Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Προετοιμασίες για τη Σύνοδο της ΕΕ...

Συνέντευξη με την Μπέτι Κάρλσον, Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία

Στις 13 -15 Δεκέμβρη με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργανώνονται στην Κοπεγχάγη μια σειρά από εκδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και υπέρ της ειρήνης, που θα είναι το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων που γίνονται όλο το τελευταίο διάστημα. Για αυτές τις μαζικές δραστηριότητες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Μπέτι Κάρλσον, Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία:

-- Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη Δανία, τώρα που η χώρα σας έχει την προεδρία της ΕΕ;

-- Οταν ανέλαβε η χώρα μας την προεδρία της ΕΕ, μια νέα αστική κυβέρνηση είχε εκλεγεί στη Δανία. Η πολιτική που εφαρμόζει είναι πανομοιότυπη με την πολιτική της ΕΕ. Η μόνη διαφορά ανάμεσα σ' αυτήν την κυβέρνηση και την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική - που διακυβερνούσε τη χώρα για 10 χρόνια - είναι πως οι σοσιαλδημοκράτες απλά δέχονταν την πολιτική της ΕΕ, ενώ η αστική κυβέρνηση την έχει ως στόχο της, έχει δηλαδή την πολιτική της ΕΕ ως σκοπό της.

Λόγω αυτής της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε αρκετά σωματεία που έχουν ηγετικά στελέχη τους από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Σημαντικές πλευρές της δουλιάς μας είναι ο αγώνας που κάνουμε ενάντια στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, των μισθών που επιβάλλει η ΕΕ, καθώς επίσης παλεύουμε ενάντια στις πολλές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική ασφάλιση, παρόλο που έχει εξαιρεθεί η Δανία απ' αυτήν την πολιτική εξαιτίας του «όχι» της σε δημοψήφισμα για το ευρώ.

Με αφορμή την προεδρία της χώρας μας, πραγματοποιούνται πολλές και διάφορες συναντήσεις υπουργών στη Δανία, και ταυτόχρονα έχουν διοργανωθεί από διάφορες οργανώσεις και κινήματα μια σειρά δραστηριότητες. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ASEM (της ΕΕ και των χωρών της Ασίας), όπου την ίδια στιγμή, μη κυβερνητικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μια συνδιάσκεψη με το ίδιο θέμα συζήτησης που κατέληξε σε διαδήλωση.

Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται μια συζήτηση για την πολιτική της ΕΕ και της Δανίας σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια προς τις υποανάπτυκτες χώρες. Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, ενάντια στη νέα και εντεινόμενη ισραηλινή επιθετικότητα προς τους Παλαιστίνιους.

Αντίσταση στην ένταξη

-- Ποια είναι η θέση του ΚΚ στη Δανία και πώς συμμετέχει σ' αυτές τις κινητοποιήσεις;

-- Από την αρχή, το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία έντονα αντέδρασε ενάντια τη Συνθήκη της Ρώμης, την Κοινή Αγορά και αργότερα την ΕΕ. Το Κομμουνιστικό μας Κόμμα παραμένει σταθερό σ' αυτές του τις θέσεις.

Οπως ίσως να ξέρετε, ανάμεσα στους Δανούς υπάρχει μια δυνατή αντίσταση ενάντια στην ένταξη της ΕΕ, που οργανώθηκε από το Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ, κίνημα που ιδρύθηκε όταν εντάχθηκε η Δανία στην ΕΟΚ το 1972. Αξίζει να σημειώσω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν συνιδρυτής του Λαϊκού Κινήματος και πως το Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ αντιπροσωπεύεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φέτος, έχουμε λάβει μέρος σε μια πρωτοβουλία ένωσης όλων των διαμαρτυρόμενων οργανώσεων και κινήσεων σε ένα πλατύτερο κίνημα, το οποίο συντονίζει και οργανώνει όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Δανίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ονομάζεται «Στοπ στην Ενωση», μαζί με το Λαϊκό Κίνημα και άλλες οργανώσεις και κινήματα - που ωστόσο μπορεί να μην αντιπαλεύουν την ΕΕ, αλλά ασκούν μια κριτική στην εξέλιξή της, έχουν αποφασίσει πως δε θέλουν «περισσότερη Ενωση» με την ΕΕ. Το Λαϊκό Κίνημα έχει επίσης ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση, σχετικά με το θέμα της προετοιμασίας ενός συντάγματος για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που σχεδιάζεται να υιοθετηθεί το 2004. Για τα σχέδια αυτά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας σχετικά με τη Συνθήκη της Νίκαιας θα είναι πολύ σημαντικό. Η Συνθήκη της Νίκαιας είναι η προετοιμασία για το Σύνταγμα της ΕΕ. Οπότε, μια σημαντική δραστηριότητα που ετοιμάζουμε είναι η «Ιρλανδέζικη βραδιά», που θα γίνει στην Κοπεγχάγη και θα συμπεριλαμβάνει φαγητό, ποτά και μουσική από την Ιρλανδία. Θα υπάρξει και οικονομική ενίσχυση, που μαζί με ό,τι άλλα χρήματα μαζευτούν από τη συγκεκριμένη βραδιά, θα τα παραδώσουμε για την καμπάνια του «όχι» των Ιρλανδών (σ.σ. η βραδιά πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 11 Οκτώβρη).

-- Μια μεγάλη διαδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια της Συνόδου το Δεκέμβρη, καθώς και μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα...

-- Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, 13-15 του Δεκέμβρη, όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα οργανώσουν συζητήσεις, εκθέσεις, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή Χόλμεν, στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Η πρωτοβουλία «Στοπ στην Ενωση» αναμένεται να διοργανώσει συζήτηση με εργαζόμενους στα καταστήματα και συνδικαλιστικά στελέχη με θέμα την επίδραση της ΕΕ στα εργατικά μας δικαιώματα και για τις επιβολές της ΕΕ που καταστρέφουν τα δικαιώματά μας και την αγορά εργασίας. Ελπίζαμε στη βοήθεια από κυβερνητικά κονδύλια σχετιζόμενα από την ΕΕ για την αυτόματη μετάφραση, αλλά μας αρνήθηκαν. Οπότε, η συζήτηση θα γίνει μόνο σε σκανδιναβικές γλώσσες, αλλά θα προσκαλέσουμε και άλλους Ευρωπαίους, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτοί οι καλεσμένοι να παρακολουθήσουν το κύριο περιεχόμενο της συζήτησης στα γερμανικά και στα αγγλικά.

Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Ολοι όσοι θα συμμετάσχουν θα πορευτούν σε «μπλόκα» κάτω από τα δικά τους συνθήματα. Το κόμμα μας θα έχει τα παρακάτω συνθήματα: Σταματήστε την Ενωση - Υπερασπίστε τα συλλογικά, φορολογικά δημοσιονομικά δικαιώματα και τη δημοκρατία μας - Οχι στον Ευρωστρατό - Για Διεθνή Αλληλεγγύη.

Στο τέλος της διαδήλωσης, στην πλατεία του Δημαρχείου, θα πάρουν το λόγο ομιλητές τόσο από τη Δανία όσο και από το εξωτερικό. Κανένας ομιλητής δε θα είναι υποστηρικτής της ανάπτυξης της ΕΕ. Εχει συμφωνηθεί με την Αστυνομία, και θα κρατηθεί μακριά από τη διαδήλωση. Εχουμε τη δική μας περιφρούρηση για την πορεία, που θα σιγουρέψουν ότι δε θα υπάρξει βία, τόσο στη συγκέντρωση, όσο και στην πορεία.

Μετά τη διαδήλωση, λεωφορεία θα μεταφέρουν τους διαδηλωτές σε αίθουσα όπου το «Στοπ στην Ενωση» θα διοργανώνει μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Οι συμμετέχοντες θα δειπνήσουν και θα παρακολουθήσουν γνωστούς καλλιτέχνες, που όλοι τους τάσσονται ενάντια στην ΕΕ.

Αξίζει να σημειώσω ότι αντιπροσωπείες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες αυτές μπορούν να βρουν τόπο διαμονής σε ξενοδοχεία, ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα να μείνουν και σε φοιτητικές εστίες. Το κόμμα μας, καθώς και το «Στοπ στην Ενωση» θα βοηθήσουν τους αντιπροσώπους - εφόσον θελήσουν, να βρουν χώρο διαμονής.

Ωστόσο, για περισσότερες πληροφορίες, η πρωτοβουλία μας έχει την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ue2002.dκ ενώ η ηλεκτρονική διεύθυνση των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι www.ngoforum.dk. Η επίσημη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών με τη συγκεκριμένη ατζέντα για τη Σύνοδο βρίσκεται στο www.eu2002.dk.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναρξη της υποκριτικής συνάντησης (2009-12-08 00:00:00.0)
Καταγγέλλει ένταση αυταρχισμού ενόψει της Διάσκεψης για το κλίμα (2009-12-04 00:00:00.0)
Συνέδριο Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας (2004-03-27 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα η Διεθνής Διάσκεψη (2002-11-16 00:00:00.0)
Ανάπτυξη του αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ (2002-06-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ από το 45% του λαού στη Συνθήκη του Αμστερνταμ (1998-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ