ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ελιγμοί και παζάρια

Ετοιμη η πολεμική μηχανή

Associated Press

Ετοιμη η πολεμική μηχανή
Ετοιμη να προβεί σε ορισμένες υποχωρήσεις εμφανιζόταν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αμερικανική ηγεσία, προκειμένου να αποσοβηθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, μια βαθιά ρήξη στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ασχέτως αν η αμερικανική «προσφορά» είναι κίνηση τακτικής και όχι ουσίας, φαίνεται ότι οι αντιρρήσεις των 3 βασικών μελών του Συμβουλίου, Γαλλίας - Ρωσίας και Κίνας, που εναρμόνισαν τις θέσεις τους, καθώς και η συντριπτική υποστήριξη που αυτές εξέλαβαν, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διήμερης συζήτησης των χωρών - μελών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού για το θέμα, απέδωσαν, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο εντυπώσεων, καρπούς.

«Ενας από τους βασικούς στόχους ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρεται και στη Χάρτα του, είναι να σώσει τις επόμενες γενεές από τη λαίλαπα του πολέμου». Αυτή η φράση ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά από τα επίμονα διαβήματα των χωρών - μελών του Κινήματος των Αδεσμεύτων, με επικεφαλής τη Νότια Αφρική. Ο ένας μετά τον άλλον, οι εκπρόσωποι των 191 χωρών - μελών της Γενικής Συνέλευσης δε δίστασαν να εκφράσουν, όχι μόνον την αρνητική τους θέση απέναντι σε επικείμενο στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ, και ιδιαίτερα αν αυτό είναι μονομερές, αλλά κυρίως να διατυπώσουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι η γνώμη τους, δηλαδή η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του πλανήτη, δεν είναι ικανή να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων τόσο σημαντικών για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Παζάρια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Associated Press

Παζάρια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σκληρότεροι επικριτές, όπως αναμενόταν, αναδείχτηκαν οι εκπρόσωποι του αραβικού κόσμου. Ο Αραβικός Σύνδεσμος επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Εθνη διακινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ να χάσουν την αξιοπιστία τους, καθώς εμφανέστατα πλέον μοιάζουν να υιοθετούν την αμερικανική πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ανάγκη καταστροφής των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι το Ισραήλ διαθέτει ανάλογα όπλα και έχει υπονοήσει ότι υπάρχει περίπτωση να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που δεχτεί ιρακινή επίθεση. Αρκετοί από τους εκπροσώπους τους επανέλαβαν ότι από τις 1.500 αποφάσεις του Οργανισμού, οι 90 δεν έχουν ποτέ εφαρμοστεί, αλλά ουδείς έδειξε να ανησυχεί γι' αυτό και έκαναν ιδιαίτερη μνεία σε όσες αφορούν το Ισραήλ ή την Τουρκία.

Διπλωματική «σύρραξη»

Η μεγάλη «κόντρα», όμως, η οποία και θα κρίνει την έκβαση, λαμβάνει χώρα εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως ανάμεσα στις χώρες - μόνιμα μέλη, που έχουν και δικαίωμα βέτο. Παρίσι, Μόσχα και Πεκίνο κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν μια απόφαση για το Ιράκ, που θα εμπεριέχει την πρόβλεψη για αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Επίσης, οι δύο τελευταίες συντάχθηκαν πίσω από τη γαλλική πρόταση για απόφαση «δύο φάσεων»: Μια πρώτη, που θα οριοθετεί τα καθήκοντα των επιθεωρητών αμέσως μετά την επιστροφή τους στο Ιράκ και μια δεύτερη, που θα εξετάζει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, σε περίπτωση που η Βαγδάτη δε συμμορφωθεί.

Λίγες ώρες πριν αρχίσει η πολυαναμενόμενη συζήτηση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, άφηνε να εννοηθεί ότι η πρόταση του Λευκού Οίκου υπέστη, τελικά, τροποποιήσεις που αφαιρούν την πρόβλεψη αυτόματης ανάληψης δράσης. Εντούτοις, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, ούτε δεσμεύτηκε ότι ο Λευκός Οίκος θα περιμένει μια τελική δεύτερη απόφαση πριν αναλάβει δράση, μονομερώς ή με τους, προς στιγμήν, σαφώς ξεκάθαρους συμμάχους του: Βρετανία και Αυστραλία.

Επίσης, «ανοιχτά» παρέμεναν τα αμερικανικά αιτήματα για δημιουργία «ζωνών οδικής ασφάλειας από στρατεύματα του ΟΗΕ, που θα συνοδεύσουν τους επιθεωρητές», καθώς και για «συμμετοχή μελών του Συμβουλίου στις επιθεωρήσεις». Παρ' όλα αυτά, διπλωμάτες του ΟΗΕ εκτιμούσαν ότι η τελική κατάληξη της σφοδρότατης κόντρας που ξέσπασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξαρτάται, πλέον, περισσότερο από τη στάση των αντιρρησιών και από το κατά πόσο θα αποδεχτούν να «ανταλλάξουν» την «αυτόματη ανάληψη δράσης» με τα υπόλοιπα αιτήματα ή θα επιμείνουν για περαιτέρω αμερικανικές υποχωρήσεις. Μια πρώτη γαλλική αντίδραση εξέφραζε την ικανοποίηση του Παρισιού, αλλά, επίσης, δε διευκρίνιζε ποια θα είναι η στάση της Γαλλίας, και κατ' ακολουθίαν της Ρωσίας και της Κίνας, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης.

Προαποφασισμένο

Εντούτοις, αναλυτές εκτιμούσαν ότι, παρά την προσωρινή, αν θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει έτσι, «νίκη» των 3 «αντιρρησιών» του Συμβουλίου Ασφαλείας σ' αυτήν τη διπλωματική «σύρραξη», η αντίστροφη μέτρηση για την περιοχή του Κόλπου δεν μπορεί να αναστραφεί. «Δεν υπάρχει προκλητικότερη θέση από αυτήν της σημερινής αμερικανικής ηγεσίας για επίθεση στο Ιράκ», σημείωνε ο Ουίλιαμ Σέιντμαν, στο CNBC, πρώην οικονομικός σύμβουλος 4 Αμερικανών Προέδρων (Νίξον - Φορντ - Ρίγκαν - Μπους ο πρεσβύτερος). Και αιτιολογούσε την άποψή του, επικαλούμενος τα τεκταινόμενα σε μια κλειστή σύσκεψη αξιωματούχων της αμερικανικής ηγεσίας, όπου τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι «για την Ουάσιγκτον, σήμερα, ο έλεγχος των πετρελαϊκών πηγών του Ιράκ είναι σαφώς περισσότερο σημαντικός από ό,τι η καταστροφή των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής».

Οπως αποκαλύπτει ο Σέιντμαν, στη συγκεκριμένη σύσκεψη υποστηρίχτηκε ότι «εάν οι αμερικανικές δυνάμεις καταλάβουν το Ιράκ (σενάριο που έχει διαρρεύσει εδώ και ημέρες), οι ΗΠΑ, πλέον, θα είναι αυτές που θα καθορίζουν την τιμή του πετρελαίου και, κατά συνέπεια, δε θα χρειάζεται να διαπραγματεύονται με κανέναν». Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, υποστηρίζει ο έμπειρος οικονομολόγος, δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν από τα σχέδιά τους, ασχέτως αν αναγκάζονται να προχωρήσουν σε ορισμένους ελιγμούς, προκειμένου να κατευνάσουν τις επικρίσεις, αλλά και να ολοκληρώσουν, σε επιχειρησιακό επίπεδο, τις προετοιμασίες τους.

«Η απειλή μονομερούς στρατιωτικής δράσης πηγάζει από την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ, και θα οδηγήσει σε παγκόσμια αποσταθεροποίηση οικονομικά και πολιτικά», προειδοποιούν, στους «Λος Αντζελες Τάιμς», οι Ρόμπερτ Τζόνσον, πρώην οικονομικός σύμβουλος της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας και διευθυντής του Ιδρύματος Σόρος, και Τόμας Φέργκιουσον, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Παρ' όλα αυτά, τα οποία ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι αγνοούνται από τους ιθύνοντες της αμερικανικής ή της βρετανικής ηγεσίας, ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ μοιάζει να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Και φροντίζουν, πάντα, να το διατηρούν ζωντανό Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι, όπως ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, που διευκρίνιζε, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για μια νέα απόφαση, ότι «ασχέτως ψηφισμάτων, ΗΠΑ και Βρετανία διατηρούν το δικαίωμά τους να δράσουν μονομερώς, αν το κρίνουν απαραίτητο, κατά του Ιράκ».


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


ΔΑΝΙΑ
Προετοιμασίες για τη Σύνοδο της ΕΕ...

Συνέντευξη με την Μπέτι Κάρλσον, Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία

Στις 13 -15 Δεκέμβρη με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργανώνονται στην Κοπεγχάγη μια σειρά από εκδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και υπέρ της ειρήνης, που θα είναι το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα. Για αυτές τις μαζικές δραστηριότητες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Μπέτι Κάρλσον, Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία:

-- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη Δανία, τώρα που η χώρα σας έχει την προεδρία της ΕΕ;

-- Οταν ανέλαβε η χώρα μας την προεδρία της ΕΕ, μια νέα αστική κυβέρνηση είχε εκλεγεί στη Δανία. Η πολιτική που εφαρμόζει είναι πανομοιότυπη με την πολιτική της ΕΕ. Η μόνη διαφορά ανάμεσα σ' αυτήν την κυβέρνηση και την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική - που διακυβερνούσε τη χώρα για 10 χρόνια - είναι πως οι σοσιαλδημοκράτες απλά δέχονταν την πολιτική της ΕΕ, ενώ η αστική κυβέρνηση την έχει ως στόχο της, έχει δηλαδή την πολιτική της ΕΕ ως σκοπό της.

Λόγω αυτής της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε αρκετά σωματεία που έχουν ηγετικά στελέχη τους από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Σημαντικές πλευρές της δουλιάς μας είναι ο αγώνας που κάνουμε ενάντια στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, των μισθών που επιβάλλει η ΕΕ, καθώς επίσης παλεύουμε ενάντια στις πολλές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική ασφάλιση, παρόλο που έχει εξαιρεθεί η Δανία απ' αυτήν την πολιτική εξαιτίας του «όχι» της σε δημοψήφισμα για το ευρώ.

Με αφορμή την προεδρία της χώρας μας, πραγματοποιούνται πολλές και διάφορες συναντήσεις υπουργών στη Δανία, και ταυτόχρονα έχουν διοργανωθεί από διάφορες οργανώσεις και κινήματα μια σειρά δραστηριότητες. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ASEM (της ΕΕ και των χωρών της Ασίας), όπου την ίδια στιγμή, μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μια συνδιάσκεψη με το ίδιο θέμα συζήτησης που κατέληξε σε διαδήλωση.

Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται μια συζήτηση για την πολιτική της ΕΕ και της Δανίας σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια προς τις υποανάπτυκτες χώρες. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, ενάντια στη νέα και εντεινόμενη ισραηλινή επιθετικότητα προς τους Παλαιστίνιους.

Αντίσταση στην ένταξη

-- Ποια είναι η θέση του ΚΚ στη Δανία και πώς συμμετέχει σ' αυτές τις κινητοποιήσεις;

-- Από την αρχή, το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία έντονα αντέδρασε ενάντια τη Συνθήκη της Ρώμης, την Κοινή Αγορά και αργότερα την ΕΕ. Το Κομμουνιστικό μας Κόμμα παραμένει σταθερό σ' αυτές του τις θέσεις.

Οπως ίσως να ξέρετε, ανάμεσα στους Δανούς υπάρχει μια δυνατή αντίσταση ενάντια στην ένταξη της ΕΕ, που οργανώθηκε από το Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ, κίνημα που ιδρύθηκε όταν εντάχθηκε η Δανία στην ΕΟΚ το 1972. Αξίζει να σημειώσω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν συνιδρυτής του Λαϊκού Κινήματος και πως το Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ αντιπροσωπεύεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φέτος, έχουμε λάβει μέρος σε μια πρωτοβουλία ένωσης όλων των διαμαρτυρόμενων οργανώσεων και κινήσεων σε ένα πλατύτερο κίνημα, το οποίο συντονίζει και οργανώνει όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Δανίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ονομάζεται «Στοπ στην Ενωση», μαζί με το Λαϊκό Κίνημα και άλλες οργανώσεις και κινήματα - που ωστόσο μπορεί να μην αντιπαλεύουν την ΕΕ, αλλά ασκούν μια κριτική στην εξέλιξή της, έχουν αποφασίσει πως δε θέλουν «περισσότερη Ενωση» με την ΕΕ. Το Λαϊκό Κίνημα έχει επίσης ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση, σχετικά με το θέμα της προετοιμασίας ενός συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που σχεδιάζεται να υιοθετηθεί το 2004. Για τα σχέδια αυτά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας σχετικά με τη Συνθήκη της Νίκαιας θα είναι πολύ σημαντικό. Η Συνθήκη της Νίκαιας είναι η προετοιμασία για το Σύνταγμα της ΕΕ. Οπότε, μια σημαντική δραστηριότητα που ετοιμάζουμε είναι η «Ιρλανδέζικη βραδιά», που θα γίνει στην Κοπεγχάγη και θα συμπεριλαμβάνει φαγητό, ποτά και μουσική από την Ιρλανδία. Θα υπάρξει και οικονομική ενίσχυση, που μαζί με ό,τι άλλα χρήματα μαζευτούν από τη συγκεκριμένη βραδιά, θα τα παραδώσουμε για την καμπάνια του «όχι» των Ιρλανδών (σ.σ. η βραδιά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11 Οκτώβρη).

-- Μια μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια της Συνόδου το Δεκέμβρη, καθώς και μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα...

-- Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, 13-15 του Δεκέμβρη, όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα οργανώσουν συζητήσεις, εκθέσεις, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή Χόλμεν, στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Η πρωτοβουλία «Στοπ στην Ενωση» αναμένεται να διοργανώσει συζήτηση με εργαζόμενους στα καταστήματα και συνδικαλιστικά στελέχη με θέμα την επίδραση της ΕΕ στα εργατικά μας δικαιώματα και για τις επιβολές της ΕΕ που καταστρέφουν τα δικαιώματά μας και την αγορά εργασίας. Ελπίζαμε στη βοήθεια από κυβερνητικά κονδύλια σχετιζόμενα από την ΕΕ για την αυτόματη μετάφραση, αλλά μας αρνήθηκαν. Οπότε, η συζήτηση θα γίνει μόνο σε σκανδιναβικές γλώσσες, αλλά θα προσκαλέσουμε και άλλους Ευρωπαίους, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτοί οι καλεσμένοι να παρακολουθήσουν το κύριο περιεχόμενο της συζήτησης στα γερμανικά και στα αγγλικά.

Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Ολοι όσοι θα συμμετάσχουν θα πορευτούν σε «μπλόκα» κάτω από τα δικά τους συνθήματα. Το κόμμα μας θα έχει τα παρακάτω συνθήματα: Σταματήστε την Ενωση - Υπερασπίστε τα συλλογικά, φορολογικά δημοσιονομικά δικαιώματα και τη δημοκρατία μας - Οχι στον Ευρωστρατό - Για Διεθνή Αλληλεγγύη.

Στο τέλος της διαδήλωσης, στην πλατεία του Δημαρχείου, θα πάρουν το λόγο ομιλητές τόσο από τη Δανία όσο και από το εξωτερικό. Κανένας ομιλητής δε θα είναι υποστηρικτής της ανάπτυξης της ΕΕ. Εχει συμφωνηθεί με την Αστυνομία, και θα κρατηθεί μακριά από τη διαδήλωση. Εχουμε τη δική μας περιφρούρηση για την πορεία, που θα σιγουρέψουν ότι δε θα υπάρξει βία, τόσο στη συγκέντρωση, όσο και στην πορεία.

Μετά τη διαδήλωση, λεωφορεία θα μεταφέρουν τους διαδηλωτές σε αίθουσα όπου το «Στοπ στην Ενωση» θα διοργανώνει μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Οι συμμετέχοντες θα δειπνήσουν και θα παρακολουθήσουν γνωστούς καλλιτέχνες, που όλοι τους τάσσονται ενάντια στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειώσω ότι αντιπροσωπείες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες αυτές μπορούν να βρουν τόπο διαμονής σε ξενοδοχεία, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα να μείνουν και σε φοιτητικές εστίες. Το κόμμα μας, καθώς και το «Στοπ στην Ενωση» θα βοηθήσουν τους αντιπροσώπους - εφόσον θελήσουν, να βρουν χώρο διαμονής.

Ωστόσο, για περισσότερες πληροφορίες, η πρωτοβουλία μας έχει την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ue2002.dκ ενώ η ηλεκτρονική διεύθυνση των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι www.ngoforum.dk. Η επίσημη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών με τη συγκεκριμένη ατζέντα για τη Σύνοδο βρίσκεται στο www.eu2002.dk.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ