ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσική και χορός από την Κίνα

Συνδετικό κρίκο μεταξύ του ελληνικού και κινέζικου πολιτισμού αποτελεί η παράσταση «Bravo China», σήμερα στο Ηρώδειο. Διοργανώνεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ και της Ανώνυμης Εταιρίας Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού, Εξωτερικών και Τύπου της Κίνας. Κλασικές και σύγχρονες νότες από όλη την Κίνα θα ενωθούν με ελληνικά μουσικά και τραγουδιστικά ηχοχρώματα. Συμμετέχουν δέκα κινέζικα σχήματα και από ελληνικής πλευράς οι Νάνα Μούσχουρη, Μάριος Φραγκούλης, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η χορευτική ομάδα «Sinequanon». Την ελληνική ορχήστρα διευθύνει ο Hu Yong Yan. Να σημειωθεί πως σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θ' ακουστεί η σύνθεση του Sue Yue «Eternal Love», εμπνευσμένη από τους δύο πολιτισμούς. Δεσπόζουσα θέση στο πρόγραμμα κατέχει η μουσική του βραβευμένου με Οσκαρ Tan Dun. Θα συμμετέχει η διάσημη σοπράνο Huang Ying, γνωστή και από την ερμηνεία της στην κινηματογραφική «Μαντάμ Μπατερφλάι», ο Liu Huan (η «καλύτερη φωνή της Κίνας»), ο βιολονίστας Lu Si-Qing (πρώτο βραβείο διαγωνισμού «Παγκανίνι») και οι δίδυμες Guowa Jia-Mao-Ji και Deji Cuo-Mao με θιβετιανά παραδοσιακά τραγούδια. Επίσης, η γνωστότερη χορεύτρια και χορογράφος της Κίνας Yang Li-ping, το κορυφαίο ακροβατικό σχήμα «Shen Yang Acrobatic Troupe» κ.ά. Το κοινό θ' απολαύσει πρωτόγνωρους ήχους, από παραδοσιακά κινέζικα όργανα (erhu, bawu,dizi). Η παράσταση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε 126 χώρες και στην Κίνα.

Επιτυχημένες σε επανάληψη
Η Αλέκα Παΐζη στο έργο της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο»
Η Αλέκα Παΐζη στο έργο της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο»
  • Η «νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή επαναλαμβάνει από τις 10 του Οκτώβρη και τις δύο περσινές της εξαιρετικές παραστάσεις, που παίχτηκαν στο θέατρο «Ροές» και στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων». Στις «Ροές» θα επαναληφθεί το θεματικά τολμηρό και σκληρό και δραματουργικά ρηξικέλευθο έργο της τραγικά χαμένης στα 28 της χρόνια Βρετανίδας Σάρα Κέιν «Καθαροί, πια». Το έργο ανεβάστηκε σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά Λίλης Πεζανού, κοστούμια Κώστα Ζαμάνη, μουσική Κ. Βήτα, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, επιμέλεια κίνησης Δημήτρη Παπαϊωάννου. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Γιάννος Περλέγκας, Χρήστος Λούλης, Αλεξία Καλτσίκη. Στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων», επίσης από τις 10/10, θα επαναληφθεί το έργο της Ευγενίας Φακίνου «Το έβδομο ρούχο», σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού, μουσική Φ. Μπαξεβάνη, σχεδιασμό ήχου Στ. Σκουρόπουλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, επιμέλεια κίνησης Β. Παπαχρήστου. Παίζουν: Αλέκα Παΐζη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αγγελική Παπαθεμελή, Νίκος Καραθάνος, Ευγενία Αποστόλου, Γιάννης Κότσιφας.
  • Ο θίασος «Οπερα» μετά την επιτυχία των παραστάσεών του, τον περασμένο Μάη, στο θέατρο «Ανάλια», με τη μολιερική κωμωδία «Σοφολογιότατες», θα επαναλάβει την παράσταση (για λίγες ημέρες) από την 1η Νοέμβρη, στο θέατρο «Εμπρός». Η παράσταση ανεβάστηκε σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου, μουσική - σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπατζή, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, χορογραφίες Σταυρούλας Σιάμου. Παίζουν: Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Ασπασία Παπαϊωσήφ, Περικλής Ασημακόπουλος, Δανάη Σαριδάκη, Κωστής Καλλιβρετάκης, Βαγγέλης Χρήστου κ.ά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Ρωξάνας, Βάλια Τσιμπλακάκη, Ηλέκτρα Καρανικόλα, Ναστάζια Μουσούλη.
  • Η «Ελεύθερη έκφραση» της Μαίρης Ιγγλέση θα επαναλάβει το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Η θυσία του Αβραάμ», σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Ψαρρά, μουσική Χριστόδουλου Χάλαρη, κοστούμια Ιωάννας Παπαντωνίου, σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου, φωτισμούς Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Γιάννης Τσιώμου, Μαίρη Ιγγλέση, Μαρίτα Χρύσου, Λιάνα Λαζαρίδου, Θανάσης Σκαρλίγκος, Τάσος Παπαγεωργάκης, Βίλλυ Σιδεράτου, Δώρα Θωμοπούλου. Επίσης, λειτουργεί έκθεση έργων τέχνης και αίθριο εποχής (16-17ου αιώνα). Στο χειμερινό ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνονται έργο του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Κωστή Ζώη και επιθεώρηση σε κείμενα Γ. Σουρή.
  • Στο θέατρο «Μουσούρη» από σήμερα η Μίρκα Παπακωνσταντίνου θα επαναλάβει την περσινή της επιτυχία με το έργο - μονόλογο των Ουίλι Ράσελ - Σίρλεϊ Βαλεντάιν «Σίρλεϊ Βαλεντάιν». Η μετάφραση είναι του Παύλου Μάτεσι, η διασκευή - σκηνοθεσία του Νίκου Καραγεώργου, τα σκηνικά - κοστούμια της Εβελυν Σιούπη, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη.
«Ζορμπάς» συμπαράστασης

Ο Γιώργος Μελογιαννίδης στον «Ζορμπά»
Ο Γιώργος Μελογιαννίδης στον «Ζορμπά»
Στο Ηρώδειο, την Παρασκευή (8.30μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί τελικώς η εκδήλωση συμπαράστασης στον πρώτο χορευτή της Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Μελογιαννίδη. Η πρωτοβουλία ανήκει στους χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που θα παρουσιάσουν το μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του οποίου είχε ερμηνεύσει ο Γ. Μελογιαννίδης. Η παράσταση θα δοθεί στο Ηρώδειο, λόγω του όγκου των συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν.

Την πρωτοβουλία των χορευτών ενισχύουν η Ορχήστρα της ΕΛΣ, με διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και η Χορωδία της με διεύθυνση της Φανής Παλαμίδη. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την αποκατάσταση της υγείας του άτυχου χορευτή. Στην παράσταση χορεύουν οι: Κυριάκος Κοσμίδης (Ζορμπάς), Στράτος Παπανούσης (Τζον), Αλίνα Στεργιανού (Μαρίνα), Σύνθια Φρυδά (Ορτάνς), Γιώργος Βαρβαριώτης (Μανωλιός). Τραγουδά η Μαρία Μαρκέτου. Εισιτήρια διατίθενται στα ταμεία της ΕΛΣ (Ακαδημίας 59) και κοστίζουν 8.000 και 5.000 δρχ. Υπέρ της αποκατάστασης της υγείας του Γ. Μελογιαννίδη ανοίχτηκε λογαριασμός στη «Γιούρομπανκ», με αριθμό: 063-000-27356220145.

Ευρωενωσιακού τύπου «καστ»

Το ...«καστ» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας επιλέγει, ολοταχώς, ο υπουργός Πολιτισμού. Κριτήριο για την επιλογή είναι φυσικά ο βαθμός «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» του «υποψήφιου», δηλαδή όλο το πλαίσιο συμφερόντων της ΕΕ Ενωσης.

Στις 30/9 στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο Ε. Βενιζέλος συνάντησε τον Ισπανό συγγραφέα, πρώην υπουργό Πολιτισμού των κυβερνήσεων Γκονζάλες, Χόρχε Σεμπρούν, ο οποίος κλήθηκε από τον υπουργό να δώσει μια «ολυμπιακή διάλεξη» στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με θέμα το σύνθημα της διοργάνωσης «Ο πολιτισμός των πολιτισμών».

Ο Σεμπρούν δέχτηκε, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων ότι «ίσως από εδώ θα ξεκινήσει μια συνεργασία, η οποία θα γίνει διαρκής».

Ο υπουργός την ίδια ημέρα εγκαινίασε τους νέους χώρους πολιτισμού και εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ στα Λουτρά «Παράδεισος» (Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου). Τα Λουτρά ιδρύθηκαν το 1444 από τον σουλτάνο Μουράτ Β` και είναι γνωστά ως «Μπέη Χαμάμ». Πρόκειται για μεγάλο διπλό λουτρό με ανδρικό και γυναικείο τμήμα, που λειτουργούσε έως τα τέλη της δεκαετίας του '60. Το ανδρικό τμήμα είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, ενώ στον προθάλαμό του οργανώνονται από το ΥΠΠΟ και άλλους φορείς καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ροκ συναντήσεις

Οι «Gong», το πολυσυλλεκτικό συγκρότημα, με δράση στον ευρύτερο χώρο του ροκ, επιστρέφουν στην Ελλάδα για δυο συναυλίες, το Σάββατο (10μμ), στο «Ρόδον» της Αθήνας και την Κυριακή στον «Μύλο» Θεσσαλονίκης. Στο συγκρότημα συμμετέχει ο σαξοφωνίστας Didier Mahlerbe (ιδρυτικό μέλος του). Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο περιοδείας, η οποία θα είναι η τελευταία της πολύχρονης καριέρας τους. Το βρετανικό σχήμα, του οποίου το όνομα παραπέμπει στον φιλήσυχο πλανήτη Gong, όπου βασιλεύει η ειρήνη, έδρασε κυρίως στη δεκαετία του '70, ενώ πολλές φορές στο διάστημα αυτών των χρόνων διαλύθηκε και επανασυνδέθηκε. Αντιπροσωπευτικά του άλμπουμ είναι τα «Camembert Electrique», «Flying Teapot», «Angel' s Egg», «You», «Shapeshifter», «Live Etc.», «Expresso II».

Το Σάββατο (10μμ), στο «Αν κλαμπ» φιλοξενούνται οι Νορβηγοί «Motorpsycho». Ηχος πειραματικός, που κινείται στις «σκοτεινές», αλλά προοδευτικές πλευρές της ροκ, χαρακτηρίζει το δημοφιλές συγκρότημα, που έχει ξεχωριστή θέση στην αντεργκράουντ μουσική σκηνή της Νορβηγίας.

«Εχθρός του ποιητή» στην Πάτρα

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του έργου του Γιώργου Χειμωνά «Ο εχθρός του ποιητή» που παρουσιάστηκε στην Πάτρα την περασμένη περίοδο, η παράσταση θα επαναληφθεί από 10-14/10 στο θέατρο «Επίκεντρο». Πρόκειται για μια σημαντική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ενότητας «Λογοτεχνία επί σκηνής» και παρουσιάζεται σε θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία της Μάγιας Λυμπεροπούλου. Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Δαμιανού Ζαρίφη, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, η χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν οι: Β. Βολιώτη, Λ. Κακούρης, Τζ. Καλαντζή, Ν. Καπαδίστρια, Δ. Κεφσερίδης, Μ. Λυμπεροπούλου και Δ. Παπαδόπουλος. Από τις 19/10 έως τις 11/11, ο «Εχθρός του ποιητή» θα φιλοξενηθεί στο «θέατρο Τέχνης» (Φρυνίχου 14), στο πλαίσιο συνεργασίας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το «θέατρο Τέχνης».

Σήμερα (7.30μμ) στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22), η Ενωση Τριπολιτών Αττικής θα γιορτάσει την 180ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς. Θα μιλήσει ο Γ. Χατζηδάκης. Ο παπα - Χρήστος Κυριακόπουλος θα ερμηνεύσει κολοκοτρωνέικα τραγούδια. Θα απονεμηθεί το ετήσιο βραβείο της Ενωσης στον Νίκο Γρηγοράκη. Συμμετέχει η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Παπάγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ