Τρίτη 7 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών

Ανακοινώσεις για το θάνατο της Τουρκάλας μουσικού Χελίν Μπολέκ μετά από απεργία πείνας

Από την κηδεία της Τουρκάλας αγωνίστριας
Από την κηδεία της Τουρκάλας αγωνίστριας
Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας της μουσικού Χελίν Μπολέκ:

«Μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας έφυγε από τη ζωή η Χελίν Μπολέκ, μέλος του μουσικού συγκροτήματος "Γκρουπ Γιορούμ". Η ίδια, μαζί με το επίσης μέλος του συγκροτήματος Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, πραγματοποιούσαν απεργία πείνας ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που από το 2016 επικαλούμενη "σχέσεις του συγκροτήματος με την τρομοκρατία", του έχει απαγορεύσει να πραγματοποιεί συναυλίες, ενώ αρκετά μέλη του έχουν κατά διαστήματα φυλακιστεί και βασανιστεί.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βιομηχανία διώξεων της κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανοχή έως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους. Εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Χ. Μπολέκ και την αλληλεγγύη του στην πάλη των λαών και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Σε δική του ανακοίνωση η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της 28χρονης Χελίν Μπολέκ, η οποία έφυγε από τη ζωή, μετά από απεργία πείνας 288 ημερών. Ηταν μέλος του γνωστού τουρκικού μουσικού συγκροτήματος "Γκρουπ Γιορούμ".

Η ΚΝΕ καταδικάζει την καταστολή και τις διώξεις χιλιάδων νέων εργαζομένων, φοιτητών, νέων καλλιτεχνών από την τουρκική κυβέρνηση. Καταδικάζει την υποκριτική στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, που συνεργάζονται και θεωρούν "εταίρο" τους τη ΝΑΤΟική Τουρκία, ενώ κατά τ' άλλα κόπτονται για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" στη γειτονική χώρα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τους δίκαιους αγώνες της νεολαίας στην Τουρκία, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους».

ΠΑΜΕ: «Να σταματήσουν όλες οι διώξεις αγωνιστών»

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το ΠΑΜΕ για τον θάνατο της Χελίν Μπολέκ, σημειώνοντας: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση Ερντογάν που επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού της Τουρκίας, συλλαμβάνει, φυλακίζει και βασανίζει αγωνιστές, συνδικαλιστές, εργαζόμενους, καλλιτέχνες και απαιτούμε την παύση όλων των διώξεων εναντίον των αγωνιστών, συνδικαλιστών, εργαζομένων της Τουρκίας, που αγωνίζονται για τη ζωή και τα δικαιώματά τους».

Στην ίδια την Τουρκία, η αντιδραστική κυβέρνηση ακόμα και στην κηδεία της αγωνίστριας έκανε χρήση δακρυγόνων γύρω από το νεκροταφείο και επιστράτευσε τη βία, για να μην αφήσει συναγωνιστές της να αποχαιρετήσουν την αγωνίστρια. Ο Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, καταβεβλημένος από τη συνέχιση της απεργίας πείνας, βρέθηκε στην κηδεία και μαζί με άλλους αγωνιστές διατράνωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τη διαμαρτυρία μέχρι να αρθούν οι απαγορεύσεις των συναυλιών, οι διώξεις, οι συλλήψεις και οι επιθέσεις στο πολιτιστικό κέντρο Ιντιλ στην Κωνσταντινούπολη, του συγκροτήματος «Γιορούμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ