Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Ρωσία υποχωρεί μπροστά σε υποσχέσεις της ΕΕ;

Η Ρωσία υποχωρεί στην ΕΕ και συμφωνεί να επεκτείνει και στις 10 νέες χώρες της ΕΕ το καθεστώς της Συμφωνίας Συνεργασίας που έχει με την ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα η Ρωσία είχε εκδηλώσει την απροθυμία της να επεκτείνει το καθεστώς εμπορίου στις νέες χώρες της ΕΕ.

Αυτή η νέα εξέλιξη προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαδιμήρ Τσιζόφ στη ρωσική υπηρεσία του BBC. Ο Ρώσος υφυπουργός έκανε τις σχετικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες με την Κομισιόν και δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η Ρωσία να υπογράψει ένα πρωτόκολλο για την επέκταση του καθεστώτος της Συμφωνίας στις νέες χώρες της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και μια κοινή δήλωση ΕΕ - Ρωσίας, στην οποία «θα περιγράφονται οι δρόμοι ξεπεράσματος των επιφυλάξεων που έχει η Ρωσία».

Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία είχε προβάλει μια σειρά απαιτήσεων προς την ΕΕ, που το ακριβές περιεχόμενό τους δεν είχε ανακοινωθεί. Θεωρούνταν πάντως ότι αυτές οι ρωσικές απαιτήσεις αφορούσαν την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών ατσαλιού και αγροτικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ, τη μείωση των δασμών, τη ρύθμιση του προβλήματος της μεταφοράς των εμπορευμάτων στο Καλινινγκράντ, μέσω Λιθουανίας, καθώς και την επίλυση των προβλημάτων του ρωσόφωνου πληθυσμού στη Λετονία και την Εσθονία. Ως απάντηση οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν στα τέλη Φλεβάρη απειλήσει τη Ρωσία με «σοβαρές συνέπειες», σε περίπτωση που επιμείνει στη στάση της.

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, ο Βλαδιμήρ Τσιζόφ έμμεσα παραδέχτηκε ότι η Ρωσία υποχρεώθηκε να συμφωνήσει με την ΕΕ, αφού πλέον με αυτήν έχει το ένα τρίτο του εξωτερικού εμπορίου της και μετά τη διεύρυνση πάνω από το μισό του εξωτερικού εμπορίου της θα είναι με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρωσικής πλευράς, η αυτόματη επέκταση του καθεστώτος της Συμφωνίας Συνεργασίας στις νέες χώρες της ΕΕ μετά την 1/5/2004 θα δημιουργήσει στη Ρωσία απώλειες της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Φαίνεται όμως ότι από τη μεριά της η ΕΕ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έδωσε κάποιες διαβεβαιώσεις προς τη Ρωσία, πως αυτές οι οικονομικές συνέπειες της διεύρυνσης θα ισοσκελιστούν, ώστε η Ρωσία να μην έχει οικονομικές απώλειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ