Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Με ηλεκτρονικά «βραχιόλια» οι μικρές ποινές

ΠΑΡΙΣΙ.-

Τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικού «βραχιολιού» ως εναλλακτική λύση φυλάκισης για ποινές που δεν ξεπερνούν το ένα έτος, αποφάσισε να εφαρμόσει από το καλοκαίρι η γαλλική δικαιοσύνη. Αν και οι συζητήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή όχι του μέτρου εντείνονται, σε παγκόσμιο επίπεδο, το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάνθηκε, χτες, ότι η χρήση ηλεκτρονικού «βραχιολιού» θα αποσυμφορήσει τις γαλλικές φυλακές. Το μέτρο έχει εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση, ήδη, από το Δεκέμβρη του 1997.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο εκάστοτε δικαστής θα προτείνει τη χρήση ηλεκτρονικού «βραχιολιού» στον κατηγορούμενο, ο οποίος θα επιλέγει ανάμεσα στο κελί και στο ηλεκτρονικό κελί. Η γαλλική δικαιοσύνη προσανατολίζεται στη χρήση του νέου μέτρου, όχι μέσω δορυφόρου, όπως οι ΗΠΑ, αλλά μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, η οποία θα ειδοποιεί το κέντρο επίβλεψης, σε περίπτωση που το, εκπεμπόμενο ανά 15 δευτερόλεπτα, σήμα εξασθενίσει ή εξαφανιστεί. Οι χώροι που θα επιτρέπεται να κινείται ο παρακολουθούμενος θα έχουν προκαθοριστεί με απόφαση του δικαστηρίου, με κριτήριο την οικογενειακή του κατάσταση, το επάγγελμά του και την κατάσταση της υγείας του.

Σχολιάζοντας το νέο μέτρο, ο υποδιευθυντής της γαλλικής Διεύθυνσης Σωφρονισμού, Ερίκ Λαλμάν, εκτιμούσε ότι το μέτρο θα βοηθήσει και στην «ενδυνάμωση της θέλησης» του κατηγορουμένου, καθώς η έλλειψη εμφανούς παρακολούθησης αυξάνει την επιθυμία απόδρασης! Εντούτοις, παραδέχτηκε ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πέραν των 6 μηνών, γιατί προκαλεί σοβαρά προβλήματα τόσο στον ίδιο τον κατηγορούμενο όσο και στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Ανώφελο και προσβλητικό για την ανθρώπινη ύπαρξη χαρακτηρίζει αυτόν τον τρόπο «εναλλακτικής φυλάκισης» ο Πιερ Λαντβίλ, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Ο Λαντβίλ αντιπαρέρχεται το επιχείρημα της αποσυμφόρησης των φυλακών, υποστηρίζοντας ότι «για να αδειάσουν 1.000 θέσεις στις φυλακές, θα πρέπει, ανά τρίμηνο, 400 άνθρωποι να βρίσκονται διαρκώς υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στις γαλλικές φυλακές των, πλέον, των 55.000 κρατουμένων είναι αμελητέα».

Εκτός από τις αδιευκρίνιστες ψυχολογικές συνέπειες που μπορεί να έχει το μέτρο, μείζον ζήτημα τίθεται και από την κοινωνική θέση του κατηγορούμενου, καθώς η εφαρμογή αυτής της ηλεκτρονικής παρακολούθησης προϋποθέτει την ύπαρξη κατοικίας, εργασίας και τηλεφώνου, δηλαδή μιας οικονομικής κατάστασης που είθισται να μην υφίσταται για μία πλειοψηφία των ατόμων που κάθονται στο εδώλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ