Παρασκευή 3 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις και δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Με κινητοποιήσεις και ενημερωτικές δράσεις στις 4 και 5 Ιούνη, οι φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν τις επιπτώσεις από την πολιτική που θυσιάζει την υγεία εργαζομένων και κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως ΕΛΠΕ, «ΤΙΤΑΝ» κ.ά.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, η «Πρωτοβουλία» φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας οργανώνει ενημερωτική δράση, το Σάββατο 4 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στο στρατόπεδο «Καρατάσου» στην Πολίχνη. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη Δυσοσμία - Ρύπανση από τα ΕΛΠΕ προγραμματίζει αυτοκινητοπορεία την Κυριακή 5 Ιούνη, στις 10 το πρωί (σημείο εκκίνησης Μουσών πίσω από τη ΔΕΗ).

Η «Πρωτοβουλία» φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στο «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας σημειώνει ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον «Εθνικό Κλιματικό Νόμο», το οποίο περιλαμβάνει ως κύρια πρόβλεψη την οριστική κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων της χώρας, «φέρνει μπροστά στις πόρτες μας την υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων που στον πυρήνα της έχει την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, τη δημιουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που θα παράγουν το καρκινογόνο σκουπίδι RDF-SRF για τις τσιμεντοβιομηχανίες και τα εργοστάσια καύσης. Με αυτήν την έννοια, οι εξελίξεις στην Ενέργεια είναι εξελίξεις με άμεσες συνέπειες για τις ζωές μας».

Και σημειώνει ότι κόντρα στους σχεδιασμούς τους, οι φορείς κρατούν σταθερό αγωνιστικό μέτωπο, με πυξίδα τις ζωές και τις ανάγκες του λαού και διεκδικούν:

-- Να ανακληθούν τώρα όλες οι αδειοδοτήσεις που επιτρέπουν στην τσιμεντοβιομηχανία να καίει τα καρκινογόνα σκουπίδια με μοναδικό σκοπό να μειώσει το κόστος παραγωγής και να αυξήσει τα κέρδη της.

-- Να γίνει τώρα η διαχείριση απορριμμάτων, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες μακριά από την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση και την καύση σκουπιδιών.

-- Να υλοποιηθούν τώρα όλες οι δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη Δυσοσμία - Ρύπανση από τα ΕΛΠΕ καταγγέλλει ότι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου ολοένα και χειροτερεύει. Την ίδια ώρα, «η διοίκηση του Δήμου μαζί με τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παίζουν παιχνίδια στην πλάτη του λαού της περιοχής και προσπαθούν με διάφορες μεθόδους να πείσουν τους κατοίκους πόσο καλός είναι "ο γείτονας" (ΕΛΠΕ) και ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Μας γεμίζουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και πρέπει να συμβιβαστούμε με τη δυσοσμία και τη ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε». Επιπλέον, τα ΕΛΠΕ με χορηγίες που μοιράζει προσπαθεί να εξαγοράσει την ανοχή του λαού της περιοχής.

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν συμβιβαζόμαστε με την μπόχα και τις καρκινογόνες ουσίες που πνίγουν τις γειτονιές και τα σχολεία των παιδιών μας». Και, μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

-- Αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στην επιχείρηση. Μεταφορά και στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε κατάλληλο χώρο.

-- Επιδημιολογική έρευνα στους κατοίκους της περιοχής και τους εργαζόμενους της επιχείρησης σε δημόσια νοσηλευτική μονάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων και των κατοίκων.

-- Διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων, με το κόστος της διακοπής λειτουργίας στην επιχείρηση. Εξασφάλιση όλων των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ, μόνιμους και εργολαβικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ