Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρωσικές «προειδοποιήσεις» για τις συνέπειες του νέου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ

Αντιδρώντας στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας - μετά από σύνθετα παζάρια - το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «προειδοποίησε» πως το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η απαγόρευση ασφάλισης των δεξαμενόπλοιων που το μεταφέρουν είναι «πιθανόν να αποσταθεροποιήσει τις παγκόσμιες αγορές Ενέργειας», χαρακτηρίζοντάς το «αυτοκαταστροφικό» βήμα.

«Οι αποφάσεις της ΕΕ (...) είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις τιμών (...) και να διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο. Προειδοποίησε επίσης πως την τελική «πλήρη ευθύνη» για τις συνέπειες θα φέρουν «οι Βρυξέλλες και οι πολιτικοί τους χορηγοί στην Ουάσιγκτον».

Λίγες ώρες μετά η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκπροσώπων ρωσικών εταιρειών.

Στη συνέχεια φάνηκε πως ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος τελικά δεν συμπεριλαμβάνεται στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, που εγκρίθηκε χτες από το Συμβούλιο Μόνιμων Αντιπροσώπων, κατόπιν άρνησης της Ουγγαρίας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που στοχεύουν μεταξύ άλλων στα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία πολλών Ρώσων μεγαλοκαπιταλιστών. Το υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε επίσης νέες κυρώσεις που «περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να ασφαλίζει στρατιωτικές τεχνολογίες».

Μικρή αύξηση στην παραγωγή αποφάσισε ο OPEC+

Το ίδιο διάστημα οι προσπάθειες των ΗΠΑ να πετύχουν αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του OPEC+ έπιασαν εν μέρει τόπο, δίχως ωστόσο θεαματικά αποτελέσματα.

Μετά από μία σύντομη σύνοδο, οι υπουργοί Ενέργειας και Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ (όπου συμμετέχει και η Ρωσία) ανακοίνωσαν αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 648.000 βαρέλια τον Ιούλη και τον Αύγουστο. Εως τώρα το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 432.000 βαρέλια τον μήνα για τρεις μήνες μέχρι τον Σεπτέμβρη. Η επιπλέον αύξηση είναι ωστόσο μικρή και δεν αναμένεται να ανατρέψει την κυρίαρχη τάση των υψηλών διεθνών τιμών μαύρου χρυσού.

Η εξέλιξη θεωρείται ένδειξη της προθυμίας της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να ρίξουν στην αγορά ελεγχόμενα «περισσότερο» αργό πετρέλαιο.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε στα 117 δολάρια το βαρέλι, αφού οι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι ασήμαντη, καθώς οι περισσότερες χώρες μέλη του OPEC, εκτός από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήδη αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση και αναγνώρισε τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίτευξη συμφωνίας στον OPEC+.

Νωρίτερα, η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» υποστήριζε πως η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εάν αυτή της Ρωσίας μειωθεί πολύ εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης.

Στο μεταξύ, ένα 24ωρο πριν την απόφαση του ΟΠΕΚ Ολλανδία και Γερμανία ανακοίνωσαν πως θα πραγματοποιήσουν από κοινού γεωτρήσεις σε ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα με σκοπό την ενεργειακή τους αυτάρκεια.

Στη δε Βρετανία, η «Εlectricite de France SA» (EDF), εταιρεία που έχει τον πυρηνικό σταθμό Hinkley Point B, ανακοίνωσε πως δεν θα ανανεώσει τη λειτουργία του (που ξεκίνησε πριν μισό αιώνα). Σε υπόμνημα της διοίκησης της εταιρείας επισημαίνεται πως ο πυρηνικός σταθμός θα κλείσει αυτό το καλοκαίρι, στερώντας από τη συνολική παραγωγή της Βρετανίας ρεύμα ηλεκτροδότησης 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης στη Ρωσία

Μπροστά στο πολύ ισχυρό ενδεχόμενο όξυνσης της επισιτιστικής κρίσης ιδιαίτερα σε δεκάδες αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες, ο Μάκι Σαλ, Πρόεδρος της Σενεγάλης, που ασκεί αυτό το διάστημα την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης, μετέβη χτες στο Σότσι της Ρωσίας για να συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν.

Η επίσκεψη αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης να συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και στην απελευθέρωση των αποθεμάτων σιτηρών και λιπασμάτων, ο αποκλεισμός των οποίων επηρεάζει ιδιαίτερα τις αφρικανικές χώρες».

«Στο ίδιο πνεύμα η Αφρικανική Ενωση έχει δεχθεί το αίτημα του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι να απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον οργανισμό», επισήμανε το γραφείο του Σενεγαλέζου Προέδρου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδιατάξεις συμμαχιών και πυκνά παζάρια σε ρευστό περιβάλλον (2023-04-08 00:00:00.0)
Σε ισχύ το πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο (2022-12-06 00:00:00.0)
«Παραθυράκια» και παζάρια για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (2022-11-23 00:00:00.0)
Παζάρια για συμφωνία στην παραγωγή πετρελαίου (2020-04-07 00:00:00.0)
Το πετρέλαιο, η τιμή του και οι ανταγωνισμοί (2015-01-06 00:00:00.0)
Στα πρόθυρα (νευρικής) κρίσης (2000-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ