ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 1997
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ανοιχτές πληγές στον αθλητισμό και στην κοινωνία

Με την αποστολή της εθνικής ομάδας μπάσκετ, βρέθηκα πρόσφατα στη Γεωργία. Ηταν η δεύτερη επίσκεψή μου στη φιλόξενη αυτή χώρα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 1979. Ενα χρόνο πριν την Ολυμπιάδα της Μόσχας. Σε μια περίοδο που οι "Γκρουζίνοι" (σ.σ. η ονομασία των Γεωργιανών στα ρώσικα) δεν έκρυβαν την προνομιακή τους θέση στο πάνελ των Δημοκρατιών που συγκροτούσαν την πρώην Σοβιετική Ενωση και καμάρωναν για τις επιδόσεις των παιδιών τους στο διεθνή αθλητισμό. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης το 1972 και 1976 Βίκτορ Σανέεφ, ήταν δικό τους παιδί και οι Κιπιάνιν, Σεγκέλια, Νταρασέλια, Τσιβάτζε, Σουλακβελίτζε είχαν φτάσει τη Ντιναμό μεταξύ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συγκροτημάτων του πλανήτη, ξεπερνώντας σε δόξα τους Μέσχι, Μετρεβέλι που μεγαλούργησαν τη δεκαετία του 60 με την εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ.

Τότε...

Στην Αμπχαζία, τη Γκάγκρα, το Νέο Αθω, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τον υπερήφανο αυτό λαό και να νιώσω τα αισθήματα αγάπης που έτρεφε για την Ελλάδα. Απ' όπου κι αν πέρασα, όπου κι αν στάθηκα, το ελληνικό στοιχείο ήταν διάχυτο. Οι διηγήσεις των ντόπιων για την Κολχίδα και την Αργοναυτική Εκστρατεία, μοναδικές. Δεν μπόρεσα να επισκεφθώ την Τσάλτα. Το ελληνικό χωριό, 90 χιλιόμετρα έξω από την Τιφλίδα, που ζούσε και μεγαλουργούσε στο όραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι 5.000 κάτοικοί του, σε ετήσια βάση οργάνωναν παγκόσμιο συνέδριο αφιερωμένο στον Αριστοτέλη. Δεκάδες φιλόσοφοι από κάθε άκρη της Γης, συγκεντρώνονταν στην ορεινή Τσάλτα για να συζητήσουν και να τιμήσουν το έργο του κορυφαίου επιστήμονα. Οταν ρώτησα έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ το λόγο της συμμετοχής του στο συνέδριο της Τσάλτα, πήρα τη μεγαλοπρεπή απάντηση: "Ο Αριστοτέλης δεν ανήκει αποκλειστικά στους Ελληνες, αλλά σε όλους εκείνους που μελετούν τη διδασκαλία του, η οποία είναι πάντα επίκαιρη".

...και τώρα

Με αυτές τις αναμνήσεις επέστρεψα στις 27 Φλεβάρη στην Τιφλίδα. Το τσάρτερ της εθνικής προσγειώθηκε βραδάκι στο αεροδρόμιο της πόλης κι από εκεί κατ' ευθεία για το ξενοδοχείο "Μετέχι". Ενα πολυτελές συγκρότημα αυστριακών συμφερόντων, από τα λίγα κτίρια που έμειναν άθικτα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στους γύρω δρόμους τα πάντα σκοτεινά. Είμαστε οι μόνοι πελάτες του "Μετέχι" με τους "σεκιούριτι" διακριτικούς, αλλά αυστηρότατους στις εισόδους. Οι Γκρουζίνοι μπορούν να καμαρώνουν την εξωτερική του πολυτέλεια, η είσοδος είναι όμως απαγορευτική. Διακόσια εβδομήντα δολάρια κοστίζει το δίκλινο και 30 το δείπνο στο ρεστοράν "Βιέννη". Κάποιοι απ' την αποστολή, αποφάσισαν να γνωρίσουν τη νυκτερινή ζωή της Τιφλίδας, αλλά το μετάνιωσαν. Στο μπαρ που έπιναν το ποτό τους, έπεσαν σε μαχαιρώματα κι επέστρεψαν άρον άρον. Στο δωμάτιο η δορυφορική κεραία σε πηγαίνει ακόμα και στην Αθήνα. Το δύσκολο είναι να πιάσεις εικόνα από τα τοπικά κανάλια. Εκεί που παρακολουθείς τις ειδήσεις κι ακούς ότι οι οπαδοί του πρώην προέδρου Γκαμσαχούρντια, που πέθανε στην Τσετσενία, συγκεντρώνουν υπογραφές εναντίον του Σεβαρτνάντζε, ξαφνικά χάνεται η εικόνα. Η δημοσιογράφος της ελληνικής εκπομπής στον τοπικό σταθμό δίνει πρόθυμη απαντήσεις στην περιέργειά μας.

Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν επαρκεί. Αν δεν πληρώσεις, οι Ρώσοι δε δίνουν πλέον ηλεκτρική ενέργεια. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ η ηλεκτροδότηση είναι προβληματική, ακόμα και για την τηλεόραση. Ζεστό νερό δεν υπάρχει. Καλά καλά δεν υπάρχει ούτε δουλιά. Στην Τιφλίδα, στις γύρω πόλεις και τα χωριά, έχουν απομείνει οι γηραιότεροι. Οι νέοι αναζητούν το μεροκάματο στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τουρκία, τη Μόσχα. Ο μισθός των 30 δολαρίων δε φτάνει ούτε για ψωμί. Οποιος τα βρει κι αυτά είναι τυχερός. Νεαρή ελληνομαθής δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης που βοήθησε την ελληνική αποστολή, αμείβεται με 10 λάρι (7 δολ.) το μήνα. "Φτάνουν μόνο για εισιτήρια", μας είπε εναποθέτοντας τις ελπίδεςστον πατέρα της. "Σε πέντε χρόνια θα έχουμε φτάσει στο οικονομικό επίπεδο της Ελλάδας", υποστηρίζει κάποιος που έχει επισκεφθεί τη χώρα μας, αλλά πώς να τον πιστέψεις.

Στο κέντρο της πόλης που πήγαμε την επομένη, διέκρινες όλα τα σημάδια της παρακμής. Το κτίριο απέναντι από το προεδρικό μέγαρο, μαρτυρούσε τη σκληρή μάχη που προηγήθηκε για την εξουσία, ανάμεσα στα στρατεύματα του Σεβαρτνάντζε και του Γκαμσαχούρντια. Πυρπολημένο και κατατρυπημένο, είχε αρχίσει να επισκευάζεται με αμερικανικά κεφάλαια, ώστε να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Η αμερικανική παρέμβαση είναι γενικότερα έντονη κι όχι μόνο στα διαφημιστικά της "Κόκα Κόλα" που έχουν γεμίσει την πόλη. Ακόμα και το υπέροχο κόκκινο γεωργιανό κρασί, παράγεται πλέον με αμερικανικά χρήματα.

Λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα δυτικότερα της Τιφλίδας, οι τουφεκιές δεν έχουν σταματήσει. Οι Αμπχάζιοι, με τη βοήθεια των Ρώσων, όπως υποστηρίζουν οι Γεωργιανοί, χώρισαν τη χώρα στα δύο. Για να δεις τ' αδέλφια σου στην Γκάγκρα, χρειάζεσαι πλέον διαβατήριο.

Η αθλητική μετανάστευση

Ακόμα δυσκολότερη είναι η κατάσταση στο χώρο του αθλητισμού. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Κάχι Κακιασβίλι ήρθε στην Ελλάδα για να μπορέσει να συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό. Η μετανάστευση συνεχίστηκε στην πάλη, το ποδόσφαιρο... Οι καλύτεροι αθλητές εγκαταλείπουν τη χώρα. Η Ντιναμό Τιφλίδας, που το 1981 αναδείχτηκε κυπελλούχος Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, χάνει τα ταλέντα της πριν τα χορτάσουν οι φίλαθλοί της. Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στο μπάσκετ, με τα ταλέντα να αναζητούν ένα καλύτερο μεροκάματο στη Σλοβενία και τη Ρωσία. Κι όμως στο αθλητικό κέντρο που έγινε ο αγώνας της Γεωργίας με την Ελλάδα, το 1965 φιλοξενήθηκε με απόλυτη επιτυχία το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τρία χρόνια νωρίτερα η ομάδα μπάσκετ της Ντιναμό, είχε αναδειχτεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ηταν η εποχή που η Γεωργία ζούσε στιγμές αθλητικού μεγαλείου.

Κατάμεστο το αθλητικό κέντρο που φιλοξένησε τον αγώνα, αλλά με εμφανή τα σημάδια γήρανσης. Μεγαλοπρεπές για το 1965, όταν χώρες όπως Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία έπαιζαν μπάσκετ σε ανοιχτά γήπεδα, ξεπερασμένο για τη σημερινή πραγματικότητα. Το πάθος στην εξέδρα πάντως, δεν έλειπε. Ρουσταβέλι - Ρουσταβέλι (Γεωργία) φώναζαν οι Γκρουζίνοι σε κάθε κάρφωμα του Στεπάνια, Ελλάς - Ελλάς, τριακόσιοι από τους Ελληνες που παραμένουν στη Γεωργία. Οι νεότεροι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα κι οι γηραιότεροι έμειναν να διαφυλάξουν τις περιουσίες, καθώς με νόμο του Σεβαρτνάτζε απαγορεύεται η διπλή ιθαγένεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανέκαθεν οι Ελληνες της Γεωργίας αγαπούσαν τις περιουσίες τους και δεν το έκρυβαν ούτε στα χρόνια της Σοβιετικής Ενωσης. "Εχουμε τα πάντα εκτός από εξουσία" υποστήριζαν, παραφράζοντας τον Γκόγκολ που στο έργο του "ο επιθεωρητής" είχε εκφράσει την άποψη ότι "στην Ελλάδα υπάρχουν τα πάντα". Μόνο που τώρα εκτός των άλλων δοκιμάζεται και η υπερηφάνειά τους.

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΟΥΑΝΤΟΡΕΝΑ
Στο όνομα της επανάστασης

Η αθλητική εποποιία του κορυφαίου Κουβανού αθλητή στίβου, που έρχεται αύριο στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

"Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα για την Κούβα, αλλά αύριο είναι η επέτειος μιας θλιβερής μέρας για το λαό μας, η επέτειος της αποτυχημένης επίθεσης του Κάστρο και των συντρόφων του στο στρατόπεδο της Μονκάδα". Στις 25 Ιουλίου του 1976 στο Μόντρεαλ, λίγη ώρα αφού ο Αλμπέρτο Χουαντορένα κέρδιζε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Κούβας στο στίβο, αφήνοντας έκθαμβους τους φιλάθλους σ' όλο τον κόσμο, εντυπωσίαζε τους δημοσιογράφους με τις δηλώσεις του, που συνέδεαν την αθλητική του επιτυχία με την πολιτική πραγματικότητα της χώρας του. Γνήσιο δημιούργημα της κουβανικής επανάστασης ο Αλμπέρτο Χουαντορένα δεν αποποιήθηκε ποτέ το ρόλο του σαν πρεσβευτή του κουβανέζικου αθλητισμού, αλλά και του λαού του.

Γεννημένος στις 21 του Νοέμβρη του 1950 στο Σαντιάγο δε Κούβα ο Αλμπέρτο Χουαντορένα Ντάνχερ, όπως είναι το πλήρες όνομα του, μεγάλωσε μέσα στο πνεύμα της επανάστασης που επικράτησε στην Κούβα το 1958. Ο πατέρας ήταν στέλεχος του επαναστατικού καθεστώτος.

Από το μπάσκετ στο στίβο

Ο μικρός Αλμπέρτο ξεχώρισε για τις αθλητικές του ικανότητες από τότε που έπαιζε με τους άλλους συνομηλίκους του στις παραλίες του Σιενφούεγος. Οι πρώτες του διακρίσεις ήρθαν στους αγώνες των τεχνολογικών ιδρυμάτων του Οριέντε, όπου κέρδισε τα 200μ, τα 400μ, τα 800μ και τα 1200μ. Στη συνέχεια τον κέρδισε το μπάσκετ. Πρόσκαιρα όμως, όπως αποδείχτηκε αργότερα.

Το Μάη του 1971 στην παραλία του Μαριανάο μια ομάδα ελπίδων του μπάσκετ, ανάμεσα τους και ο Χουαντορένα, προπονούνταν στο τρέξιμο. Εκεί βρίσκονταν και δύο προπονητές στίβου που "ψάρευαν" ταλέντα. Οταν είδαν τον νεαρό Αλμπέρτο εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο του τρεξίματός του και του πρότειναν να στραφεί στο στίβο που αρνήθηκε προς στιγμήν και τους ανταπάντησε ότι του αρέσει το μπάσκετ. Οι σειρήνες του στίβου τελικά έπεισαν τον Χουαντορένα να ακολουθήσει το άθλημα που έμελλε να δοξάσει τον ίδιο και τη χώρα του.

Πέντε μήνες αργότερα ο Χουαντορένα εντάσσεται στην Εθνική Ομάδα της Κούβας. Τον επόμενο χρόνο είχε καταφέρει ήδη να μπει στον ημιτελικό των 400μ στους Ολυμπιακούς του Μονάχου του 1972. Για την επιτυχία του δόθηκε το βραβείο του "ταλέντου της χρονιάς", που του απονεμήθηκε μάλιστα από την Αντζελα Ντέιβις. Ηδη είχε γίνει γνωστός στους διεθνείς στίβους με το παρατσούκλι "το άλογο" για τον εντυπωσιακό διασκελισμό που είχε στο τρέξιμό του. Ενα διασκελισμό που έφτανε στα 2,5 μ.!

Η εποποιία του Μόντρεαλ

Ομως εκτός από το φυσικό ταλέντο, ο Χουαντορένα είχε τη φλόγα του μαχητή και του νικητή. Μετά την Ολυμπιάδα του Μονάχου μπροστά του βρέθηκε μια νέα πρόκληση. Ο Πολωνός προπονητής Ζίγκμουντ Ζαμπιερζόφσκι του πρότεινε να ασχοληθεί και με τα 800 μ. Τρία χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ ξεκίνησε σιγά σιγά την προπόνηση και για τα 800 μ. Ο Πολωνός προπονητής πίστευε ότι ο Χουαντορένα μπορούσε να φτάσει στη διπλή ολυμπιακή νίκη στα 400μ. και στα 800μ. κάτι που δεν είχε πετύχει κανένας αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες (υπήρχε μόνο ο Αμερικανός Πολ Πίλγκριμ που είχε κερδίσει στη Μεσοολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα τα 400μ. και 800μ.). Την ίδια περίοδο ο Χουαντορένα εξακολουθούσε να κυριαρχεί στα 400μ. Το 1973 και το 1974 ήταν ανίκητος στην απόσταση. Το 1975 όμως υποβλήθηκε σε δύο εγχειρήσεις στο πόδι. Το 1976 όμως ήταν αρκετά υγιής για να δικαιώσει τις προσδοκίες του Ζαμπιερζόφσκι στο Μόντρεαλ. Για να φτάσει όμως στο διπλό θρίαμβο χρειάστηκε να κάνει εφτά κούρσες στα 400 και 800μ. μέσα σε έξι μέρες, ενώ έτρεξε και σε δύο κούρσες στις σκυταλοδρομίες.

Το ξεκίνημα έγινε με τα 800μ., όπου ο Χουαντορένα έφτασε εύκολα στον τελικό. Στις 25 Ιουλίου του 1976 δοξάστηκε για πρώτη φορά, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα παγκόσμιο ρεκόρ με 1.43.50.

"Το άλογο" όμως δε σταμάτησε εκεί. Μετά από τέσσερις κούρσες, έκοβε πρώτος το νήμα στον τελικό των 400μ. με 44.26, που ήταν ο καλύτερος χρόνος που είχε επιτευχθεί στο επίπεδο της θάλασσας. Μετά ακολούθησαν δύο κούρσες στη σκυταλοδρομία για να ολοκληρωθεί μια παρουσία ιστορική και επική για την Κούβα και τον Χουαντορένα. Η εποποιία αυτή αφιερώθηκε από τον Αλμπέρτο στην Κουβανέζικη Επανάσταση και στον ηγέτη της Φιντέλ Κάστρο. Εκτός όμως από τις αθλητικές του επιτυχίες ο Χουαντορένα πρόσφερε στην Κούβα και την εργασία του στο μάζεμα του ζαχαροκάλαμου, κάθε φορά που επέστρεφε στην πατρίδα του από τις ευρωπαϊκές του τουρνέ.

Οι ατυχίες των τραυματισμών

Ενα χρόνο αργότερα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (1.43.40) και στη Ζυρίχη κέρδισε τον περίφημο Κενυάτη Μάικ Μπόιτ, που δεν είχε αγωνιστεί στο Μόντρεαλ, λόγω του μποϊκοτάζ των Αφρικανών. Ο Χουαντορένα ήταν ο απόλυτος και αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στο αγώνισμα και αποτελούσε τον επιφανέστερο πρεσβευτή του κουβανέζικου αθλητισμού.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν τόσο φωτεινή, αφού ο Χουαντορένα χτυπήθηκε από μια σειρά ατυχίες. Τραυματισμοί στους τένοντες και στους μυς τον απομάκρυναν από τη διεθνή σκηνή και τον υποχρέωσαν να υποβληθεί σε εγχείρηση. Ετσι στη Μόσχα το 1980 ήταν τέταρτος στα 400μ. Ξαναεμφανίστηκε στο προσκήνιο το 1983 στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Ελσίνκι. Στον προκριματικό των 800μ. γράφτηκε το τέλος μιας μεγάλης αθλητικής καριέρας. Με μια κραυγή αλησμόνητη, που έκανε το γύρο του κόσμου ο Χουαντορένα εγκατέλειπε την κούρσα τραυματισμένος. Η απουσία της Κούβας από το Λος Αντζελες οριστικοποίησε την αποχώρηση από τους διεθνείς στίβους.

Ο παράγοντας Χουαντορένα

Ο Χουαντορένα όμως δεν έφυγε ποτέ από τον αθλητισμό, που εξακολούθησε να τον υπηρετεί από άλλες θέσεις. Σήμερα αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό στέλεχος της Κούβας με θητεία στην προεδρία της Ομοσπονδίας Στίβου της χώρας του, στο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής. Ο Χουαντορένα έχει ακόμα αναγνωριστεί και σε διεθνές επίπεδο σαν αθλητικό στέλεχος. Είναι σήμερα μέλος του ΔΣ της ΙΑΑΦ (Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου).

Γιάννης ΤΖΟΥΣΤΑΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Οριακό ματς στο Χαριλάου

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός δοκιμάζεται στο Χαριλάου με τον Αρη, που παίζει τα τελευταία του χαρτιά για τη σωτηρία. Αύριο στην Εδεσσα αγωνίζεται η ΑΕΚ. Εύκολο απόγευμα για τον ΠΑΟ κόντρα στη Βέροια

Στο Χαριλάου χτυπάει σήμερα η "καρδιά" της 26ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής. Εκεί ο Αρης, που καίγεται για τους βαθμούς προκειμένου να μείνει στην κατηγορία, θα υποδεχτεί τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ, που ακολουθεί, αγωνίζεται αύριο στην Εδεσσα, ενώ ο Παναθηναϊκός λογικά θα έχει εύκολο έργο στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στη Βέροια. Ας δούμε αναλυτικότερα τα ζευγάρια:

Ο Ολυμπιακός, που οδηγεί την κούρσα του τίτλου, έχει δύσκολο έργο στο Χαριλάου. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ζήτησε από τους παίκτες του να αγωνιστούν δίχως άγχος: "Το ματς είναι οριακό για τον Αρη και όχι για μας. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του αγώνα, όμως εκτός έδρας έχουμε αποδείξει ότι παίζουμε καλύτερα, αφού αποβάλουμε το άγχος". Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ντούσκο θα στερηθεί για μια ακόμη Κυριακή τις υπηρεσίες του Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς. Τη θέση του αμυντικού χαφ θα καλύψει και πάλι ο Γιώργος Αμανατίδης.

Στην αντίπερα όχθη επικρατεί... πολεμική ατμόσφαιρα, αφού κάθε άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης θα ισοδυναμεί με... αυτοκτονία: "Είναι ένα κρίσιμο ματς. Ο Αρης μπορεί και πρέπει να πάρει αυτό το ματς. Σεβόμαστε τον Ολυμπιακό, όμως δεν τον φοβόμαστε", τόνισε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση νίκης κάθε παίκτης των κιτρινόμαυρων θα πάρει από 800.000 δραχμές. Ο αγώνα αρχίζει στις 6μμ (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Μετά το στραπάτσο της Ευρώπης, η ΑΕΚ καλείται αύριο στην Εδεσσα να μαζέψει τα... συντρίμμια της και να αφοσιωθεί στο πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Πέτρου Ραβούση: "Το ματς με την Παρί ανήκει πλέον στο παρελθόν. Τώρα στρέφουμε την προσοχή μας σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η Εδεσσα παλεύει για να σωθεί και θα είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος". Το ματς αρχίζει στις 4μμ και θα μεταδοθεί από το ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ. Ενα νέο ξεκίνημα ψάχνει και ο Παναθηναϊκός μετά τις δυο συνεχόμενες αποτυχίες. Ο Βελιμίρ Ζάετς, αναφερόμενος στο παιχνίδι με τη Βέροια υποστήριξε: "Ελπίζω να δείξουμε τον καλό μας εαυτό. Ο ΠΑΟ μπορεί και πρέπει να παίξει καλύτερα".

Στα άλλα ματς της αγωνιστικής: Ο ΟΦΗ θα φιλοξενήσει την Καλαμάτα, ενώ ο Ηρακλής τον Πανηλειακό. Στην Καβάλα η τοπική ομάδα θα κοντραριστεί με τον Αθηναϊκό, ενώ στην Ξάνθη η Σκόντα θα κοντραριστεί με τον Απόλλωνα. Τέλος στην Καστοριά η ομώνυμη ομάδα, που έχει πλέον υποβιβαστεί, θα αντιμετωπίσει τον Απόλλωνα. Οι αγώνες αρχίζουν στις 4μμ.

Η Ντιναμό Τιφλίδας την εποχή που μεσουρανούσε στο σοβιετικό και ευρωπα

Η Ντιναμό Τιφλίδας την εποχή που μεσουρανούσε στο σοβιετικό και ευρωπαικό ποδόσφαιρο

Ο Κάκι Καχιασβίλι κορυφαίος αρσιβαρίστας στον κόσμο το 1993 με τα χρώμ

Ο Κάκι Καχιασβίλι, κορυφαίος αρσιβαρίστας στον κόσμο το 1993 με τα χρώματα της Γεωργίας

Β' ΕΘΝΙΚΗ
Εξοδος κινδύνου

Δοκιμάζεται σήμερα ο πρωτοπόρος Πανιώνιος στα πλαίσια της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β Εθνικής. Οι κυανέρυθροι θα αγωνιστούν στη Νάουσα κόντρα στην τοπική ομάδα, που δύσκολα θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Από τα άλλα ματς του προγράμματος, που γίνεται σε δυο... δόσεις σήμερα και αύριο, ξεχωρίζουν: Η συνάντηση στο Ρέθυμνο όπου η ΕΑΡ θα υποδεχτεί τη φιλόδοξη φέτος Προοδευτική, το ματς στο Αλκαζάρ μεταξύ δυο θεσσαλικών ομάδων Λάρισας και Νίκης Βόλου, καθώς και το ματς του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο απέναντι στα Τρίκαλα. Το πρόγραμμα: Σήμερα: Γιάννινα - Πύργος, Νάουσα - Πανιώνιος, ΕΑΡ - Προοδευτική, Δόξα Δράμας - Καλαμαριά, Παναιτωλικός - Τρίκαλα, Σέρρες - Αργος. Τα παιχνίδια αρχίζουν στις 4μμ. Αύριο: Δόξα Βύρωνα - Λεβαδειακός (3μμ ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Λάρισα - Νίκη Βόλου (8μμ ΕΤ-3).

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Εύκολο απόγευμα αναμένεται να έχουν οι δύο πρωτοπόροι του βορείου ομίλου στη Γ' Εθνική. Η Αναγέννηση Καρδίτσας που οδηγεί την κούρσα θα φιλοξενήσει τον Ορέστη, ενώ την ίδια ώρα στον Τύρναβο η ομώνυμη ομάδα θα υποδεχτεί τον Αγροτικό Αστέρα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγώνας στο Καλοχώρι μεταξύ των Λύκων και του Απόλλωνα Λάρισας. Ας δούμε το πλήρες πρόγραμμα της σημερινής 24ης αγωνιστικής: Καρδίτσα - Ορέστης, Κολινδρός - Αμπελόκηποι, Μηχανιώνα - Αλμωπός Αριδαίας, Λύκοι - Απόλλωνας Λάρισας, Ολυμπιακός Βόλου - Ηρακλής Πτολεμαϊδας, Τύρναβος - Αγροτικός Αστέρας, Αναγέννηση Αρτας - Λαμία, Γιαννιτσά - Πιερικός, Νιγρίτα - Αετός Σκύδρας. Οι αγώνες αρχίζουν στις 4μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ