Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Παζάρια για συμφωνία στην παραγωγή πετρελαίου

ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Η αναβολή της προγραμματισμένης για χτες συνάντησης υπουργών του σχήματος OPEC+ στη Βιέννη, με πρωταγωνιστές Σαουδάραβες και Ρώσους αξιωματούχους, έριξε κατά 3% την τιμή του «μαύρου χρυσού» στις ασιατικές αγορές. Ακολούθησαν οι καθησυχαστικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ώστε να βρεθεί ρυθμιστική λύση που θα σταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Παράλληλα, άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν πως Μόσχα και Ριάντ είναι «πολύ, πολύ κοντά» σε συμφωνία η οποία θα οδηγήσει σε φρενάρισμα της μείωσης των τιμών.

Η ανακοίνωση πως η αναβληθείσα συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη οδήγησε τελικά σε μικρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου, τόσο στο μπρεντ όσο και στα συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και περίπου μία βδομάδα.

Οι ανταγωνισμοί μονοπωλίων, μεταξύ άλλων, σε Σαουδική Αραβία, Ρωσία και ΗΠΑ για το ξαναμοίρασμα των αγορών αναμένεται να καταγραφούν και σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Πετρελαίου και Ενέργειας της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) που προγραμματίστηκε για την Παρασκευή.

Η τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς από την αρχή του χρόνου έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 40 - 50% μετά την αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας όσον αφορά το εάν θα έπρεπε να μειώσουν και άλλο την παραγωγή ή να την αυξήσουν.

Προ ημερών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, δεν έκρυψε ότι είναι έτοιμος να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές σαουδαραβικού πετρελαίου για να προστατεύσει τα αμερικανικά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ