Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Συνέδριο Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας

Το ετήσιο συνέδριο της Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας στη Δανία διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 12-14 Μάρτη στην Κοπεγχάγη. Τα κύρια θέματα του συνεδρίου αφορούσαν στον αγώνα για τις ερχόμενες Ευρωεκλογές, στο πιθανό δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την πάλη για περισσότερη δημοκρατία, τόσο στη Δανία, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αξιοπρόσεκτη ήταν η δυναμική παρουσία της νεολαίας. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, έγινε μεγάλη συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία στη Δανία καλπάζει με ρυθμούς ταχύτερους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τις τεράστιες περικοπές που γίνονται στον κοινωνικό τομέα, για τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στο κράτος Πρόνοιας και για τις μεγάλες κατακτήσεις, που το λαϊκό κίνημα είχε με αγώνες κατακτήσει σε προηγούμενες δεκαετίες.

Εγινε, επίσης, μεγάλη συζήτηση για το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος και τον απεγκλωβισμό του από τις εργατοπατερίστικες σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες του συμβιβασμού και της συναίνεσης.

Μεγάλη κριτική, επίσης, ασκήθηκε για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Δανίας, δεμένη στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολιτική που φέρνει πόλεμο και δεινά σε μια σειρά λαούς ανά τον κόσμο. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για την άμεση επιστροφή των Δανών στρατιωτών από το Ιράκ.

Η Δανία και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση απέφυγαν με κάθε τρόπο και συνειδητά να υποστηρίξουν στη Χάγη το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού και έχουν δώσει ηθική συγκάλυψη στην επεκτατική πολιτική του Ισραήλ. Ψήφισμα ακόμη βγήκε, που καταδικάζει την ανέγερση τείχους από το Ισραήλ στα Κατεχόμενα.

Η αύξηση των ψήφων και της επιρροής των κινημάτων ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα από τα οποία εκφράζεται η συμμαχία στις Ευρωεκλογές του επόμενου Ιούνη,παίρνει πρωταρχικό ρόλο στους επόμενους μήνες. Το δυνάμωμα του αντιευρωενωσιακού κινήματος στις εκλογές είναι η καλύτερη αρχή και εφαλτήριο για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν αμέσως μετά, όταν θα τεθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σιγουρευτεί το «ΟΧΙ» σ' αυτό το δημοψήφισμα.

Στο Συνέδριο επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να αντισταθούν στον ευρωεθνικισμό, που θα αποτελέσει την ιδεολογική βάση για μια ερχόμενη νεοφιλελεύθερη, αντιδημοκρατική και στρατιωτική υπερδύναμη, η οποία θα προσπαθήσει να επιβληθεί σ' όλο τον κόσμο. Στο άρθρο του προταθέντος Συντάγματος 40.1.3, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι κάθε χώρα - μέλος έχει υποχρέωση βαθμιαία να βελτιώνει τις στρατιωτικές της δομές. Μέσω του Συντάγματος, θα κατοχυρωθεί η νεοφιλελεύθερη ελευθερία της αγοράς, η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και κεφαλαίου και τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Θα σταθεροποιηθεί το δημοκρατικό έλλειμμα και θα θεσμοποιηθεί η αντικοινωνική πολιτική, οι ιδιωτικοποιήσεις και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία ακόμη είναι ενάντια στην ιδέα και επιβολή από τα πάνω ίδρυσης ευρωπαϊκών κομμάτων.

Στο τέλος, εκλέχθηκαν νέο Κεντρικό Συμβούλιο και οι ανά περιοχές υποψήφιοι για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτέλεσμα βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ (2022-06-03 00:00:00.0)
Προς τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ (2011-12-02 00:00:00.0)
Ψηφίζει ισχυρότερη ΕΕ... (2009-03-10 00:00:00.0)
Κλυδωνισμοί από το συντριπτικό «όχι» (2005-06-05 00:00:00.0)
Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη (2005-03-17 00:00:00.0)
ΟΧΙ από το 45% του λαού στη Συνθήκη του Αμστερνταμ (1998-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ