ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο «άξονας του κακού» και αντιθέσεις

Κηρύσσοντας τον «άξονα του κακού»

Associated Press

Κηρύσσοντας τον «άξονα του κακού»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμμένει στα επιδρομικά σχέδιά της κατά των Ιράκ, Ιράν και ΛΔ Κορέας, που ο ίδιος ο Πρόεδρος, Μπους, αυθαίρετα αποκάλεσε «άξονα κακού», παρά τις έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Και αυτό, γιατί αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο ποια είναι αυτά τα σχέδιά της, ιδιαίτερα για το Ιράκ.

Μιλώντας στις 19/2 στην Ουάσιγκτον σε εργολάβους «όπλων άμυνας», ο υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γκόλφουιτζ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν να πλήξουν πρώτα και θα εγείρουν ερωτήματα αργότερα, προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές τρομοκρατικές απειλές. «Εχουμε, ήδη, χάσει αρκετούς Αμερικανούς, δεν πρόκειται να χάσουμε και άλλους με το να διστάσουμε είπε ο υπ' αριθμόν 2 άνθρωπος του Πενταγώνου, που θεωρείται ένας ισχυρός υπέρμαχος της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ», εξηγούσε σε σχετικό ρεπορτάζ του (20/2) ο Ρίτσαρντ Σισκ, ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον της εφημερίδας «Ντέιλι Νιους» (Ντ. Ν.) της Νέας Υόρκης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, ξεκινώντας στις 18/2 τετραήμερη ειδική περιοδεία στην Καλιφόρνια, διακήρυξε και αυτός, όπως έγραψαν (19/2) οι «Τάιμς Νέας Υόρκης» (ΝΥΤ), ότι η Αμερική είναι αποφασισμένη να σταματήσει Ιράκ, Ιράν και ΛΔ Κορέας «να συνεχίσουν να αναπτύσσουν ή να αναζητούν πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα».

Διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη
Σε ομιλία του σε 2.500 πεζοναύτες στην αεροπορική βάση Πεζοναυτικών Σωμάτων στην πόλη Μιραμάρ της Καλιφόρνιας, κατά τον απεσταλμένο των «ΝΥΤ» Ερικ Σμιτ, «ο κ. Τσέινι υπερασπίστηκε την απόφαση του Προέδρου Μπους να ξεχωρίσει τις τρεις αυτές χώρες σαν έναν "άξονα κακού", καθορίζοντας μια νέα φάση στον πόλεμο της Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας. Ορισμένοι σύμμαχοι έχουν επικρίνει τη γλώσσα του κ. Μπους».

«Οι ΗΠΑ», συνέχισε ο Τσέινι, «δε θα επιτρέψουν σε τρομοκρατικά κράτη και στους τρομοκράτες συμμάχους τους να μας απειλούν με όπλα μαζικής καταστροφής».

Οι παρατηρήσεις αυτές του αντιπροέδρου, κατά τον ανταποκριτή των «ΝΥΤ», «απηχούσαν αυτές, που είχε κάνει την προηγούμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον. Αλλά τα λόγια του σήμερα είχαν μια πρόσθετη οξύτητα, καθώς μιλούσε, και κατόπιν πήρε μέρος σε γεύμα με μέλη της Τρίτης Πεζοναυτικής Αεροπορικής Πτέρυγας, που φορούσαν τις πράσινες στολές τους για καμουφλάρισμα».

Οπως παρατηρούσε σε προηγούμενο άρθρο του (15/2) ο ανταποκριτής Σισκ της «Ντ. Ν.», η κυβέρνηση Μπους προσπάθησε να κατασιγάσει κάποιους νευρικούς συμμάχους, «τονίζοντας, ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν για σκληρότερα αντίποινα στο Ιράκ, προτού καταφέρουν στρατιωτικά πλήγματα».

«Ο Πρόεδρος Μπους δεν έχει πάρει απόφαση σχετικά με οποιουδήποτε είδους στρατιωτική ενέργεια», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Σε ξεχωριστές δηλώσεις τους, ο Πάουελ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις είπαν ότι η στρατιωτική επιλογή ήταν πάνω στο τραπέζι, αλλά οι ΗΠΑ θα στραφούν πρώτα στη λήψη σκληρότερων οικονομικών αντιποίνων κατά του Ιράκ, που θα εγκριθούν σε σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Μάη.

Ενας άλλος δημοσιογράφος, ο Τζον Ρίνγκο, που γράφει αναλύσεις στην ακροδεξιά εφημερίδα «Ποστ Νέας Υόρκης» (NYP), σε άρθρο του (19/2) για το θέμα αυτό, προβλέπει - με βάση προφανώς ιδιαίτερες πληροφορίες του - ότι ο Πάουελ θα στείλει στον Σαντάμ Χουσεΐν ένα μήνυμα, καλώντας τον «να συμμορφωθεί». Κατόπιν, γύρω στις 21 Σεπτέμβρη, «θα διακηρύξουμε την πρόθεσή μας για απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία και την εγκατάσταση ενός φιλικού καθεστώτος. Σ' αυτό το σημείο, θα έχουμε την υποστήριξη της Ιορδανίας, του Κουβέιτ και της Τουρκίας. Κανένας άλλος, πράγματι, δε μας ενδιαφέρει». Προσθέτει, κατόπιν, πώς θα γίνει τούτο: «Οι ομάδες αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων θα συναντηθούν κάπου με αντι-Σαντάμ φυλές. Και όταν ο Σαντάμ θα στείλει τα τανκς του και τα οχήματα με ένοπλο στρατό κατά των Ειδικών Δυνάμεων, θα αντιμετωπιστούν από μια ομπρέλα βομβών 2.000 λιβρών και άλλων εξοντωτικών όπλων». Και κλείνει, αναφέροντας ότι έως τις 25 Δεκέμβρη ο Σαντάμ Χουσεΐν, είτε θα είναι νεκρός, είτε θα καταδιώκεται.

Η αχαλίνωτη αυτή επιδρομική πολιτική της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει, όπως αναφέρθηκε και αρχικά, εντονότατη αντίδραση. Χαρακτηριστικά, σε κύριο άρθρο της (23/2) με τον τίτλο «Ο πραγματικός άξονας κακού», η βδομαδιάτικη εφημερίδα «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» (PWW), όργανο του ΚΚ ΗΠΑ, παρατηρεί:

«Οταν ο Τζορτζ Ου. Μπους αποκάλεσε το Ιράν, Ιράκ και τη ΛΔ της Κορέας έναν "άξονα κακού", στο μήνυμά του για την κατάσταση της χώρας, διαμαρτυρίες άρχισαν να καταφθάνουν απ' όλο τον κόσμο. Κυβερνήσεις, κινήματα για ειρήνη και δημοκρατία και σχολιαστές μέσων επικοινωνίας έχουν διαμαρτυρηθεί για τον "άξονα κακού" του Μπους σαν το νέο μέτωπο του παγκόσμιου πολέμου του.

»Η παγκόσμια αντίδραση στον "άξονα κακού" έχει παραπέρα απομονώσει την κυβέρνηση, εξαναγκάζοντάς τη να επιδείχνει το πραγματικό της πρόσωπο: Πράγματι, δεν ενδιαφέρονται τι σκέφτεται ο κόσμος. Πρόκειται να συνεχίσει μια πολιτική ηγεμονίας των ΗΠΑ ταχύτατα.

»Ενα μέρος της πιο αποφασιστικής διαμαρτυρίας έχει έρθει από τη Νότια Κορέα. Μια χώρα, διαιρεμένη επί χρόνια από το στρατό και τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας έχουν κάνει τεράστιους δρασκελισμούς για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους, αρχίζοντας μια διαδικασία, που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά στην ενοποίηση. Η άρνηση του Μπους να υποχωρήσει από την πολεμοκαπηλία του έχει φέρει σε κίνδυνο αυτήν τη διαδικασία.

»Πολλές χώρες, ιδιαίτερα η Ρωσία, έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν την πολεμοκαπηλική ρητορεία τους έναντι του Ιράκ και του Ιράν. Σ' ένα φανερό κόλπο δημοσίων σχέσεων, τόσο η Κοντολίζα Ράις, όσο και ο Κόλιν Πάουελ εμφανίστηκαν στην τηλεόραση, υπερασπιζόμενοι την κατηγορία του "άξονα κακού" και αποκαλώντας αυτές τις κυβερνήσεις "αδιαφανείς"».

«Αν "αδιαφανής" είναι η παντιέρα του κακού, εμείς θα πρέπει να αποκαλέσουμε τη δική μας κυβέρνηση αμφισβητήσιμη». Και πιο κάτω, υπογράμμιζε το άρθρο του «PWW»:

«Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης Μπους, ότι οι χώρες αυτές αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής - η κύρια δικαιολογία για τη στόχευσή τους - δεν αποδείχνεται. Αυτό που αποδείχνεται είναι ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εργολάβοι - όλοι καλά αντιπροσωπευόμενοι στην κυβέρνηση Μπους - και το Πεντάγωνο έχουν αναπτύξει όπλα μαζικής καταστροφής και τα έχουν χρησιμοποιήσει».

Και κατέληγε το άρθρο: «Υπάρχει ένας άξονας κακού σ' αυτόν τον κόσμο: Εταιρική απληστία, στρατιωτική κυριαρχία και ακροδεξιά ιδεολογία. Η κυβέρνηση Μπους λειτουργεί πάνω σ' αυτόν τον άξονα, ρίχνοντας τον κόσμο μας βαθύτερα στο χάος και την κρίση».

Παράλληλα, και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (WFTU) έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εκφράζοντας «βαθύτατη ανησυχία για τις σοβαρές απειλές κατά της διεθνούς ασφάλειας», που υπαινίσσονταν οι δηλώσεις του Προέδρου Τζορτζ Μπους κατά Ιράν, Ιράκ και ΛΔ Κορέας, στο μήνυμά του, της 29/1 για την κατάσταση της χώρας.

Η WFTU έλεγε ότι επικρατεί «ευρύς φόβος, πως οι μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες, που ανελήφθησαν χωρίς αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα κλιμακωθούν παραπέρα για να περιλάβουν αυτές τις χώρες».

Επισήμαινε, επίσης, ότι ορισμένες χώρες - μέλη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν εκφράσει βαθιά ανησυχία «δεδομένου ότι οι μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ απειλούν την ειρήνη και ασφάλεια εθνών και λαών του κόσμου». Και ζητούσε από τον Γενικό Γραμματέα να προτρέψει το Συμβούλιο Ασφαλείας «να εξετάσει τις σοβαρότατες αυτές απειλές και να πάρει όλα τα πιθανά μέτρα, για να εξασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες - μέλη σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

Ας αναφερθεί εδώ ότι και ο μαύρος Λούις Φαρακάν, ηγέτης της θρησκευτικής οργάνωσης «Το Εθνος του Ισλάμ», καταδίκασε και αυτός τον πόλεμο τρομοκρατίας και προειδοποίησε ότι θα έχει σαν συνέπεια το μίσος κατά των ΗΠΑ σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο.

Μιλώντας την Κυριακή, 17/2, σε συνέδριο των μουσουλμάνων στην πόλη Ινγκλεγουντ της Καλιφόρνιας, στο οποίο πήραν μέρος χιλιάδες οπαδοί του, ανέφερε ότι «η ακόρεστη όρεξη των ΗΠΑ για πετρέλαιο» τις έχει οδηγήσει στο να επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση μουσουλμανικών κυβερνήσεων και την υποστήριξη άλλων καταπιεστικών.

Προέβλεψε, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπους θα κάνει πόλεμο με το Ιράκ. «Ο Πρόεδρος Μπους πράγματι προτίθεται να μπει στο Ιράκ», είπε ο Φαρακάν, που από παλαιότερα έχει εναντιωθεί στα αντίποινα κατά του Ιράκ. Και πρόσθεσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν «δεν είναι πιο φοβερός», από ό,τι ο Μπους ή προηγούμενοι πρόεδροι. «Αν η αλήθεια ήταν γνωστή», είπε, «θα υπήρχε μια δίκη Νυρεμβέργης για Αμερικανούς Προέδρους. Δεν μπορώ να τους επιτρέψω να χρησιμοποιήσουν τον Αμερικανό στρατιώτη, μαύρο, μελαχρινό και φτωχό λευκό, για να κάνουν έναν πόλεμο, που είναι άδικος».

Ωστόσο, το Πεντάγωνο, όχι μόνο αδιαφορεί για την κατακραυγή αυτή, αλλά και, όπως έγινε γνωστό στις 19/2, ορισμένα στελέχη του επεξεργάζονται σχέδια για να διοχετεύονται πολεμικές ειδήσεις, ακόμα και πλαστές, σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε μια προσπάθεια να επηρεάζουν ευνοϊκά την κοινή γνώμη και πολιτικούς ηγέτες φιλικών και μη φιλικών χωρών. Τα σχέδια αυτά έχει αναλάβει το λεγόμενο Γραφείο Στρατηγικής Επιρροής του Πενταγώνου, που συγκροτήθηκε πρόσφατα και αποβλέπει στο να διασπείρονται τέτοιες «ειδήσεις» ιδιαίτερα σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και ακόμα της Δυτικής Ευρώπης. Στόχος του, γενικά, είναι η παρουσίαση μιας «θετικής εικόνας» των ΗΠΑ ανά τον κόσμο και, έτσι, η καταπολέμηση του αντιαμερικανισμού.

Τα καταχθόνια αυτά σχέδια επικρίθηκαν δριμύτατα και στις ΗΠΑ. Οι «ΝΥΤ», για παράδειγμα, σε κύριο άρθρο τους (20/2) με τον τίτλο «Χειρισμός των Νέων», παρατηρούσαν μεταξύ άλλων: «Σχέδια, που αναπτύσσονται από το Οργουελιανό Γραφείο Στρατηγικής Επιρροής του Πενταγώνου, επιδιώκουν την εμφύτευση πλαστών ιστοριών στον ξένο Τύπο και παρουσιάζουν άλλες κρυφές δραστηριότητες για να χειραγωγούν την κοινή γνώμη» κλπ.

Σε δικό του άλλο κύριο άρθρο με τον τίτλο «πρώτη πολεμική απώλεια», το «PWW» έγραφε (23/2): «Εχει από παλιά λεχθεί ότι η αλήθεια είναι η πρώτη πολεμική απώλεια. Αυτό συμβαίνει με τον Πρόεδρο Μπους και τον δικό του "πόλεμο στην τρομοκρατία". Αυτός είναι ένας από τους πιο λογοκριμένους πολέμους στην αμερικανική ιστορία.

»Αλλά η κυβέρνηση Μπους έχει προχωρήσει ακόμα πιο πέρα, εγκαθιστώντας το Γραφείο Στρατηγικής Επιτροπής (OSI) στο Πεντάγωνο. Διαρροές στον Τύπο αποκάλυψαν ότι η αποστολή του συζητιόταν και πως ο διευθυντής του OSI, αντιστράτηγος Σάιμον Ουόρντεν, το βλέπει να πραγματοποιεί ψυχολογικές επιχειρήσεις, μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, μοιραζόμενη στον ξένο Τύπο, για να επηρεάζονται το δημόσιο αίσθημα και οι διαμορφωτές της πολιτικής. Κοντολογίς, η αποστολή είναι η προώθηση της εκστρατείας του αμερικανικού ιμπεριαλιστικού πολέμου». Και ο καταιγισμός του «PWW» συνεχιζόταν.

Επειτα από τη γενίκευση της αντίθεσης αυτής, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αναγκάστηκε να βγει στο προσκήνιο, λέγοντας (24/2) ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους στρατιωτικούς να λένε ψέματα, για να προωθούνται οι αμερικανικές πολιτικές ή απόψεις. Ομως, ο βοηθός του OSI για τις επιχειρήσεις του, Τόμας Τίμες, είχε πει σε μια πρόσφατη βιομηχανική συνδιάσκεψη πως ο αντιστράτηγος Ουόρντεν είχε ενημερώσει τον κ. Ράμσφελντ για τους σκοπούς του γραφείου αυτού, τουλάχιστον, δυο φορές και ότι ο κ. Ράμσφελντ είχε δώσει τη γενική υποστήριξή του...

ΑΥΣΤΡΙΑ
Αντιτρομοκρατικός νόμος στα σκαριά*

BIENNH.--

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντίτερ Μποχμντόρφερ (Dieter Bohmdorfer) παραβρίσκεται μεν με τον υπουργό Εσωτερικών Ερνστ Στράσερ (Ernst Strasser) σε μια συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Ισπανία, άφησε όμως πίσω του, στο υπουργικό συμβούλιο, στη Βιέννη, ένα εκρηκτικό δέμα: ένα αντιτρομοκρατικό πακέτο. Αυτό προβλέπει ουσιαστικά την επέκταση και την αναβάθμιση των ποινικών διατάξεων εναντία στην τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Με το υπουργείο Εσωτερικών είχε βέβαια προκαταρκτικές συζητήσεις, το τωρινό όμως σχέδιο (νομού) δεν έχει ακόμα τεθεί για διαπραγμάτευση.

Δυο νέες καταστάσεις πρέπει να επεξεργαστούν: Η «τρομοκρατική ένωση», που απειλείται με ποινή στέρησης της ελευθερίας έως 15 χρόνια , καθώς επίσης και η «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», για την οποία προβλέπονται έως πέντε χρόνια φυλάκισης. Εκτός αυτού πρέπει να εισαχθεί μια συνολική αξιολόγηση για «αξιόποινες τρομοκρατικές πράξεις»: Η ποινή για «κανονικό» έγκλημα θα αυξηθεί κατά το μισό, εάν αυτή γίνει «τρομοκρατικά».

Επιπλέον, παράλληλα, κάτω από ορισμένες συνθήκες, η «συμμορία» κατά τον Ποινικό Κώδικα θα αναβαθμιστεί σε «εγκληματική ένωση». Η «ρύθμιση του κυρίου μάρτυρα» (μετριασμός της ποινής κατά τη συνεργασία του με τις Αρχές) θα πρέπει να είναι δυνατή και για τρομοκρατικές ενώσεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ακολουθεί με το σχέδιο αυτό, για την αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, μια ολόκληρη σειρά διεθνών υποχρεώσεων, που η Αυστρία αποδέχτηκε στο επίπεδο της ΕΕ ή με επίσπευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη.

Για την παρακολούθηση των τηλεφώνων σχεδιάστηκαν επίσης αλλαγές. Τα όρια, για την τηλεφωνική παρακολούθηση του περιεχομένου, της άμεσης παρακολούθησης, πρέπει να τοποθετηθούν ψηλότερα... Η προϋπόθεση για την παρακολούθηση θα είναι για ποινικά εγκλήματα, που θα απειλούνται το λιγότερο με τρία χρόνια φυλάκισης. Μέχρι τώρα αρκούσε η υπόνοια για ένα έγκλημα (που διώκεται) με ένα χρόνο φυλάκισης, για να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα τηλέφωνο. Η προστασία επαγγελματικής υποχρέωσης εχεμύθειας και το μυστικό της σύνταξης πρέπει να είναι δεδομένα από τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του νομικού εντεταλμένου. Από την άλλη μεριά οι Αρχές πρέπει, να διευκολυνθούν στην προσπάθεια (αν χρειαστεί) μεταγενέστερα να διαπιστώσουν τα στοιχεία (ποιος, πότε, με ποιον έχει τηλεφωνήσει) και να εντοπίσουν τη θέση του τηλεφωνήματος.

* Μετάφραση από την «Der Standard»:


Θανάσης ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ