Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι πεζοναύτες αυξάνονται...

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Κάπου 2.000 πεζοναύτες στέλνουν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των εντεινόμενων επιχειρήσεων, με στόχο τη «σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν και άλλων ηγετών της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν»: οι επιχειρήσεις αυτές, ήδη εν εξελίξει στη μεθόριο Αφγανιστάν - Πακιστάν, έχουν και πολιτική στόχευση για την κυβέρνηση Μπους, δηλαδή τη λεγόμενη «έκπληξη του Οκτωβρίου», μια σύλληψη του μπιν Λάντεν, που βέβαια μόνο έκπληξη δε θα είναι, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Αμερικανού Προέδρου. Στρατεύματα στην υπό ατελή κατοχή χώρα στέλνει και η Τσεχία, «περίπου 100» άνδρες, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα.

Ωστόσο, παρά την αριθμητική αύξηση των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων, ακόμη οι «εκλογές», που υποτίθεται ότι θα διοργανώνονταν τον Ιούνιο, μοιάζουν να μετατίθενται όχι απλώς για έναν, αλλά ίσως και τρεις μήνες αργότερα, κατόπιν σχετικών «εκκλήσεων» του ΟΗΕ. Και αυτό για να υπάρξει μια (ακόμη) προσπάθεια «αφοπλισμού» των πολεμάρχων, που παραμένει σχέδιο επί χάρτου. Οι πρόσφατες μάχες στη Χεράτ, με τις δυνάμεις του Ισμαήλ Χαν να σφαγιάζουν έως και 100 πρώην συντρόφους τους μετά από την περίεργη δολοφονία του γιου του Χαν και υπουργού Πολιτικής Αεροπορίας, έδειξαν ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του εμφυλίου παραμένει.

Στο Πακιστάν, όπου η επικαιρότητα επικεντρωνόταν στο κάλεσμα αλ Ζαουάχρι για «ανατροπή του προδότη των Μουσουλμάνων Μουσάραφ», ο στρατός συνέχιζε τις επιθέσεις του εναντίον των «παγιδευμένων τρομοκρατών» που διαρκούν 12 ημέρες. Ταυτόχρονα, ο στρατός ανακοίνωνε πως 8 στρατιώτες του «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ