 - 1986) κ.ά. Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο επίκουρος καθηγητής ιστορίας της τέχνης, Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος. Η άρθρωση του ερευνητικού προγράμματος έχει οργανωθεί με στόχο τη βιβλιογραφική επισήμανση και καταγραφή του συνόλου των δημοσιεύσεων κάθε τεχνοκρίτη ξεχωριστά και την επεξεργασία τους, καθώς και τον περιληπτικό σχολιασμό των τεχνοκριτικών, με τελικό στόχο να συνταχθεί σταδιακά μια ενδελεχής, τεκμηριωμένη κι επεξεργασμένη βασική βιβλιογραφία της ελληνικής τεχνοκριτικής, σε μια ενιαία βάση δεδομένων.

Ακρόαση ηθοποιών

Ζητούνται νέοι και νέες ηθοποιοί 25-35 χρόνων, για όλους τους ρόλους, της νέας παραγωγής του έργου του Ερρίκου Ιψεν «Εντα Γκάμπλερ». Η ακρόαση θα γίνει στο θέατρο «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη - Αθήνα. Ημέρες και ώρες Ακροάσεων: Πέμπτη 8 του Δεκέμβρη - 1 μμ έως 6μμ. Παρασκευή 9 του Δεκέμβρη - 10 πμ έως 3 μμ. Σάββατο 10 Δεκέμβρη - 10 πμ έως 3 μμ. Πληροφορίες: 6946.505079.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, στο πλαίσιο των «Ζωγραφιώτικων συναντήσεων λόγου, τέχνης και πολιτισμού», διοργανώνει σήμερα (7.30μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο (Ανακρέοντος 60), εκδήλωση με θέμα «Κινηματογράφος και κοινωνία - Σκέψεις, με αφορμή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης». Ομιλητής ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ