Κυριακή 3 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Αντιτρομοκρατικός νόμος στα σκαριά*

BIENNH.--

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντίτερ Μποχμντόρφερ (Dieter Bohmdorfer) παραβρίσκεται μεν με τον υπουργό Εσωτερικών Ερνστ Στράσερ (Ernst Strasser) σε μια συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Ισπανία, άφησε όμως πίσω του, στο υπουργικό συμβούλιο, στη Βιέννη, ένα εκρηκτικό δέμα: ένα αντιτρομοκρατικό πακέτο. Αυτό προβλέπει ουσιαστικά την επέκταση και την αναβάθμιση των ποινικών διατάξεων εναντία στην τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Με το υπουργείο Εσωτερικών είχε βέβαια προκαταρκτικές συζητήσεις, το τωρινό όμως σχέδιο (νομού) δεν έχει ακόμα τεθεί για διαπραγμάτευση.

Δυο νέες καταστάσεις πρέπει να επεξεργαστούν: Η «τρομοκρατική ένωση», που απειλείται με ποινή στέρησης της ελευθερίας έως 15 χρόνια , καθώς επίσης και η «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», για την οποία προβλέπονται έως πέντε χρόνια φυλάκισης. Εκτός αυτού πρέπει να εισαχθεί μια συνολική αξιολόγηση για «αξιόποινες τρομοκρατικές πράξεις»: Η ποινή για «κανονικό» έγκλημα θα αυξηθεί κατά το μισό, εάν αυτή γίνει «τρομοκρατικά».

Επιπλέον, παράλληλα, κάτω από ορισμένες συνθήκες, η «συμμορία» κατά τον Ποινικό Κώδικα θα αναβαθμιστεί σε «εγκληματική ένωση». Η «ρύθμιση του κυρίου μάρτυρα» (μετριασμός της ποινής κατά τη συνεργασία του με τις Αρχές) θα πρέπει να είναι δυνατή και για τρομοκρατικές ενώσεις.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ακολουθεί με το σχέδιο αυτό, για την αλλαγή της ποινικής νομοθεσίας, μια ολόκληρη σειρά διεθνών υποχρεώσεων, που η Αυστρία αποδέχτηκε στο επίπεδο της ΕΕ ή με επίσπευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη.

Για την παρακολούθηση των τηλεφώνων σχεδιάστηκαν επίσης αλλαγές. Τα όρια, για την τηλεφωνική παρακολούθηση του περιεχομένου, της άμεσης παρακολούθησης, πρέπει να τοποθετηθούν ψηλότερα... Η προϋπόθεση για την παρακολούθηση θα είναι για ποινικά εγκλήματα, που θα απειλούνται το λιγότερο με τρία χρόνια φυλάκισης. Μέχρι τώρα αρκούσε η υπόνοια για ένα έγκλημα (που διώκεται) με ένα χρόνο φυλάκισης, για να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα τηλέφωνο. Η προστασία επαγγελματικής υποχρέωσης εχεμύθειας και το μυστικό της σύνταξης πρέπει να είναι δεδομένα από τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του νομικού εντεταλμένου. Από την άλλη μεριά οι Αρχές πρέπει, να διευκολυνθούν στην προσπάθεια (αν χρειαστεί) μεταγενέστερα να διαπιστώσουν τα στοιχεία (ποιος, πότε, με ποιον έχει τηλεφωνήσει) και να εντοπίσουν τη θέση του τηλεφωνήματος.

* Μετάφραση από την «Der Standard»:


Θανάσης ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων (2012-03-07 00:00:00.0)
Αναδιοργάνωση υπηρεσιών για να χτυπηθεί η λαϊκή πάλη (2009-12-22 00:00:00.0)
Το τέλος της «αθωότητας» (2001-09-30 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία της «νέας τάξης πραγμάτων» (2001-05-13 00:00:00.0)
Επικίνδυνα βήματα αυταρχισμού (2000-10-04 00:00:00.0)
Με ηλεκτρονικά «βραχιόλια» οι μικρές ποινές (2000-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ