Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
«Αποπνικτική» ηρεμία

ΛΑ ΠΑΣ.-

Ούτε η απειλή ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος - της «μόδας» και πάλι, καθώς φαίνεται, σε όλη την αμερικανική υποήπειρο - ούτε οι κυβερνητικές πιέσεις, ούτε η Καθολική Εκκλησία, ούτε τα ΜΜΕ μπόρεσαν να αποτρέψουν τη μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Βολιβίας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κεντρικής Εργατικής Ενωσης Βολιβίας (COB) και διαδήλωσαν στους δρόμους της Λα Πας ενάντια στο προτεινόμενο «κοινωνικό συμβόλαιο», εκ μέρους της κυβέρνησης Κάρλος Μέσα, μεταξύ της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και των εργαζομένων, ώστε να στηριχτεί ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις ή και εξεγέρσεις. Εντούτοις, οι εργαζόμενοι στην παραγωγική βιομηχανία, οι μεταλλωρύχοι, οι φοιτητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι συνταξιούχοι και σχεδόν όλοι οι τομείς, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε αναβρασμό, τόνισαν ότι πλέον «ανακωχή» με την κυβέρνηση Μέσα δεν υπάρχει. «Ανακωχή» που είχε δοθεί μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Γκολσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα από την κοινωνική εξέγερση κατά τον «πόλεμο του αερίου».

Οι απειλές περί «πραξικοπήματος» δεν είναι τυχαίες, αφού το λαϊκό κίνημα στη Βολιβία, παρά τις αντιθέσεις που ορισμένες φορές το κατασπαράζουν, βλέπει πια ως μονόδρομο την πάλη ενάντια σε οποιαδήποτε έκφραση της πολιτικής που έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η κοινωνική αναταραχή που επικρατεί είναι έκδηλη, ενώ ενισχύθηκε και από τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μέσα, καταστρατηγώντας τις συμφωνίες με τις λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για να υπάρξει συμφωνία για Ελεύθερο Εμπόριο με τις ΗΠΑ. Κίνηση, που βρίσκει έντονη αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας, εξαιτίας των σοβαρών και αρνητικών συνεπειών που αυτή η συμφωνία θα επιφέρει στην εθνική οικονομία και στους παραγωγικούς τομείς της βιομηχανίας και της γεωργίας. Σύμφωνα με το Econoticias, ο υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομικών, Ξαβιέ Νογκάλες, επισημοποίησε την πρόθεση να ξεκινήσουν οι συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο με τη μορφή της συνεργασίας των χωρών των Ανδεων, Βολιβίας, Περού, Κολομβίας και Εκουαδόρ, δίνοντας το όνομα «ALCA andino» ή «mini ALCA».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ