Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Αποτέλεσμα βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ

Υπέρ της ένταξης της Δανίας στην Κοινή Πολιτική Αμυνας κι Ασφάλειας της ΕΕ ψήφισε σχεδόν το 67% των συμμετεχόντων στο προχτεσινό δημοψήφισμα στη χώρα, καθώς η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με τον πόλεμο στην Ουκρανία επιταχύνει γεωπολιτικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.

Η νίκη του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα στη Δανία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καταγράφεται μετά την υποβολή των αιτημάτων Φινλανδίας και Σουηδίας να ενταχθούν στο NATO.

«Απόψε, η Δανία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα. Στους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στο NATO και στον Πούτιν. Δείξαμε ότι όταν ο Πούτιν εισβάλλει σε μια ελεύθερη χώρα και απειλεί τη σταθερότητα την Ευρώπη, συσπειρωνόμαστε», τόνισε η πρωθυπουργός, Μέτε Φρεντέρικσεν. «Υπήρχε μια Ευρώπη πριν από την 24η Φεβρουαρίου, πριν από τη ρωσική εισβολή, και υπάρχει μια Ευρώπη μετά», πρόσθεσε. Στην πραγματικότητα βέβαια το εύφλεκτο υλικό για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την «αλλαγή της Ευρώπης» συγκεντρωνόταν εδώ και χρόνια και από τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης...

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Σ. Πέιπε, σχολιάζοντας τα πρώτα exit poll ανέφερε πως «όλα κατατείνουν στο ότι έπειτα από 30 χρόνια, οι Δανοί αποφάσισαν σήμερα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την εξαίρεσή μας όσον αφορά την άμυνα και πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά με την Ευρώπη».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, εξήραν το «ιστορικό» αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Καθώς οι Δανοί είχαν απορρίψει το 1992 τη συνθήκη του Μάαστριχτ, προκειμένου να εφαρμοστεί η ιδρυτική συνθήκη σε όλη την ΕΕ η Κοπεγχάγη εξασφάλισε σειρά εξαιρέσεων, μένοντας εκτός ευρώ, εκτός της ευρωπαϊκής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές υποθέσεις και τη Δικαιοσύνη και σε ό,τι αφορά την Αμυνα.

Με την ένταξή της στην Κοινή Πολιτική Αμυνας κι Ασφάλειας, η Δανία εμπλέκεται πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και θα μπορεί να συμμετέχει σε κοινές στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ.

Δύο βδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρωθυπουργός της Δανίας ανακοίνωνε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τα περισσότερα κόμματα στο Κοινοβούλιο, για να τεθεί σε δημοψήφισμα ο τερματισμός της εξαίρεσης, καθώς και για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην άμυνα, προκειμένου οι στρατιωτικές δαπάνες να αυξηθούν στο 2% του ΑΕΠ, με βάση τον ΝΑΤΟικό στόχο. Εντεκα από τα 14 κόμματα, με τα τρία τέταρτα των εδρών του Κοινοβουλίου, κάλεσαν σε στήριξη του «ΝΑΙ».

Δύο παρατάξεις της ευρωσκεπτικιστικής ακροδεξιάς, το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF) και οι Νέοι Συντηρητικοί, τάχθηκαν υπέρ του «ΟΧΙ».

Στην ένταξη στην κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ εναντιώθηκε επίσης η παράταξη «Λίστα Ενότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ