Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Νέος γύρος σύγκρουσης των συμφερόντων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα πολιτική διαμάχη... Αυτή τη φορά ηθικός αυτουργός ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος, μιλώντας σε επίσημο δείπνο προς δημοσιογράφους «αστειεύτηκε» όσον αφορά στα Οπλα Μαζικής Καταστροφής... τα οποία δε βρέθηκαν ποτέ, τα οποία όμως αποτέλεσαν την «αφορμή» για τον πόλεμο αυτό...

Η πολιτική διαμάχη για το «χιούμορ» του Αμερικανού Προέδρου ξέσπασε μόλις την επομένη της «αναστάτωσης» στο Κογκρέσο αναφορικά με τις καταθέσεις πολύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων, για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη - ειδικά μετά τις κατηγορίες του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Κλαρκ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για υποτίμηση του κινδύνου και επέμενε και κατά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο - και καταδεικνύει για άλλη μια φορά τον αδυσώπητο πόλεμο συμφερόντων που μαίνεται εντός των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της διακομματικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου ο Κλαρκ σημείωσε πως κατά τους πρώτους οκτώ μήνες της διακυβέρνησης Μπους, ο Λευκός Οίκος θεώρησε την τρομοκρατική απειλή σημαντικό, όχι όμως επείγον ζήτημα, παρότι επισημάνθηκε «δεκάδες φορές» στον Αμερικανό Πρόεδρο. «Τόσο στη CIA, όσο και στο στρατό, υπήρξε δισταγμός σε ανώτατα επίπεδα για την πλήρη εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που ήταν διαθέσιμες. Υπήρξε αποστροφή προς το ρίσκο», σημείωσε.

«Η CIA δεν είχε προγενέστερη πληροφόρηση για τη συνωμοσία της 11ης Σεπτέμβρη 2001», ανταπάντησε ο αρχηγός της CIA ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, αρνούμενος τα περί υποτίμησης του κινδύνου της «Αλ Κάιντα» από την κυβέρνηση Μπους. «Ποτέ δε θα κερδίσουμε ολοκληρωτικά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», παραδέχτηκε ο Τζορτζ Τένετ, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τρομοκράτες έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα τακτικής που αφορά στην επιλογή των στόχων τους.

Εν τω μεταξύ, βάσει της προκαταρκτικής έκθεσης της αρμόδιας επιτροπής προκύπτει ότι η CIA δεν είχε απόλυτη ελευθερία να πατάξει την «Αλ Κάιντα» προ των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη, λόγω των επιφυλάξεων των κυβερνήσεων Κλίντον και Μπους να επέμβουν απευθείας στο Αφγανιστάν.

«Πολλοί πράκτορες της CIA, περιλαμβανόμενου και του δεύτερου στην ιεραρχία, του Τζιμ Πάβιτ, κατέκριναν τους πολιτικούς υπεύθυνους της χώρας γιατί δεν έδωσαν στην υπηρεσία την αναγκαία εξουσιοδότηση για να προχωρήσει σε αποτελεσματικές επιχειρήσεις κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν», αναφέρεται στο κείμενο που αποτελείται από 11 σελίδες. Και επειδή τα μέλη της κυβέρνησης Κλίντον ήταν επιφυλακτικά όσον αφορά στο «πράσινο φως» που έπρεπε να δώσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στη CIA για να εξοντώσει τον Μπιν Λάντεν, η πλειοψηφία των υπευθύνων της Υπηρεσίας κατάλαβαν ότι είχαν εξουσιοδοτηθεί μόνο για να συλλάβουν τον επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ