Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΛΙΒΥΗ
«Νέα σχέση» με τη Shell

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την ελπίδα για την έναρξη μιας «νέας σχέσης» ανάμεσα στη Βρετανία και στη Λιβύη εξέφρασε ο Τόνι Μπλερ, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στη λιβυκή πρωτεύουσα και τη συνάντησή του με τον Μουαμάρ Καντάφι. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού στη Λιβύη από το 1943.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σε μια παραδοσιακή σκηνή Βεδουίνων, έξω από την Τρίπολη. Μετά από την εθιμοτυπική χειραψία, οι Μπλερ και Καντάφι αντάλλαξαν ορισμένες φιλοφρονήσεις και συνομίλησαν για λίγη ώρα. «Δεν ξεχνάμε το παρελθόν αλλά προχωρούμε και στο μέλλον» τόνισε ο Μπλερ, δηλώνοντας ότι ο Καντάφι εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με τη Βρετανία «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της "Αλ Κάιντα"».

Ενδεικτικό, πάντως, του χαρακτήρα της επίσκεψης Μπλερ είναι το γεγονός ότι συνοδευόταν από ομάδα επιχειρηματιών. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η βρετανοολλανδική «Shell» υπέγραψε, ήδη, συμβόλαιο αξίας 550 εκατομμυρίων λιρών με την Τρίπολη, για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου λίγο έξω από τις λιβυκές ακτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ