Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρές μάχες και πιέσεις

Μέλος της ιρακινής αντίστασης, στη διάρκεια των συγκρούσεων που έγιναν στη Φαλούτζα

Associated Press

Μέλος της ιρακινής αντίστασης, στη διάρκεια των συγκρούσεων που έγιναν στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΚΙΡΚΟΥΚ.-

Πολύωρες σκληρές μάχες σημειώθηκαν, χτες, ανάμεσα σε άνδρες των κατοχικών δυνάμεων και σε Ιρακινούς μαχητές στη Φαλούτζα. Στόχος έγιναν, για άλλη μια φορά, και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, ενώ η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διασφαλίσει την παρουσία των «συμμαχικών» της δυνάμεων στο Ιράκ, με οποιονδήποτε τρόπο.

Τουλάχιστον 8 Ιρακινοί, ανάμεσά τους και 3 παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν στις σφοδρές συγκρούσεις που συγκλόνιζαν, χτες, επί ώρα το κέντρο της Φαλούτζα. Τα θύματα είναι κυρίως πολίτες. Αμερικανοί στρατιώτες που εισήλθαν στο κέντρο της πόλης και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έρευνα σε σπίτια της συνοικίας Χάι αλ ισκάρι, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από Ιρακινούς μαχητές, που, όπως φάνηκε, ήταν εξοπλισμένοι με όλμους, με εκτοξευτήρες ρουκετών κλπ.

Εκτός από τους πολίτες, νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι έπεσε και ένας Ιρακινός εικονολήπτης του δικτύου ABC, ο Μπουράν Μουχάμαν αλ Λουχάιμπι, ο οποίος βρισκόταν μαζί με άλλους συναδέλφους του, καλύπτοντας τις συγκρούσεις και προσπάθησε να πλησιάσει λίγο παραπάνω. Χθες, τραυματίστηκε και 1 Ιρακινός αστυνομικός από επίθεση στη Μοσούλη.

Πολύνεκρη ήταν και η Πέμπτη για τις κατοχικές δυνάμεις. Στη Μπαακούμπα, από βόμβα στην άκρη του δρόμου, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2. Ενοπλοι επιτέθηκαν σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, και στη Φαλούτζα, σκοτώνοντας 1 πεζοναύτη και τραυματίζοντας 2. Την Τετάρτη το βράδυ, ένοπλοι σκότωσαν 1 Αμερικανό και τραυμάτισαν έναν δεύτερο στη Βαγδάτη, ενώ σκοτώθηκαν και 3 από τους επιτιθέμενους. Τέλος, την ίδια μέρα, στην περιοχή Γκατζουάν, δυτικά της Βαγδάτης, σε αμερικανική επιδρομή, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί πολίτες.

Παράλληλα με τις αντικατοχικές επιθέσεις, στόχος έγιναν, τις τελευταίες μέρες, και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Κοντά στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, πυρπολήθηκε πετρελαιοπηγή, για πρώτη φορά, και η φωτιά κατασβέστηκε μετά από 24ωρες προσπάθειες. Πυρκαγιά μαινόταν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στο νότιο Ιράκ, στη Βασόρα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, στο Ιρμπίλ, του βορείου Ιράκ, οι δύο μεγάλες κουρδικές οργανώσεις (Δημοκρατικό Κόμμα και Πατριωτική Ενωση) διοργάνωσαν μια πρώτη τριήμερη συνδιάσκεψη «συμφιλίωσης». Τόνισαν ότι θα πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν οι αιματηρές αντιπαραθέσεις τους και να εργαστούν από κοινού για «ένα Ιράκ που θα ανήκει σε όλους».

Αμερικανικές πιέσεις

Να «κρατήσουν» τους «συμμάχους» τους στο Ιράκ προσπαθούν οι ΗΠΑ, μετά από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του νέου Ισπανού πρωθυπουργού περί απόσυρσης των ισπανικών στρατευμάτων από τη χώρα στα τέλη Ιουνίου, εφόσον δεν τεθεί όλη η επιχείρηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται αποφασισμένο να επιδιώξει την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, η οποία θα αναγκάζει τα ισπανικά στρατεύματα να παραμείνουν στις θέσεις τους, χωρίς, όμως, να αλλάζει η ιεραρχία της στρατιωτικής διοίκησης και η πρωτοκαθεδρία τους.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αυστραλία, Τομ Σίφερ, είχε συνάντηση με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο διατείνεται ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας από το Ιράκ εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ο Σίφερ προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα συνέχισης της αυστραλέζικης παρουσίας στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ