Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικό βέτο «βοηθείας» στον Σαρόν

Ισραηλινοί στρατιώτες παρεμποδίζουν Παλαιστινίους να προσεγγίσουν στο χώρο της προσευχής

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες παρεμποδίζουν Παλαιστινίους να προσεγγίσουν στο χώρο της προσευχής
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με το σκεπτικό ότι «το κείμενο δεν έχει ισορροπία και δε λέει κουβέντα για τις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς», ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Νεγκροπόντε αιτιολόγησε την άσκηση βέτο εκ μέρους της χώρας του για την υιοθέτηση σχεδίου απόφασης που είχε κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και καταδίκαζε τη δολοφονία του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν. Το σχέδιο υπερψήφισαν 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και 3 απείχαν (Βρετανία, Γερμανία, Ρουμανία).

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, καταδίκασε τη στάση των ΗΠΑ, όπως έπραξαν και άλλες αραβικές ηγεσίες, εκτιμώντας ότι «μπορεί να εκληφθεί η αμερικανική στάση ως ενθάρρυνση της ισραηλινής βίας». Ανάλογη θέση υιοθέτησαν οι ΗΠΑ και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Γιασίν, με 31 ψήφους υπέρ, 2 κατά (εκτός από τις ΗΠΑ και η Αυστραλία) και 18 αποχές (συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ).

Παρ' όλα αυτά, στο τελικό ανακοινωθέν, οι ηγέτες των χωρών -μελών της ΕΕ εκφράζουν «βαθιά» ανησυχία για τη δολοφονία Γιασίν, καταδικάζουν και τις επιθέσεις των παλαιστινιακών οργανώσεων και υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν «καμία μονομερή αλλαγή συνόρων στην περιοχή». Η συγκεκριμένη μνεία έγινε μετά τη γνωστοποίηση ότι ο Αριέλ Σαρόν θα συζητήσει με τον Πρόεδρο Μπους, στις 14 Απρίλη, «για το σχέδιο μονομερούς διαχωρισμού από τα παλαιστινιακά εδάφη».

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες σε δράση
«Χαμένο κόπο» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου κάθε συζήτηση περί «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μέση Ανατολή, όσο «κυριαρχούν πολιτικές και κυβερνήσεις σαν του Σαρόν στο Ισραήλ». Ο Μούσα προετοιμάζει τη συνάντηση κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα γίνει στις 29 του μήνα στην Τύνιδα. Η Δαμασκός κατέθεσε, ήδη, πρόταση για υιοθέτηση σκληρής απόφασης κατά του Ισραήλ.

Διαδηλώσεις και νεκροί

Στη Βηθλεέμ, 1 Παλαιστίνιος νεαρός σκοτώθηκε όταν πυροβολήθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες επειδή τους λιθοβολούσε. Στη Νάμπλους, ένας συμπατριώτης του διαμελίστηκε, πιθανώς, στην προσπάθειά του να παγιδεύσει με εκρηκτικά ένα αυτοκίνητο.

Δύο Παλαιστίνιοι, που κατάφεραν να προσεγγίσουν διά θαλάσσης ως δύτες τον εποικισμό Τελ Κατίφα, στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκαν μετά από πολύωρη μάχη, ενώ ένας τρίτος διέφυγε τραυματισμένος. Είναι η πρώτη τέτοιου είδους επίθεση και την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον του εποικισμού Γκους Κατίφ, πάλι στη Γάζα, και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν μετά από πολύωρη μάχη άλλοι 2 Παλαιστίνιοι.

Ο ισραηλινός στρατός παραμένει σε συναγερμό αναμένοντας τα αντίποινα της «Χαμάς» και τα παλαιστινιακά εδάφη ουσιαστικά είναι εντελώς αποκλεισμένα. Την Πέμπτη, έγινε και σύντομη εισβολή στην Κχαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κατεδαφίστηκαν πολλά σπίτια, ενώ στη Δ. Οχθη ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη ένας 16χρονος ζωσμένος με εκρηκτικά.

Χτες, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν στη Νάμπλους, στη Ραμάλα και στην πόλη της Γάζας εις μνήμην του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν. Ανάλογες διαδηλώσεις, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, έγιναν στην Τεχεράνη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Κάιρο και στη Βαγδάτη. Από τη Δαμασκό, ο νέος γενικός πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς» Κχαλέντ Μασχάλ τόνισε ότι «κανένας Ισραηλινός δε θα είναι ασφαλής όσο υπάρχει κατοχή», διευκρινίζοντας, όμως, ότι η οργάνωσή του θα επιχειρήσει μόνο στα όρια της Δ. Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Δεν έγινε γνωστό αν την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο έτερος ηγέτης της «Χαμάς», στη Γάζα, Αμπντέλ Αζίζ αλ Ραντίσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ