Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν «Πρωτοβουλία για το Εμπόριο» με την Ταϊβάν

Εντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο

Από την πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν
Από την πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν
«Πρωτοβουλία για το Εμπόριο για τον 21ο αιώνα» ανακοίνωσαν την Τετάρτη ΗΠΑ και Ταϊβάν, σε μία ακόμα κίνηση σύσφιξης δεσμών που «ανεβάζει το θερμόμετρο» σε αυτό το κρίσιμο μέτωπο της αντιπαράθεσης της Ουάσιγκτον με την Κίνα.

Η ανακοίνωση, μάλιστα, ήρθε λίγες μέρες μετά την αναγγελία των ΗΠΑ και συμμάχων τους για τη δημιουργία του «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό» (Indo-Pacific Economic Framework - IPEF) με τη συμμετοχή πολλών χωρών από όλο τον Ειρηνικό.

Εντονη ήταν η αντίδραση του κινεζικού ΥΠΕΞ, δηλώνοντας ότι «η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μορφή επίσημης συναλλαγής μεταξύ οποιασδήποτε χώρας και (...) της Ταϊβάν, περιλαμβανομένων οποιωνδήποτε διαπραγματεύσεων και υπογραφής μιας οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκάο Φενγκ, είπε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να χειριστούν με σύνεση τις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Ταϊβάν, προκειμένου να μη στείλουν το λάθος μήνυμα στους αυτονομιστές της Ταϊβάν».

Από την πλευρά της Ταϊπέι ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ - τσανγκ δήλωσε ότι το νησί «έχει μια κρίσιμη θέση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», η οποία - συνέχισε - «έκανε την αμερικανική κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ενισχύσει τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη χώρα μας, προκειμένου να εδραιώσει την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας».

«Κούρσα επιρροής» στα νησιά του Ειρηνικού

Στο μεταξύ, σήμερα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, αναμένεται να ολοκληρώσει την πολυήμερη περιοδεία του σε νησιωτικές χώρες του Νότιου Ειρηνικού, με επαφές στην Παπούα - Νέα Γουινέα, όπου αναμένεται να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας για «πράσινες επενδύσεις».

Στην ευρύτερη περιοχή είχε επαφές και η νέα ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, που σε χτεσινή της συνάντηση με την πρωθυπουργό των Νήσων Σαμόα, Φιάμε Ναόμι Ματάαφα, ανακοίνωσε πως η Καμπέρα προσφέρει στις Νήσους ένα νέο πλοίο περιπολίας για το Λιμενικό της. Πρόκειται για σκάφος τύπου «Guardian», που θα αντικαταστήσει το «Nafanua II», ένα πλοίο 40 μέτρων το οποίο έπεσε σε ύφαλο τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Η Ματάαφα χαιρέτισε τη «γενναιόδωρη» προσφορά της Αυστραλίας. Επίσης, έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ότι κάποιες συμφωνίες που υπέγραψαν χώρες της περιοχής με την Κίνα «παρουσιάστηκαν με λάθος τρόπο», αναφέροντας ότι η χώρα της επιθυμεί τα κράτη της περιοχής να συζητήσουν την περιφερειακή συμφωνία που προτείνει το Πεκίνο. Από τη μεριά της, η Γουόνγκ σημείωσε ότι «η περιφερειακή ασφάλεια είναι ένα ζήτημα που αφορά την οικογένεια του Ειρηνικού».

Ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Καμπέρα ανέφερε ότι η Κίνα «δεν έχει καμία πρόθεση να ανταγωνιστεί» άλλες χώρες στο θέμα της επιρροής στην περιοχή και «δεν αποζητά να αποκτήσει αποκλειστικά δικαιώματα».

Το Αφγανιστάν σταθερά στο προσκήνιο

Την ίδια στιγμή, στην προσπάθεια της Κίνας να αναβαθμίσει τις συμμαχίες της ευρύτερα στην περιοχή της Ασίας παραμένει προτεραιότητα και το Αφγανιστάν.

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε το 4ο φόρουμ περιφερειακής ασφάλειας για τον «διάλογο για το Αφγανιστάν», που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Κίνας και τη συμμετοχή ακόμα Ρωσίας, Ινδίας, Ιράν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Η συνάντηση έγινε στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάμπε.

Το Πεκίνο εκπροσώπησε ο Επίτροπος Εξωτερικής Ασφάλειας του ΥΠΕΞ, Τσενγκ Γκουοπίνγκ, που μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το Αφγανιστάν «Καρδιά της Ασίας» και σημείωσε: «Η εξέλιξη της κατάστασης στο Αφγανιστάν, ειδικά όσον αφορά την ασφάλειά του, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφάλεια και σταθερότητα όλης της περιοχής» και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει στη «σταθερότητα» αυτή, μνημονεύοντας την «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια» την οποία πρόσφατα εξήγγειλε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ, κάνοντας λόγο για «τη διατήρηση ενός νέου οράματος για κοινή, περιεκτική, συνεργατική και βιώσιμη ασφάλεια» και για «κοινή υποστήριξη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας» που «η Κίνα είναι έτοιμη να τιμήσει». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «το Αφγανιστάν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο επιστροφής από το χάος στη σταθερότητα» και ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται με χώρες της περιοχής για να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό, να οικοδομήσει συναίνεση και να διαμορφώσει συνέργεια».

Στο μεταξύ, χτες βρέθηκε στην Καμπούλ - για πρώτη φορά μετά την επιστροφή των «Ταλιμπάν» στην εξουσία - ομάδα διπλωματών του ινδικού ΥΠΕΞ. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των «Ταλιμπάν», Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκχί έκανε λόγο για «μια καλή αρχή των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών».

Την ίδια ώρα, πυκνές ενδοαστικές διεργασίες «τρέχουν» σε διάφορες χώρες της ευρύτερης περιοχής, σε άμεση σύνδεση με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι εξελίξεις στο Πακιστάν, όπου ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Καν (που κατήγγειλε «ξένη συνωμοσία» πίσω από την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του) έχει δώσει «διορία» στη νέα κυβέρνηση Σαρίφ, προειδοποιώντας για νέες διαδηλώσεις και ζητώντας άμεση προκήρυξη εκλογών. Πάντως, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαχμπάζ Σαρίφ, ολοκλήρωσε 3ήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, στο πλαίσιο της οποίας θα επιδίωκε «ευρεία αλληλεπίδραση» μεταξύ άλλων με αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ