ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φεντόρα» στη Λυρική

Η Μαρίνα Κρίλοβιτς στο ρόλο της Φεντόρα
Η Μαρίνα Κρίλοβιτς στο ρόλο της Φεντόρα
H «Φεντόρα» του Ουμπέρτο Τζορντάνο, όπερα που χαρακτηρίζεται από την υπερβολή των καταστάσεων και την πολυπλοκότητα της δράσης, ανεβαίνει την Παρασκευή (7μ.μ.), στο θέατρο «Ολύμπια» της Λυρικής Σκηνής, με τη σοπράνο Μαρίνα Κρίλοβιτς στον ομώνυμο ρόλο. Πρόκειται για παλιότερη επιτυχημένη παραγωγή της ΕΛΣ, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η οποία παρουσιάζεται επίσης στις 4 και 8 του Δεκέμβρη.

Η όπερα βασίζεται στο θεατρικό έργο του Βικτωριανού Σαρντού, το οποίο είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με πρωταγωνίστρια τη Σάρα Μπερνάρ. Ομως όπως και η «Τόσκα» - επίσης έργο του Σαρντού - έτσι και η «Φεντόρα» έμεινε στην ιστορία μόνο σαν όπερα. Η πρεμιέρα δόθηκε στο «Teatro Lyrico» του Μιλάνου στις 17 του Νοέμβρη 1898 με εξαιρετική επιτυχία. Οι Ιταλοί κριτικοί τη χαιρέτισαν ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της ιταλικής τέχνης μετά από τις όπερες του Βέρντι. Η φήμη της όπερας ταξίδεψε γρήγορα σε όλον τον πλανήτη. Οσον αφορά στην υπόθεση: η Φεντόρα οργισμένη από τη δολοφονία του μνηστήρα της δίνει διαταγή στην αστυνομία να σκοτώσει τον ένοχο, τον οποίο όμως στη συνέχεια ερωτεύεται και παντρεύεται. Μαθαίνει πως ο νεκρός μνηστήρας της όχι μόνο την ήθελε για τον τίτλο και την περιουσία της, αλλά και ότι διατηρούσε σχέσεις με την τότε γυναίκα του νυν συζύγου της. Μετανιώνει για τις ενέργειές της, αλλά είναι πλέον πολύ αργά για να ανατρέψει τη ροή των πραγμάτων.

Η «Φεντόρα» παρουσιάζεται σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, σκηνοθεσία Πλάμεν Καρτάλοφ και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικόφ. Ερμηνεύουν: Μαρίνα Κρίλοβιτς, Δημήτρης Στεφάνου, Κώστας Μαυρογένης, Τζίνα Πούλου, Παύλος Σαμψάκης, Βασίλης Δεληγιάννης κ.ά.

Εικαστικά «Δώματα νυκτός»

Μια εικαστική περιήγηση στον λυρικό και φιλοσοφικό στοχασμό του Παρμενίδη αποτελεί το λεύκωμα «Δώματα νυκτός» (εκδόσεις «Ολκός»), που κοσμείται από ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Στο λεύκωμα ο καταξιωμένος ζωγράφος και καθηγητής της ΑΣΚΤ παρουσιάζει μια σειρά μικρών έργων που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια, εμπνευσμένα από το ποίημα του Παρμενίδη. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης το αρχαίο κείμενο, εισαγωγή και μετάφραση στη νέα ελληνική του ποιήματος από τον πανεπιστημιακό Παναγιώτη Θανασά, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη φιλοσοφία του Παρμενίδη και των προσωκρατικών.

Ο Γ. Ψυχοπαίδης επιχειρεί να ζωντανέψει μέσω των έργων του, για πρώτη φορά, τον φιλοσοφικό και ποιητικό λόγο. Δεν πρόκειται για πιστή εικονογράφηση, αλλά για μια ελεύθερη προσωπική μεταφορά των βασικών ιδεών του Παρμενίδη για τον άνθρωπο και τη φύση μέσα από τον εικαστικό κώδικα του ζωγράφου. Με τον ποιητικό του λόγο ο Παρμενίδης μεταφέρει ένα βαθύ φιλοσοφικό στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη, υψηλές λυρικές εικόνες και πυκνά αινιγματικά ερωτήματα για τον κόσμο και τα όντα. Τα πρωτότυπα έργα του λευκώματος εκτίθενται μέχρι και την Παρασκευή στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (Κριεζώτου 7).

Θα... μας τα ξαναπούν

«Τα λέμε», το έργο του Λάκη Λαζόπουλου που παρουσιάστηκε πέρσι, επαναλαμβάνεται από το Σάββατο στο θέατρο «ΗΒΗ». Ο Λάκης Λαζόπουλος μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντίνου ξετυλίγουν το νήμα της ζωής σε μια ιστορία κωμικής και συγκινητικής ακροβασίας. Οι ήρωες του έργου ισορροπούν σε ένα τεντωμένο σκοινί, όπου κάποια στιγμή έρχεται να τους τυλίξει, να τους κάνει δέσμιους μια ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση. Τους συναντάμε στο χώρο αναμονής ενός ψυχαναλυτή. Καθώς ο γιατρός καθυστερεί να φτάσει, οι δύο αρχίζουν σιγά - σιγά να ανοίγουν την καρδιά τους ο ένας στον άλλο, σε μια συζήτηση που βαθαίνει καθώς περνάνε μέσα από κωμικές ανατρεπτικές και συγκινητικές καταστάσεις, μέσα από γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους. Ολα αυτά ζωντανεύουν στη σκηνή, για να ανακαλύψουμε στο τέλος το μυστικό αυτής της τυχαίας συνάντησης. Μια ιστορία ψυχανάλυσης, μια ιστορία σημερινή και ανθρώπινη, ένα τρελό ταξίδι στα «ιδιαίτερα διαμερίσματα» του ανθρώπινου νου. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Λάκη Λαζόπουλου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, σκηνικά Λίλης Πεζανού, κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική επιμέλεια Νίκου Μουρατίδη, φωτισμούς Φίλιππου Κουτσαφτή. Παίζει επίσης ό Μαξιμιλιανός Μουμούρης.

Πρώτη εκτέλεση

Συναυλία μουσικής δωματίου με έργα του Γιώργου Μηνά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (9/12), στις 9μ.μ., στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος» (Πρεμετής 4, Χίλτον). Θ' ακουστούν σε πρώτη εκτέλεση τα έργα «Νύχτα σε ρε ματζόρε», «Πες μου ένα παραμύθι» και «Προς μία νέα μυθολογία». Συμμετέχει το μουσικό σύνολο «Μύθος» (Εύη Τσίρτση - σοπράνο, Γιάννης Τσανακαλιώτης - πιάνο, Βασίλης Παρασκευόπουλος - σαξόφωνο, Θεόδωρος Μουζακίτης - βιολί, Ανθή Καριοφύλλη - ηθοποιός, Γιώργος Κώνστας - ηθοποιός). Επίσης, οι: Σπύρος Παπικινός (φλάουτο), Μυρτώ Ακρίβου (πιάνο), Βάσω Διάκου (κρουστά). Θα διευθύνει ο συνθέτης.

Τριήμερο για το ούτι

Διεθνή Συνάντηση για το ούτι διοργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός «Εν Χορδαίς - Μουσικές Παραδόσεις της Μεσογείου» από αύριο μέχρι την Κυριακή, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Δώδεκα διακεκριμένοι εκτελεστές του οργάνου καλούνται να παρουσιάσουν δείγματα της υψηλής τέχνης και τεχνικής τους, παραδίδοντας master classes σε σπουδαστές και μουσικούς, ενώ θα συμμετέχουν σε συναυλίες.

Στη Συνάντηση συμμετέχουν οι: Ara Dinkjian (Αρμενία), Kamel Ferjani (Τυνησία), Simon Shaheen (Παλαιστίνη), Ziad Rajab (Σύρια), Yurdal Tokcan (Τουρκία), Sakher Hattar (Ιορδανία), Omar Bashir (Ιράκ), Charbel Rouhana (Λίβανος), Haig Yazdjian (Αρμενία), Hussein El Masry (Αίγυπτος), Driss El Maloumi (Μαρόκο) και Κυριάκος Καλαϊτζίδης (Ελλάδα). Οι 12 δεξιοτέχνες συγκροτούν τρεις διαφορετικές ομάδες, που καθορίστηκαν με τρόπο τέτοιο, ώστε να απεικονίζουν σφαιρικά, τόσο τις μουσικές παραδόσεις στην ιστορική τους εξέλιξη, όσο και τις νέες τάσεις. Στο συναυλιακό μέρος εμφανίζονται: Παρασκευή: Haig Yazdjian, Hussein El Masry, Yurdal Tokcan και Simon Shaheen. Σάββατο: Ziad Rajab, Sakher Hattar, Driss El Maloumi και Omar Bashir. Κυριακή: Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Charbel Rouhana, Kamel Ferjiani και Ara Dinkjian.

«Υπέρ αδυνάτου... δυνατού»

Ο θίασος «Θεατρικός Δρόμος ΟΕΘ - ΣΕΗ» παρουσιάζει κάθε Δευτέρα, το έργο του Τάκη Χρυσούλη «Υπέρ αδυνάτου - δυνατού» στο θέατρο «Σταθμός» (Βίκτωρος Ουγκώ 55 & Δηληγιάννη, Μεταξουργείο). Είναι μια σάτιρα έξυπνα πλεγμένη γύρω από το ρητορικό λόγο του Λυσία «υπέρ αδυνάτου» και απευθύνεται και σε μαθητές (υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Παιδαγωγικού Θεάτρου - «Θεατρομάθεια»). Η μυθοπλασία του έργου είναι βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα και προβάλει ήθη, έθιμα και χαρακτήρες της περιόδου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. διαπιστώνοντας ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ από τότε. Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Τάκης Χρυσούλης παίζουν αλφαβητικά: Αλκης Ζερβός, Αντώνης Ζιώγας, Αλίκη Κατσαβού, Μελίνα Παπανέστωρος, Γιάννης Συλλιγνάκης.

Ο νέος τραγουδοποιός Σταύρος Σιόλας εμφανίζεται σήμερα στη μουσική Σκηνή «Αλάβαστρο» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι). Θα παρουσιάσει τραγούδια από το δίσκο του «Ησυχη Μέρα», επιλογές από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι και διασκευές γαλλικών και ιταλικών τραγουδιών.

  • Σήμερα, επίσης, στο «Αν κλαμπ» τραγουδά για δεύτερη βραδιά η Θεοδοσία Τσάτσου.

Πολυσέλιδο αφιέρωμα στον Γάλλο ελληνιστή συγγραφέα και ελληνιστή Ζακ Λακαριέρ δημοσιεύεται στο 28ο τεύχος του περιοδικού «Μανδραγόρας». Παρουσιάζεται εκτενώς το έργο του, δημοσιεύονται πεζά και ποιήματα που πρώτη φορά μεταφράζονται στα ελληνικά, ενώ υπάρχει και συνέντευξή του στον εκδότη του περιοδικού. Στο τεύχος περιλαμβάνονται επίσης μεταφράσεις ποιημάτων του Βραζιλιάνου ποιητή Κάρλος Ντριμόντε ντε Αντράντ και της Γερμανίδας ποιήτριας Ελσε Λάσκερ Σούλερ. Η ύλη ολοκληρώνεται με πολλά και ενδιαφέροντα πεζογραφήματα, δοκίμια, σχέδια του Α. Φασιανού και φωτογραφίες του Κ. Ορδόλη.

Επίσημη πρεμιέρα, σήμερα, στη Μπλε Σκηνή του «Θεάτρου της Ημέρας» με το έργο του Πέτρου Χουτζούμη «Ονειρα κι Εφιάλτες», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Λάκη Κουρετζή, σκηνικά - κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή, μουσική σύνθεση Κώστα Λιάκουρη. Παίζουν: Μαρίνα Μπακοπούλου, Αντώνης Περπινιάς, Τάσος Ράπτης, Μαριλίζα Χρονέα. Κυνηγώντας την απεριόριστη ελευθερία, οι ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, στο όνειρο και τους εφιάλτες.

Στα Χανιά, η εταιρία θεάτρου «Μνήμη» παρουσιάζει, στο νέο θέατρο «Κυδωνία», το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Ολεάνα» σε μετάφραση Λίλας Τρουλλινού και σκηνοθεσία - εικαστική επιμέλεια Μιχάλη Βιρβιδάκη. Σε μια σχέση διδάσκοντος και διδασκομένης στο πανεπιστήμιο θίγεται η σύγκρουση γλωσσικών κωδίκων, φύλων, ηλικιών, κοινωνικών ρόλων, όπου το δίκαιο και το άδικο μετατίθενται από τη μια στην άλλη πλευρά, σ' έναν αγώνα επικράτησης που τελειώνει χωρίς νικητή και νικημένο. Παίζουν: Παναγιώτης Χρυσανθόπουλος και Μαρία Γαδανάκη. Πιάνο επί σκηνής παίζει η Τέρη Στυλιανουδάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ